Olympisk oppvarming

Selv i et scenario med lave CO2-utslipp vil det i 2050 være umulig å arrangere vinter-OL i Sotsji. Flere andre OL-destinasjoner rammes også av klimaendringer, skriver Anders Waage Nilsen.

Sist oppdatert 29. januar 2014 kl 13.30
FOR VARMT: Barmark på klassiske vintersportsteder er framtida, i følge ny rapport.
FOR VARMT: Barmark på klassiske vintersportsteder er framtida, i følge ny rapport.

Velkjente olympiske arrangørsteder som Squaw Valley (USA), Garmisch-Partenkirchen (Tyskland), Vancouver (Canada) og Sotsji (Russland) vil ikke lenger ha snøforhold til å arrangere OL ved midten av dette århundret. Selv ved moderate utslipp av klimagasser vil disse destinasjonene være i faresonen. Om man fortsetter å slippe ut stor mengder klimagasser er det bare seks tidligere arrangørbyer som fortsatt vil være i stand til å være olympisk vertskap, mot slutten av århundret. Dette er konklusjonen i en ny rapport fra Universitetet i Waterloo.

Vintersportsutøvere er blant dem som allerede merker klimaendringene. Snøutbredelsen på den nordlige halvkule er allerede i merkbar tilbakegang. Vårsnøen forsvinner tidligere, og de fleste breer i verden er i kraftig tilbakegang. Global oppvarming vil dytte snølinjen høyere til fjells, og mange tradisjonsrike skisteder vil få langt mindre snø. I følge den nye rapporten vil selv Lillehammer være i risikosonen mot slutten av århundret, forutsatt et scenario med fortsatt høye klimautslipp.

Ifølge rapporten har gjennomsnittlig dagtemperatur på arrangørsteder økt fra 0.4 grader i perioden 1920-1959, til 3,1 grader i perioden 1960-1990. I vårt århundre har snittemperaturen vært hele 7,8 grader. Det gir ekstra utfordringer for arrangørene, som i dag ofte må ty til kunstsnø, kunstig kjøling og andre teknologier for å sikre gode forhold. Om man ser på klimamodellenes fremtidsprognoser blir situasjonen enda mer krevende: Frem til midten av århundret kommer temperaturen på aktuelle OL-destinasjoner til å øke med rundt 2 grader. Dermed kan svært mange klassiske OL-destinasjoner bli uegnet som arrangørsteder.

Artikkelforfatter Anders Waage Nilsen er tidligere redaktør i Fri Flyt. Han driver nettstedet tograder.no, der denne bloggen først ble publisert. 

Publisert 29. januar 2014 kl 13.23
Sist oppdatert 29. januar 2014 kl 13.30
annonse
Relaterte artikler
annonse
VERN I GAVE: Barth-Eide sa at 'avtalen' om å verne 30% av verdens natur var en gave til verdens barn. Men hva fikk de egentlig? Illustrasjon: Didrik Magnus-Andesen
Alle barn ble lovet en gave som skulle løse naturkrisen. Men hva skjedde så?

Mysteriet med den krympende julegaven

SINT: Henrik Kristoffersen reagerte med sinne og snøballkasting da klimademonstranter tok seg inn i målområdet under verdenscuprennet i Gurgl. Foto: Skjermdump/NRK
Kommentar fra Nikolai Schirmer og Ørjan K. Aall

Tar oppgjør med Henrik Kristoffersen

SKIGARDEROBEN: Egentlig har artikkelforfatteren sverget på at han har kjøpt sitt siste par ski for noen år siden. Foto: Alexander Urrang Hauge
Luksusproblemer og utstyrsdilemma

Hvor mange par skal du egentlig ha?

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen