Våren har såvidt begynt, og denne uken kan flere skianlegg få et skikkelig snøfall. Røldal er blant de heldigste, som de neste seks dagene kan vente seg så godt som en meter nysnø, ifølge Fri Flyts snøvarsel.

Det blir derimot en god del vind denne uka - opp mot 20 meter i sekundet på det i verste i Røldal. Det betyr at helgen kan bli en sjeldent god skiopplevelse i en ellers nedbørsfattig vinter.

– Om meldingene stemmer blir nok helgen god. Neste uke kan fort bli en uke det egenmeldinger, pappapermer og rett og slett fridager bør brukes, sier daglig leder i Røldal skisenter, Oddvar Bratteteig til Fri Flyt.

Mandag formiddag sier han at snøen laver ned i skianlegget og lite vind. Han advarer derfor om betydelig skredfare i området. Det gjør også Varsom.no, som mandag har faregrad 2 - moderat - faregrad. Tirsdag økes den til faregrad 3, betydelig.

– Ustabile nysnøflak i leområder er hovedproblemet. Våte skred kan løsne under mildværsgrensa, skriver Varsom.

Bratteteig sier likevel det er gode frikjøringsområder i nærheten av heisen.

– Det å få pudder på denne tiden betyr fort skredfare. Så alle bør være forsiktig. Men det finnes mye gode frikjøringsområder like ved heisene som er trygge. Det er vanskelig å si noe eksakt da det skal komme mye vær de neste dagene, sier Bratteteig.

Mye av snøvarselet avhenger av temperaturene. Det er enda usikkert hva som kommer seg regn og snø. Det blir mest sannsynlig mildt og regn under tregensa. Røldal, hvor nesten hele skianlegget ligger over tregrensa, ser ut til å være heldigst.

Ifølge Yr.no får blant annet Myrkdalen og Voss varmere temperaturer denne uken. Kommer alt som snø kan altså de fleste skianleggene vente seg godt over en halvmeter nysnø.

Det gjør også Stryn-området, som troner øverst over toppturfjell som får mest snø. Ifølge tindevegleder Einar Løken, som holder til i området, er det forholdsvis vanskelig å si noe om hvordan uka blir. Både Midtstolhyrna og Snønipa kan få voldsomme snømengder, men både kraftig vind og dårlig sikt kan sette en brems for skituren.

– Temperaturen er høy, og vinden slår i alle retninger. Det kommer uansett snø i høyfjellet, fra skoggrensa og oppover. Men det kan snu totalt om på en dag. Det er helt umulig å estimere. I forhold til fjellet avhenger det også av en viss grad av sikt. Da begrenser det seg fort, sier Løken.

Han ser for seg at det fort kan bli best skikjøring i vinterskianlegget, men at man også kan ta skia på ryggen og gå opp til skoggrensa. Han er likevel klar på det er vanskelig å gi et estimat på hvordan det blir inn mot helga.

Det er også vanskelig å bedømme skredfaren utover de to neste dagene. Den er per nå lik som i Hardanger.