I spalten Julepraten får vi et møte med diverse profiler som garantert har noe å komme med for deg som leser Fri Flyt. Først ut er en skredekspert fra Loppa:

Birgit Rustad jobber i Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE), og sentral i snøskredvarslinga på varsom.no. I Julepraten her på friflyt.no lanserer hun et genialt alternativ til å leite etter mandel i grøten.

Annonse

– Hallo og god jul Birgit, hvor feirer du jul, og hvor er du helst i jula?

– I år skal familien være på Skeikampen, men aller helst vil jeg ha jula hjemme i Loppa.

– Hvilke skredutfordringer må folk være bevisste på i jula?

– At snødekte vinterfjell alltid byr på en viss fare for snøskred. Lite snø i starten av sesongen er ofte ikke samsvarende med lite snøskredfare. Jula i år ser ut til å bli preget av mye mildvær, særlig på vestlandet. Det betyr regn på snø høyt opp. Ikke akkurat det man ønsker seg til jul. Følg med på varsom.no for daglige snøskredvarsler.

– Hvilken betydning har det i skredsammenheng at sesongen er i gang og mange har fri?

– Flere folk i fjellet og alpinanleggene øker sannsynligheten for at noen kan bli tatt av et snøskred. Jula er for mange starten av sesongen, det vil si at man kanskje er litt rusten på bruk av utstyret, eller å ha med seg rett utstyr. Har batteriene stått i sender/mottakeren siden i vår? Da kan de ha korrodert og ødelagt sender/mottakeren din. Husk å sjekke sender/mottakeren din – virker den på å sende og å motta signal, og har du nok batteri?  Husk å pakke sekken med det utstyret du burde ha med deg. ASSS er en fin huskeregel – alltid spade, sondestang og sender/mottaker på tur i skredutsatt vinterfjell. Og ikke glem å kanskje bruke noen minutter av juleferien til å øve med sender/mottaker. Kanskje den som finner den raskest kan få en marsipangris?

GODT TIPS: Gi marsipangrisen til den som finner en nedgravd sender/mottaker i stedet for den som finner mandelen i grøten, foreslår Birgit Rustad. Foto: Privat

– Hvilke juletradisjoner har du knyttet til ski?

– Mørketid, korte turer, kaldt, knitrende snø, nordlys, snop og masse kos. 

– Har du feiret jul på skitur noen gang?

– Nei, det hørtes kaldt ut.

– Hva ser du mest fram mot etter jul?

– Lysere dager og mer ski.

– Hvor mye har du stått på ski så langt i år?

– Kun noen få dager. Men de har vært fine da. Dessverre ble jeg forkjøla nå før juleferien, selvfølgelig da føret og været var på sitt beste i Sogndal. Men har fått kjøpt sesongkort og sesongen er i gang!

– Hva ønsker du deg til jul i år?

– Langrennsbukse, ølglass og en ting som jeg har glemt å skrive opp – flatbrødbakekurs (!). Og så klart at folk leser www.varsom.no hver dag i fra 1.desember til 1.juni og tar turen innom snøskredskolen.no av og til.

– Hva er det beste med skikjøring i jula?

– Som nordlending ser jeg på alt av skikjøring i jula som bonus. Bonus er veldig bra.