I tredje del av serien hvor Fri Flyt-konsernets redaksjonsmedlemmer avslører sine toppturfavoritter er turen kommet til nettredaktøren og Lyngsalpene:

Trollvasstind (1440 moh.)

HVOR: Trollvasstind (1440 moh) er den høyeste toppen i Isskardtindene, i det sørvestlige hjørnet av den nordligste halvøya av Lyngen, like øst for Svensby. Det er ca halvannen time å kjøre fra Tromsø til Svensby, den siste delen av turen med ferge fra Breivikeidet. 

OPP: Det er to definerte, store renner pånordsiden av Trollvasstinden. I boka Toppturer i Troms fra Fri Flyt-forlaget, beskrives disse som de vanligste veien opp og ned. Begge byr på nedkjøring i ypperste klasse. Men man kan også ta seg opp via ruta Hemmeligheten, på sørsiden av fjellet. Dette er et rennesystem som nås fra dalen mellom Isskardtinene og Sofiatinden. Rennene leder opp til en bre som er enkel å følge til toppen av den vestligste renna på nordsiden. Herfra følges ryggen til topps. Denne er eksponert, og noe risikabel å kjøre ned på ski.

NED: Ca 200 høydemeter under toppen starter to store renner, en øst og en vest for toppen, men begge på nordsiden av fjellet. Disse er nordvendte, og har ofte god snø, men de er også opptil 35 grader bratte og definitivt skredutsatte. Ved gode og stabile forhold byr de på skikjøring i toppklasse. Det er også mulig å kjøre ned den sørvendte Hemmeligheten.

LENGDE: Det er noen kilometer med inn- og utmarsj på denne turen. Vi gikk totalt 12 kilometer i luftlinje, og ca 1500 høydemeter, til tross for at toppen er 1440 moh. Vi brukte rundt åtte timer på turen, men det er fullt mulig og gjøre det fortere, men også saktere, avhenging av forholdene. 

KART: 1634 III Lyngen eller turkart Lyngenhalvøya.

SESONG: Februar-mai.

SPESIALUTSYR: Stegjern og isøks kan være greit.

MER INFO: Toppturer i Troms, av Espen Nordahl og The Lyngen Alps (Fri Flyt-forlaget).

Hemmeligheten er en rundtur fra sør mot nord, om toppen av Trollvasstind i Lyngsalpene.

Annonse

– Jeg er veldig glad i å være på steder jeg ikke har besøkt tidligere, og prøver alltid å gå nye steder før jeg går på turer jeg har vært på før. Men Trollvasstind skiller seg ut blant turene jeg har vært på, sier han.

LES OGSÅ: UTE-Sandras favorittur

LES OGSÅ: Terrengsykkel-Kristoffers favoritt

Trollvasstinden ligger like nordvest for Lyngseidet, og under sitt første besøk i området klaffet det aller meste for Meirik og kompisen Steffen Fjelldal.

– Været var perfekt, snøen aldeles nydelig, og Steffen fant en utrolig innholdsrik tur. En ting er nydelig skikjøring og føre, men vi fikk også en tur med innslag av tinderangling og alpin ferdsel. Det endre med reportasje i Fri Flyts Vinterekstra, og etter hvert også på friflyt.no. 1400 høydemeter med fantastiske fjellopplevelser både på vei opp og ned, sier Meirik.

Ruta de valgte opp var en relativt hemmelig variant, med navnet Hemmeligheten. Den vanligste veien opp følger den store renna på nordsiden –som karene kjørte ned.

– Vi så en gruppe som var på vei opp renna da vi kom til toppen fra den andre siden. Men de ga opp, sannsynligvis på grunn av veldig dyp og løs snø. Ved å gå sørsiden opp tidlig om morgenen fikk vi relativt hard snø under beina, men altså denne kalde og dype pudder´n på vei ned. Det var helt fantastisk, og gjorde meg umiddelbart til storfan av Lyngsalpene, sier Meirik. 

OPP RENNA: Steffen Fjelldal i et av de bratteste partiene på vei opp. Foto: Tore Meirik