Merke: Norrøna Lofoten Integral 30L Pack

Ved første øyekast er Norrønas sekk litt krevende å orientere seg i, men man forstår fort årsaken: Her er det tenkt nytt om de fleste detaljer, og når man har skjønt hvordan ting fungerer, så går det opp et aldri så lite lys. En aluminiumsramme i ryggen gjør at sekken holder formen uansett hvor lite eller mye du pakker i den, og svært velfungerende kompresjonsstropper gjør det enkelt å tilpasse sekken til dagene i heisen hvor du kun har med spade og søkestang. Kompresjonsstroppene er forøvrig plassert slik at de «bruker» spadebladet til å komprimere sekken jevnt. Og skal du ha med litt mer, er ikke det noe problem. Passformen er fantastisk nærmest uansett.

På debattsidene på Norrønsa nettsider (se link lenger ned) får sekken en viss kritik for manglende hjelmfeste for topptur. Men jeg mener at sekken uansett er i minste laget for topptur, da den blir for trang hvis du skal ha med drikke, ekstra klær, feller, hjelm, mat, fotoapparat, rep. kit, førstehjelpskit og denslags. Dette er først og fremst en sekk for heisbasert kjøring og korte toppturer, hvor det ikke er noe problem å leve med at hjelmen henger utenpå sekken.

Sekken har eget rom for spade og søkestang, og dette fungerer veldig bra. Med eget rom til dette utstyret slipper du å stresse med alt det andre du har i sekken når du skal bruke utstyret (da er man sannsynligvis mer enn stressa nok likevel). Størrelsen på rommet er også bra, en nokså stor spade (G3 Avitech) fikk fint plass.

Også skifestet fungerer ypperlig, og lasta med ski utenpå og bagasje inni, sitter sekken som limt på ryggen.  Til og med med et stort og klumpete speilreklekskamera som eneste innhold i hovedrommet, var sekken god å bære. I tillegg er profilen nokså smal, så den er grei å ha på i stolheisen, i hvert fall så lenge sekken ikke er stappfull.

Men hva trekker vi for? Jo, det mest irriterende med denne sekken er at den ikke har topplomme. Joda, du kan riktignok nå innholdet i hovderommet via en glidelås i den lille topprommet, men her er det så trangt at dette ikke funker i praksis. Skal du nå stæsjet ditt må du legge sekken ned i snøen, bøyde deg ned, og åpne ryggen. Vi savner en ordentlig åpning i toppen, slik at innholdet kan nås med sekken stående. I tillegg er stroppene for lange (særlig magebeltet), slik at de blafrer fælt når du kjører. Men dette kan enkelt ordnes med saks, nål og sytråd. 

Sekken har blitt brukt på både korte og mellomlange toppturer og mange timer med heisbasert kjøring i vinter.

Terningkast: 5 (+)

Pluss:

  • Strålende bærekomfort
  • Velfungerende detaljer, uten at det blir for mange stropper og remmer
  • Solid
  • Vellaget, eget rom for skredutstyr

Minus:

  • Kun åpning i ryggen (i hvert fall i praksis)
  • Alt for langt (vidt) midjebelte

Pris: 1 699 kroner

Norrønas egen presentasjon av sekken, inkl. forumdebatt, finner du her!