Tromspatrioten lover temmelig fine premier til førstemann som bestiger alle de 116 fjellene – noe han er ganske sikker på at ingen har gjort.

– Det kan selvsagt godt hende - men jeg tror det ikke, sier Nordahl.

– Kjenner du til noen som er i nærheten?

– Jeg har ikke oversikt, men vet i hvert fall om et engelsk par som har vært mye i Troms-området de siste årene, og holder på å samle.

– Hva med deg selv?

– Jeg må ærlig innrømme at det er en eller muligens to jeg ikke har vært helt oppe på. Men så er det mange andre jeg har vært mange ganger på!

Se mer om konkurransen i faktaboksen under artikkelen!

ENTUSIAST: Forfatter Espen Nordahl er gira på å få folk til fjells i Troms.

Les turekspertene i UTE sine siste produkttester!

Fine premier

Nå lover han ett par K2 ski, ei valgfri bok og et abonnement fra Fri Flyt-forlaget, middag på restaurant i Tromsø sammen med forfatteren, heder og ære til den første som beviser at han eller hun har vært på alle toppene. For å gjøre det kreves bildebevis fra toppen, samt både bekreftelse fra vitner og dato for bestigningen.

– Hva er tanken med en slik konkurranse, Espen? 

– Skape ei trivelig ramme rundt og gi enda mer liv til toppturlivet i Troms med utgangspunkt i boka og turene der. En slik litt uhøytidelig konkurranse kan jo motivere enda flere til å komme seg ut og nyte vår vakre fjellverden og gleden av å være på ski. Sammen med gode venner.  I tillegg lanserer vi også en Instagramkonkurranse der folk kan legge inn bilder. Så da får vi jo daglig kunne ta del i folks ferd mot toppene. Dette blir gøy, og det er viktig å få frem at folk må velge tur etter forholdene og hvem man skal på tur med. Snøskredvarslene på varsom.no er en livsviktig følgesvenn! Husk å planlegge godt og ha en bevisst tilnærming til hvor ruta legges.

TOPPTURPARADIS: Å komme seg opp på 116 skihopper i Troms bør være en ganske trivelig oppgave. Foto: Espen Nordahl

Flere topper nå enn tidligere

– Boka kom i ny utgave i fjor, med enda flere topper?

– Ja, i den siste utgaven er det med 116 topper mot 82 i førsteutgaven.

– Kan du nevne noen sjeldne perler som deltakerne kan glede seg til?

– Det er vanskelig. Det som er så flott med Troms og toppturer på ski er den utrolige kontrastrikdommen, både når det gjelder fjell, klima, snø og ikke minst utsikt. Jeg har alltid hatt sans for såkalte bakgårdstopper, som ligger litt tilbaketrukket og som færre folk besøker.  En slik fantastisk flott topp har utgangspunkt fergekaia i Olderdalen i Kåfjord, men det er ikke Giilavarri. Les boka og finn ut!

– Når tror du vinneren er klar?

– En umiddelbar gjetning; neste vinter. Men kanskje konkurransen bidrar til at noen allerede denne sesongen sjekker limet på skifellene litt ekstra!

Viktig suksessbok

Den første utgaven av Toppturer i Troms kom i 2010, så kom den på engelsk noen år etter. I dag er nye utgaver av begge ute, og boka har vært en formidabel suksess. 

– Hva boka har betydd for deg Espen? 

– Mye! Kanskje aller mest på grunn av alle de trivelige folkene jeg har truffet og blitt kjent med. Starten på prosjektet var spennende med tankene om hvordan legge opp disposisjonen for boka. Hvilken målgruppe skulle man rette den inn mot. Jeg bestemte meg tidlig at dette skulle være ei bok med fokus på helheten i turaspektet, både oppturen, nedturen og utsikten, der selve skikjøringen skulle være den storslagne desserten. Tror jeg har truffet godt med disse tankene. Nominasjonene til Årets fjellbok i 2010 og til beste guidebok under Banff Mountain Film and Book Award i 2013 kan jo tyde på det. Jeg tenker ofte tilbake til da det begynte; over en kaffekopp rundt et bord på Solhov under High Camp Lyngen 2008 der Trygve Sunde Kolderup (tidligere journalist i Fri Flyt og redaktør i UTE, red. anm.) ga meg klar beskjed; du må bare lage ei guidebok for Troms. 

– Hvilke tilbakemeldinger har gjort mest inntrykk? 

– Det har mange og jeg er utrolig ydmyk, rørt og takknemlig for alle de positive tilbakemeldinger. Ett av de øyeblikkene jeg husker aller best er fra fergekaia på Lyngseidet der vi kom i snakk ei gruppe tyske skiturister. Lederen sa at de besøkte topper basert på beskrivelsene i den fantastisk flotte Ski Touring in Troms-boka som han skrøt uhemmet av. Da han fikk høre at det var jeg som hadde skrevet den ble han helt fra seg, og måtte bare ha bilde av oss to som han skulle sende rundt til toppturdedikerte venner og bekjente. Boka har brakt og bringer veldig mye glede inn i livet mitt!

Toppturer i Troms-konkurranse

Hovedkonkurransen:

Hvem blir den første til å besøke alle 116 toppene i boka Toppturer i Troms på ski?

For å dokumentere dine vel gjennomførte 116 bestigninger må du sende en komplett liste med topptureritroms@gmail.com. Dokumentasjonen må inneholde: 

  • Navn på toppen
  • Dato for bestigningen
  • Et bilde av deg som tydelig synliggjør at du er/har vært på toppen på ski

Flott premier til vinneren:

  • Middag for 2 på Arctandria fiskerestaurant i Tromsø sammen med forfatteren
  • Et par K2 Wayback ski
  • Bøker fra Fri Flyt

Minikonkurransen

Det kan ta sin tid å nå til topps på alle de 116 toppene, så vi starter med en konkurranse om hvem som har vært på flest fram til nå:

Hvem har vært på flest av de 116 toppene fram til nå? 

Send inn liste med oversikt over toppene du har vært på  frem til 30. desember 2018. Følgende info må være med:

  • Navn på toppen
  • Dato for bestigningen
  • Et bilde av deg som tydelig synliggjør at du er/har 
  • vært på toppen på ski

Listen sendes til: topptureritroms@gmail.com innen 30. desember 2018.

Flotte premier!

Instagram-konkurranse

Publiser dine bilder underveis på hashtag #topptureritroms og fortell oss hvilken topp du er på. Hver vintermåned velger vi ut et bilde der fotografen vinner ei bok fra Fri Flyt forlag.