Det bekrefter UNN Tromsø til NRK mandag morgen.

Nødetatene fikk melding om ulykken ved 17.30-tiden søndag. Mannen skal ha blitt funnet av turkameraten.Skredet gikk like over fergeleiet på Grytøya sør i Troms. Det er fint vintervær i området, temperaturer på rundt ni minusgrader og laber bris fra øst-nordøst, i følge NRK.

Annonse

Fri Flyt har snakket med Fred Åge Hol, som bor i området og er en ivrig toppturenatusiast. Han sier dette om forholdene nå:

– Etter ekstremt mildvær for ikke så lenge siden, har det vært stabilt kaldt etterpå. Det kom også mye fin snø oppå det harde skarelaget etter mildværet, og forholdene var utrolig fine, både selvopplevde og ut fra bilder i sosiale medier. Faregraden var også nedjustert til 2. Men det som forandret alt var voldsom vind for et par, tre dager siden. Uten å kjenne helt konkret til hva som eksakt forårsaket ulykken på Grytøya, så var vindtransportert snø i lesider generelt en risikofaktor i løpet av helga.

Dette bildet fra Blåhatten er hentet fra facebooksiden Topturmiljøet i Harstad, og viser forholdene torsdag 7. mars:

Foto: Trude Langvand Moe

Grytøya har mye snø nå og muligheter for bratt skikjøring.

Kart over Grytøya

Snøskredvarselet på Varsom.no viste faregrad 2 - Moderat søndag. Det ble advart om fokksnø som kunne føre til skred i alt terreng som er mer enn 30 grader bratt. Ifølge NRK ble det meldt om snøskred flere andre steder i Troms denne helga. Et følge på tre personer ble tatt av skred på Keipen på Senja, og en av dem ble skadet. Lørdag omkom en mann i 50-årene etter å ha blitt tatt av av et skred på Brunstadhornet i Sunnmørsalpene.

Husk at du som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler fra landevei.noterrengsykkel.nofriflyt.noutemagasinet.no og norsk-klatring.no.