– Ja, det måtte jo skje før eller senere. Det er mange lag som har prøvd seg etter at Fredrik Ericsson og jeg var de første som forsøkte i 2005. Da vi var i Karakoram brukte vi Laila Peak som en akklimatiseringstur før skituren på Gasherbrum II (8035 moh). Vi hadde ikke annen informasjon om Laila Peak enn et bilde vi fanga opp på internettet. Det var eventyr, sier Aamot.

Han sier at det spektakulære fjellet er relativt lett tilgjengelig med to dagers marsj fra nærmeste utpost med bilvei. Denne uka ble de franske skialpinistene Carole Chambaret, Tiphaine Duperier og Boris Langenstein de første som kjørte ski fra toppen, ifølge denne Instagram-posten:

– Laila Peak er en tind i ordets rette forstand og vi brukte litt tid på å finne en forsvarlig og farbar rute opp. Hvor man skulle kjøre ned sa seg selv! Det første forsøket vårt endte cirka 100 høydemeter fra toppen, og stoppet oss på grunn av økende skredfare ut over dagen og svært bratt terreng vi ikke hadde utstyr til å hanskes med. Etter en ukes tid bestemte vi oss for å  forsøke enda en gang, og denne gangen kom vi høyere og kunne formelig ta på toppen da vi måtte gi oss. Igjen ble vi stoppet av økende skredfare og generelt krevende snø-og isforhold. Uten å kunne si en eksakt høyde vil jeg tro at vi kjørte på ski fra 20-30 meter under toppen. Det var surt, men for oss var det i alle fall der og da jevngodt med å kjøre fra toppunktet, men altså ingen komplett førstenedkjøring, sier Aamot.

Les også: Tonje Blomseth levde pelsjegerdrømmen

SPEKTAKULÆRT: Laila Peak er et mildt sagt stilig fjell i Karakoram i den pakistanske delen av Himalaya. 

– Hvordan vil du karakterisere skikjøringa?

– Som meget krevende og svært eksponert. Den føyer seg til min topp tre liste over krevende skinedfarter. Fredrik forsøkte en gang til i 2010 da han var på vei til K2 som dessverre ble hans bane. Forholdene lå ikke til rette for noen nedkjøring av Laila for ham da. Til slutt vil jeg gratulere laget som nå, etter sigende, har gjennomført den første komplette skinedkjøringa av fjellet. Det skal bli spennende å se billedmaterialet fra toppartiet. Det er ikke barnemat!

Les også: UTEs test av fjellski

PÅ VEI NED: Jørgen Aamot i aksjon i bratt terreng på Laila Peak. Foto: Fredrik Ericsson

ETTER TUREN: Svensken (til venstre) og norsken – Fredrik og Jørgen – måtte snu få meter fra toppen i 2005.

Les også: Trekanten i Trollheimen