Vi har testet den norske hodelykten Moonlight Bright as Day

LANGTIDSTEST: Vi er i gang med verdens kraftigste, serieproduserte hodelykt. Som er laga av en entusiast i Nord-Troms.

Sist oppdatert 18. desember 2012 kl 07.44
STOR OG KRAFTIG: Moonlights Bright as Day 4000 til venstre og 2000-versjonen til høyre, begge med batteriene. Fyrstikkeska i midten viser størrelsesforholdet. Foto: Tore Meirik
STOR OG KRAFTIG: Moonlights Bright as Day 4000 til venstre og 2000-versjonen til høyre, begge med batteriene. Fyrstikkeska i midten viser størrelsesforholdet. Foto: Tore Meirik

Moonlights Bright as Day 4000 har en maksstyrke på hele 8800 teoretiske lumen, som er ingenting annet enn formidabelt. Hvor mange lumen som faktisk kommer ut av lykta er en litt annen sak, men det er liten tvil om at dette er ei hodelykt som fort kan forveksle deg med trollet på heddalsskogen (hvis øye gjorde skogen lys som om det var midt på dagen).

Moonlights-lyktene er designa av Bjarte Hollevik, som driver sportsbutikken Burfjord Sport i Troms.

Ved hjelp av fotokamera og en skolert fotograf har vi sammenlignet lykta med en rekke andre lykter, og funnet noen klare konklusjoner. Dessverre mangler vi utstyr for å måle antall lumen, men at vi har funnet verdifull, og sammenlignbar, informasjon er det ingen tvil om. Men først førsteinntrykket.

Sværing

Dette er ei stor lykt, ikke bare i lysstyrke. Den bygger voldsomt på hjelmen, og å bruke den med pannebånd er egentlig bare å glemme. Også batteriet er svært, og bidrar til å gjøre dette til ei lykt som funker best på turer med sekk. Dermed er hissig stisykling på mørke høstkvelder og ordentlig skikjøring på kveldstid (eller nordpå) innafor. Heldigvis er vekta lav nok til at tyngdepunktet på hjelmen sannsynligvis ikke blir dramatisk endra. Vi har foreløpig ikke prøvd lykta på tur, men det skal vi gjøre, både senere i vinter, og neste høst, når stiene er tørre og mørke.

Vi har sammenligna lykta med fire andre hodelykter, som alle er svært kraftige, og skal kunne brukes til de samme aktivitetene. 

Slik gjorde vi testen:

Med nøyaktig like innstillinger (ISO 1000, 1/5 dels sekund lukkertid og 2,8 blender) og prikk lik plassering av både kamera (fullformat) og lyktene, tok vi to bilder per lykt, ett med brennvidde på 35 mm («litt» vidvinkel), og ett med 14 mm («mye» vidvinkel). På denne måten kommer det tydelig fram hvor mye lys hver av lyktene genererer, og også hvor mye lyset spres. Merk trærne på bildene, det er markert hvor langt unna de er. Alle lyktene hadde fullada batterier da testen ble gjort.

Til sammenligning: Normalt dagslys med sol tilsvarer ISO 200, lukkertid 1/200 sek. og blender 16, noe som viser av det slett ikke blir like lyst som på høylys dag selv med Bright as Day-lyktene. Skulle vi tatt et bilde på dagtid i sollys med samme ISO-verdi (lysfølsomhet) som på testen, måtte vi satt lukker på 1/1000 sek. og blenderen på 16.

Se bildegalleriet for komplett oversikt over alle bildene, som viser lysstyrken til monsterlykta Moonlights 4000 i forhold til de andre.

I en egen liga

Etter å ha tatt bildene er konklusjonen klar. Moonlights Bright as Day 4000 er i en helt annen liga enn Arctic Lights 2000, Lupine Tesla og Moonlights Bright as Day 1000. Dette er ikke overraskende med tanke på lumenstyrken, men det kan være verdt å merke seg at Moonlights Bright as Day 1000 gir litt mer lys enn Arctic Lights 2000. Lupine Tesla med sine 700 lumen er ikke i nærheten av noen av disse.

Men: Forskjellen er mindre enn forventa på Moonlights Bright as Day 4000 og 2000. Sistnevnte er merkbart mindre, men lyset langt unna er ikke så voldsomt mye bedre med storebror. Likevel er det en stor forskjell, og det er på spredninga. På bildene tatt med 14 mm. vidvinkel ses det tydelig at 4000-versjonen sprer lyset mye mer.

Sterkere enn fjernlys på bilen

Men hvordan funker den store lykta i praksis? Og er det så nødvendig med spredninga at 4000-modellen er verdt å kjøpe foran 2000-modellen? Det kommer vi tilbake til senere i vinter.

Men svaret kan fort være ja, for i forhold til mange konkurrenter er slett ikke prisen avskrekkende på Moonligts-lyktene. Bright as Day 4000 koster 3999 kroner, og 2000-versjonen 2399 kroner.

Til slutt tar vi med en aldri så liten kuriositet, som kanske sier mer om Wolkswagen enn om Moonlights. Lyset fra Moonlights Bright as Day 4000 er betydelig sterkere (på nært hold) enn fjernlysene på en litt tilårskommen (men nylig EU-godkjent) Wolkswagen Caddy. Bildebeviset ser du i galleriet (det er ikke tatt høyde for at billyktene kan være skitne…).

Mer info om Moonlights Bright as Day 4000 finner du her!

LES OGSÅ: Langtidstest: Haglöfs Vassi

LES OGSÅ: Mørketidsskare

Publisert 18. desember 2012 kl 07.44
Sist oppdatert 18. desember 2012 kl 07.44
annonse
Relaterte artikler
annonse
to par ski med bindinger
To nye bindinger for topptur testet

Duelltest: Marker Cruise vs Dynafit Ridge

Innstilling av toppturbindinger

Justering av toppturbindinger

MJUK: En gelépute kan gjøre underverker mot smertene i skinnleggen. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby
Leggbeskyttere mot vondt i leggen

Vonde legger

SPOILER: På de fleste nye skisko følger det med en spoiler. Foto: Sigurd Ekeli Brimsby
Hva er egentlig spoileren til?

Hva er egentlig spoileren til?

mann på skitur
Test av Mammut Eiger Free Pro HS Hood skijakke

Når en jakke får forventningspress

skibindinger
Test av ATK Raider 13 EVO

Test: ATK Raider 13 EVO

Tropical Vibes Hemsedal etd.
Test av Tropical Vibes Hemsedal etd goggles

Latterlig enkelt å skifte linse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen