/ Topptur

Slik pakker du topptursekken

TOPPTURSKOLEN (4/15): Usikker på hvordan du pakker sekken for toppturen? I denne episoden av Toppturskolen får du flere viktige tips fra tindevegleder Jørgen Aamot.

Sist oppdatert 30. desember 2015 kl 11.30
VÆR FORBEREDT: Minst én i gruppa bør ha med seg førstehjelpsutstyr på turen. Uforutsette skader eller sykdom kan skje før eller senere. Bilde: Benjamin Hjort
VÆR FORBEREDT: Minst én i gruppa bør ha med seg førstehjelpsutstyr på turen. Uforutsette skader eller sykdom kan skje før eller senere. Bilde: Benjamin Hjort

Sekk og innholdet i sekken til toppturer er ofte diskutert, og det er mange forskjellige meninger rundt dette. I denne episoden viser tindevegleder Jørgen Aamot hvordan han som regel pakker sekken til toppturer. 

– Skredballongsekk eller ikke, sekken skal uansett være av god kvalitet, og flere rom og inndelinger på sekken er å anbefale, slik at man har dedikerte plasser til utstyret sitt, sier Aamot.

Sekken skal først og fremst være slitesterk, i tillegg til at den er lett og har gode løsninger med sekkerom. Aamot sin sekk rommer 40 liter og veier omtrent en kilo, som han mener er maksimal vekt, fordi vekten har mye å si når man går topptur.

Han mener det finnes flere måter å løse pakkingen av sekken på, men kommer med disse tipsene til hvordan du bør pakke sekken til toppturen:

1. I hofterommet på sekken er det fint å legge kompass med helningsmåker så man ikke behøver å ta av seg sekken når man skal bruke det . 

2.  Eget rom i sekken til søkestang og spade for lett tilgjengelighet. 

3. På innsiden av topprommet er det fint å legge ting som  voks til fellene og et multitool. 

4. I topprommet legger du ting som du vil ha lett tilgjengelig, som gps og solbriller. 

5. I strikk på utsiden av sekken kan det være lurt å legge enten votter, jakke eller feller for tilgjengelighet.  

6. Inne i selve sekken; førstehjelsskrin, som blant annet inneholder 
sportsteip, pilleboks med diverse medikamenter som for eksempel paracet, sitteunderlag som både bevarer varmen i kroppen og kan brukes til spjelking, taustumper til å lage snøkjelke, vindsekk, goggles, hjelm, skarejern og feller. 

7. Det er smart å ta med en vindjakke på turen, og å legge denne i toppen av sekken for å kunne ta den raskt på etter oppstigningen for å konservere varmen man har opparbeidet seg. 

I tillegg er Aamot klar på at skredsøker og kart selvfølgelig alltid skal være med på turen. Disse bæres på kroppen, og ikke i selve sekken.

Se alle episodene av TV-serien Toppturskolen her. 

Publisert 30. desember 2015 kl 11.30
Sist oppdatert 30. desember 2015 kl 11.30
annonse
Relaterte artikler
dame som kjører ski i pudder
Drømmedag i nordvest

– Tullete bra!

ENKLE TURER: Jotunheimen har en rekke fine, enkle toppturer. Her får du tips til flere. Bilde: Christian Nerdrum
Trygge og familievennlige

6 enkle toppturer i Jotunheimen

I tauet til redningstjenesten
En dag på jobb med Luftambulansen

– Hvor er du nå?

Topptur randonee
10 gode tips for bedre topptur

Ikke gå så jævlig bratt

Romedalstind på Sunnmøre
Toppturer du bør gå på våren

7 klassiske toppturer du bør gå på våren

SUNNMØRE: Hjørundfjorden rundt er en av mange, råflotte langturer i Norge. Her er Erlend Aunevik midt oppe i 10 000 høydemeter, 11 mil og seks dager på tur. Foto: Øystein Frøyland
Norges fineste langturer

Tre råflotte flerdagers toppturer

Skianleggene stenger, men:

Etter stengetid

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen