Landslaguttaket kritiseres

Flere av de beste, norske twintipkjørerne føler seg forbigått i landslagsuttaket.

Sist oppdatert 8. august 2012 kl 15.38
NORGES TWINTIPLANDSLAG: Christopher Frankum (til venstre) er landslagssjefen som rår over kjørerne Tiril Sjåstad Christiansen, Andreas Håtveit, PK Hunder, Aleksander Aurdal og Fridtjof Fredricsson. Foto: Hans Petter Hval
NORGES TWINTIPLANDSLAG: Christopher Frankum (til venstre) er landslagssjefen som rår over kjørerne Tiril Sjåstad Christiansen, Andreas Håtveit, PK Hunder, Aleksander Aurdal og Fridtjof Fredricsson. Foto: Hans Petter Hval

Norges nye, offisielle landslag i twintip ble presentert i sommer, og består av PK Hunder, Andreas Håtveit, Fridtjof Fredricsson, Aleksander Aurdal og Tiril Sjåstad Christiansen. Uttaket er basert på konkurranseresultater de siste årene, men flere kjørere føler seg forbigått.

LES OGSÅ: Endelig landslag

Skuffa Silseth

– Det har ikke vært noe ordentlig uttak slik jeg ser det. Resultatmessig burde jeg ligge godt an i forhold til de norske gutta, sier Gaute Silseth.

Silseth, og kompisen Espen Bergh, etterlyser mer informasjon fra skiforbudet og landslaget, slik at de vet hva de har å forholde seg til, og hva som må gjøres for å få landslagsplass, og for å få kjøre verdenscupkonkurranser.

Etterlyser informasjon

 – Jeg vil ikke hate mot noe eller noen, men vi har jo aldri blitt tatt ut til noe som helst, og aner ikke hva som skal til. Jeg savner litt mer oppfølging for oss som også føler vi er gode nok til å bidra, men som ikke er med i det gode selskap, sier Bergh.

Landslagssjef Christopher Frankum sier til Fri Flyt at det er helt åpent hvem som blir tatt ut til å kjøre World Cup-konkurranser, selv om et norsk landslag er etablert.

Åpent om WC-deltagelse

– Foran hver verdencupkonkurranse vil vi ta ut et lag bestående av de kjørerne som vi mener akkurat da er best skikka til å gjøre det best for Norge i akkurat den konkurransen. Og det kan i prinsippet være hvem som helst, sier Frankum.

Akkurat det har Klaus Finne fått med seg, så selv om han er ute av landslaget, har han ikke gitt opp verken deltagelse i OL i 2014 eller VM på hjemmebane på Voss til vinteren.

Satser mot OL og VM

– Jeg hadde håpa på en landslagsplass, men jeg fikk beskjed om at de bare så på resultater fra sist sesong, og da ble det ikke så bra resultater på meg. Men jeg satser mot både OL og VM, og de plassene avgjøres jo hvordan man gjør det fram mot de konkurransene, sier Finne.

Han har for øvrig gitt opp halfpipesatsingen, og kommer dermed ikke til å representere Norge i den grenen.

– Det ble rett og slett for vondt. Man må trene såpass mye og gi 100% hele tida, og det ble for smertefullt, sier han.

Forstår frustrasjonen

Landslagssjef Frankum forstår at noen kjørere kan føle seg forbigått og skuffet i forbindelse med landslagssuttaket. Samtidig har han oppskriften klar for hva som må gjøres for å få landslagsplass.

– Uttaket er vanskelig, og jeg forstår at mange kan føle seg forbigått. Vi har ingen «trapp» som definerer veien fram til et landslag, slik mange andre idretter har. Uttaket er basert utelukkende på konkurranseresultater de siste årene. Det er klart det kan virke urettferdig at Invitational-konkurranser er med i grunnlaget, men man skal huske at grunnlaget for invitasjonene stammer fra åpne konkurranser, sier han.

Lite penger

Frankum understreker også at landslaget ville vært større hvis de hadde flere midler å rutte med. Kjørerne på A-laget har ettårskontrakter, som betyr at de i praksis må «forsvare» plassen etter hver sesong.

– Det er bedre å starte litt i det små, og heller utvide landslaget etter hvert, i stedet for det motsatte. Heldigvis har vi et godt utgangspunkt nå for å skaffe flere og større sponsorer, og dermed et bedre økonomisk grunnlag. VM på hjemmebane og muligheter for OL-medaljer gjør jo at sporten vår kommer til å få mye mer oppmerksomhet allerede fra vinteren, sier Frankum.

– Gode prestasjoner gir landslagsplass

– Hva må folk gjøre for å få plass på det norske twintiplandslaget?

– Det er så enkelt og så vanskelig som å prestere godt i konkurranser. For OL-deltagelse er det litt egne regler, der handler det om å klare OL-kravet, som er et visst antall FIS-poeng.

– Hvem tar ut laget?

– Det gjør jeg sammen med sportssjefen i Freestylekomiteen, og i samarbeid med Olympiatoppen.

VM i slopestyle og halfpipe på Voss går av stabelen fra 4. til 9. mars 2013. Den komplette terminlista finner du her.

Her er Norges Skiforbund sin presentasjon av de fem kjørerne på Norges twintiplandslag:

Publisert 8. august 2012 kl 15.38
Sist oppdatert 8. august 2012 kl 15.38
annonse
Relaterte artikler
IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen