Når Narvik Rando arrangeres i år er en del av programmet viet til bevisstgjøring og læring om sikkerhet i fjellet, i samarbeid med minnefondet til avøde Andreas Fransson.

Skilegenden omkom sammen med JP Auclair i en tragisk skredulykke i Chile i 2014. I ettertid startet Sandra Fransson, søsteren til Andreas, minnefondet Safe Passion som jobber for tryggere ferdsel i fjellet. Nå skal de altså samarbeide med Narvik Rando.

Annonse

– Vi ønsket bredde i arrangementet i tillegg til konkurranser, særlig til de som kanskje ikke er så opptatt av å gå raskest mulig, sier arrangør og topptur-forfatter Micke af Ekenstam.

Da ble det naturlig for Ekenstam å kontakte nettopp Sandra for å høre om et samarbeid var aktuelt. Narvik var nemlig en av favorittstedene til den svenske skihelten.

– Det var de meget positive til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SIKKERHET: Sikkerhet i fjellet blir et av fokusene i år. Foto: Rune Dahl

I praksis betyr det et omfattende opplegg rundt bevisstgjøring og læring om sikkerhet og teknikk, sier Ekenstam.

– Jeg tørr å påstå at man uansett tidligere ferdighetsnivå vil kunne lære mye i løpet av helgen. Opplegget er ikke helt spikret, men noen eksempler på hva man vil kunne få prøve og trene på er bruk av skredutstyr, bruk av stegjern og isøks, rappelering med tau inn i snørenner og skiteknikk i bratt terreng.

Ekenstam er forfatter av guideboka Toppturer rundt Narvik, som nylig ble oversatt til norsk. Halvparten av lønna forfatteren fikk for denne boka, som er gitt ut av Fri Flyt, har gått tilbake til miljøet i Narvik.

– Siden det er solgt en del toppturbøker kan vi tilby dette opplegget til Safe Passions uten å måtte gjøre noen store endringer i deltakeravgiftene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TO KLASSER: Det arrangeres, i tillegg til konkurransen, en turklasse uten tidtaking. Foto: Rune Dahl

Narvik Rando er i hovedsak en randoneekonkurranse. Det er også en turklasse, for de som ikke er like opptatt av å komme seg raskest opp og ned fjellet. 

– Konkurranseklassen gjennomføres som tidligere år i en løype som holder Norgescup- og verdenscup-standard, og er noe man bør melde seg på til om man virkelig ønsker utfordringer oppover og nedover. Turklassen kjører vi i år uten tidtaking, men altså med ulike sikkerhets- og teknikk-momenter på ulike stasjoner underveis i løypen.

– Kan du si noe om konkurranseløypa i år?

– Vi fikk meget gode tilbakemeldinger på løypene i fjor, men som tidligere år vil vi legge løypene etter aktuelle snøforhold og skredfare. En av de tingene vi er nøye med er å finne løyper som gir råe naturopplevelser, til tross for at de ligger like ved skianlegget.

Narvik Rando arrangeres fra 24.-26. mars i år.

Se bilder fra fjorårets arrangement her: