– Jeg kan garantere skiføre for festivaldeltakerne. Det har dumpa ned rikelig den siste tiden, og det er nesten litt for mye vær, sier toppturentusiast og primus motor for Lom Skifestival, Dag Inge Bakke.

– Det er litt modig med skifestival allerede i starten av november?

Annonse

– Det er kanskje litt modig, men det er ofte vi kan være på skitur her i midten i november. Det er lang skisesong her, så det er fordelen vår, sier Bakke.

Skilaging

Fra og med torsdag 12. november er skifestivalen på Lom i gang med skimaking-kurs, før man drar videre på skiturer inn mot helga. I tillegg vil mye av fokus være på gammel skihistorie og skikultur. For festivalen, som har sitt debutår i år, er mening å blande faglig tungt skistoff med lek og moro.

På kurset hvor man lager ski vil Endre Hals og Thomas Aslaksby være læremester, mens Pål-Trygve Gamme vil stille opp som instruktør i telemark.

– Det er mye vekt på tradisjonellt håndtverk for å lage ski, og spesielt treski. Ikke minst blir det mye kunnskap om tre, og hvilke type treslag som er egna for å lage gode ski.

Tester gamle ski

For det tradisjonelle er i førersete når skifestivalen starter. Blant annet vil en delegasjon fra Kina komme for å fortelle om skitradisjoner som strekker seg 10.000 år tilbake i tid.

– Det blir ikke for faglig tungt om ski dette?

– Det er en fin balansegang her, tror jeg. Det blir morsomt å se om konseptet fungerer. Det er jo alt i fra gammel skihistorie til fest og moro, forteller Bakke.

Blant annet skal skistjernene Dennis Risvoll (hovedprofil i Fri Flyt 114) og Øystein Aasheim (hovedprofil i Fri Flyt 113) komme for å teste gamle treski.

– Dennis har jo prøvd de før. Man må regne med litt knall og fall, for man må glemme alt man kan om teknikk, ler Bakke.