Hvor får du flest høydemeter deilig sommersnø? Og hvor snør det mest? Og hvor er det billigst hamburger? Nærmeste surfspot? Vi har laget lista for deg hvis har noe flyttid igjen på klimakvoten. Noe av den beste sommerskikjøringen finner du uansett i Norge. 

Annonse
Flest høydemeter

Av skianleggene som tilbyr flest høydemeter å boltre seg i er ikke uventet bastionene på den sørlige halvkule. Argentina og Chile dominerer, mens Stryn Sommerski har sneket seg inn på åttendeplass. Riktignok er det fullt mulig å få enda flere høydemeter på Stryn, hvis du er villig til å gå litt, faktisk så mye som over 1000 meter.

Dette gjelder selvsagt mange av de andre på lista også, og vi har derfor valgt å fokusere på den heisbaserte skikjøringa i denne kåringen. De tre chilenske anleggene på lista, Valle Nevado, El Colorado og La Parva ligger så nærme hverandre at de utgjør samlebetegnelsen Los Tres Valles, og gir dermed mer skikjøring for pengene totalt sett.

PS! Australske Perisher og Temple Basin havnet akkurat utenfor listen!

1. Las Lenas, Argentina, 1200 meter 

 • Heiser: 12. 
 • Antall løyper: 40.
 • Sesong: Juni til midten av oktober. 

2. Bariloche, Argentina, 1070 meter 

 • Heiser: 40.
 • Antall løyper: 53.
 • Sesong: Midten av juni til starten av oktober. 

3. Zermatt, Sveits

 • Heiser: 5
 • Antall løyper: 7
 • Sesong: Året rundt

3. El Colorado, Chile, 906 meter 

 • Heiser: 18.
 • Antall løyper: 70.
 • Sesong: Juni til oktober.

4. Portillo, Chile, 812 meter 

 • Heiser: 14.
 • Antall løyper: 31.
 • Sesong: Slutten av juni til starten av oktober. 

5. Valle Nevado, Chile, 815 meter 

 • Heiser: 11 
 • Antall løyper: 34 
 • Sesong: Juni til oktober. 

6. Treble Cone, New Zealand, 705 meter 

 • Heiser: 4 
 • Antall løyper: 41 
 • Sesong: Slutten av juni til oktober. 

7. La Parva, Chile, 600 meter 

 • Heiser: 14 
 • Antall løyper: 30 
 • Sesong: Juni til oktober. 

8. Stryn Sommerskisenter, Norge, 540 meter 

 • Heiser: 2 
 • Antall løyper: For det meste frikjøringsbasert, med noen enkle løyper og en transportløype.
 • Sesong: Slutten av mai til juni/juli (varierer fra år til år) 

9. Coronet Peak, New Zealand, 481 meter 

 • Heiser: 8.
 • Antall løyper: 42.
 • Sesong: Juni til oktober. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

alt

FLEST HØYDEMETER I SØR-AMERIKA: Du må til Argentina eller Chile for å få flest høydemeter i sommer. Foto: Jordan Manley

Mest snø

Sommerski er ikke bare sløsj og t-skjorte. Er du heldig med forholdene kan du kjøre pudder selv om kalenderen viser både juli og august. Det er størst sjanse for å pløye sommerpudder i Sør-Amerika og på New Zealand, men er du ivrig kan du gå flotte turer i Norge med bra snø også om sommeren. Men husk at det kan variere veldig fra år til år. I Las Lenas, som topper høydemeterlista, kan det variere så mye som fra én til 10 meter i året. Her er lista over de stedene med mest snø om sommeren.

1. Temple Basin, New Zealand – 1150 cm 
2. Bariloche, Argentina – 760 cm 
3. Valle Nevado, Chile – 700 cm 
4. Portillo, Chile – 673 cm 
5. Las Lenas, Argentina – 635 cm

Nærmeste strand

Det er jo tross alt sommer, og hva er vel ikke bedre enn å surfe litt etter en dag på fjellet? Her kommer tre spots du kan surfe etter at du har kjørt pudder på fjellet.

1. Punta De Lobos, Chile.

Verdenskjent venstrebølge på vestkysten av Chile. Du kommer hit med bil fra Santiago og turen tar drøye fire timer.

2. Greymouth, New Zealand.

Populær surfespot på vestkysten av New Zealand, hvor blant annet gjengen i Kahuna Board Riders holder hus. Greymouth ligger fem timer nord for Wanaka.

3. Hoddevika, Norwaii.

Kjent norsk surfespot på Stadlandet som ligger drøye 2,5 timer fra Strynefjellet. Fra Juvass tar det nærmere fem timer med bil. Er det flatt i Hoddevika kan du sjekke ut Ervika, som ligger en drøy halvtime i bil nord for Hoddevika.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

alt

SURF I CHILE: Kjør ski i Valle Nevado på dagen, surf Punta De Lobos dagen etterpå. Foto: Alfredo Escobar

Les også: Er dette Norges fineste sommerskitur?
Beste sommerparker

Det er ingen grunn til å henge med geipen hvis du ikke fikk landa den switch 900-en i vinter. Du har en hel sommer å terpe på! Enten går du for de lokale alternativene i Norge, med Folgefonna, Juvass og Stryn – gjerne i den rekkefølgen hva parkstandard angår – eller du sparer opp penger og stikker til statene, Alpene eller New Zealand.

Vil du lære nye triks med andre likesinnede shredders bør du sjekke ut en av de mange sommercampene, som du finner haugevis av både i Norge og i utlandet. I USA finner du også to camper i Tahoe og Copper i regi av Woodward, men begge disse begrenser seg til hvor mye snø arrangøren klarer å skrape sammen.

1. Mt. Hood, USA 

Den største og beste sommerparken i USA finner du i Mt. Hood i Oregon. På det meste vil du kunne finne 28 hopp og 48 rails, så det skal ikke stå på elementene. Bli med på den kjente Windells-campen, og bli coachet av Tom Wallisch, Bobby Brown og Mike Hornbeck. Det arrangeres camper i juni, juli og august. 

2. Snowpark, New Zealand 

På den andre siden av kloden kan du kjøre park fra juni til oktober. Her finner du et titalls hopp, en svær halfpipe og masse rails. Det er hit twintiplandslaget reiser for å terpe triks og gjøre seg klar for konkurransesesongen, som også starter i Snowpark med NZ Freeski Open i august. Snowpark er hjemmebanen til de ikke ukjente Wells-brødrene fra Wanaka. 

3. Whistler, Canada

Du har kanskje hørt om Camp of Champions? Hvert år drar hundrevis av ski- og brettkjørere til skigiganten i British Columbia for å lære triks av proffene. Parken her hevdes å være en av verdens største , og holder høy standard og variasjon. I tillegg til en pipe, haugevis av hopp og rails, har de også bigairbag. Sjekk ut campofchampions.com for mer informasjon.

4. Folgefonna, Norge

Legendariske Folgefonna i Hardanger har oppfostret mange norske ski- og brettalenter gjennom tidene. Parkbyggeren Emil Fossheim har satt sitt preg på det som går for å være Norges beste park om sommeren. I år arrangeres det både What!-camp og Folgefonna Snowboard & Ski-camp, men du er hjertelig velkommen til å lande triksa dine i sløsjen, helt på egenhånd, også. 

5. Val Senales, Italia

Langrennsløperne har vært her i årevis, men nå har også parktilbudet på den italienske bréen tatt seg opp betraktelig. Innerst i Senales-dalen i Sør-Tirol finner du Val Senales, der du blir frakta til isbréen med en svær gondol. Skal du kjøre italiensk park i sommer må du regne med å sette klokka på kjempetidlig, parken stenger nemlig i 1-tida, men til gjengjeld går heisene fra klokka 8 på morran. 

6. Hintertux, Østerrike

Ikke ukjente «Tux» er åpent for shreddere på brett og ski hele året. Det er her den europeiske twintipeliten samles på høsten for å smugkikke på hverandre og sammenligne nye triks og grab-varianter. Betterpark Hintertux er åpen fra april til desember, kun avbrutt med en pause i august. Tre hopplinjer, to raillinjer og en halfpipe.

7. Dachstein, Østerrike

Litt mindre kjent enn Hintertux, men mange vil kanskje si at den holder bedre standard på shapingen av parken. I Dachstein finner du store hopp i linje, i tillegg til mindre hopp og rails. Effektiv heiskjøring gjør at du får flere runder i parken her enn i Hitertux. Mer info om Superpark Dachstein finner du her: superparks.at.

8. Saas-Fee, Sveits

I den bilfrie lille landsbyen Saas-Fee har mang en jibbekanon tilbrakt somre og høst for å kjøre ski. Saas-Fee er mest kjent for sin halfipipe, hvor mange europeere trener på nye triks hele sommeren. I tillegg finner du en svær hopplinje med to hopp, fire mindre hopp i linje og et knippe rails. Les mer her: facebook.com/freestyleparksaasfee.

9. Les Deux Alps, Frankrike

2 Alpes Snowpark heter parken i franske Les Deux Alps, og har som regel hele sommeren fullbooka av camper og treningsleire, for alt fra parkshreddere til skicrossere. To stolheiser tar deg til topps og gir deg tilgang til et kobbel av hopp og rails – i tillegg til to halpiper. Mer informasjon får du på 2alpes-snowpark.com.

10. Galdhøpiggen Sommerskisenter, Norge

Parken under piggen er Norges høyeste – men må se seg slått av Folgefonna. Etter at Galdhøpiggen Sommerskisenter, som har vært et yndig reisemål for tusenvis av racingfolk i mange herrens år, starta parksatsing i 2008 har antallet sæggebukser og dobbelcorks skutt i været. Nå er det ikke lenger bare de raske dressene fra japanske klesprodusenter som dominerer i heiskøa. I år er det igjen klart for Quiksilvercamp på Juvass som går av hektene i juni. Vil du vite mer? Sjekk ut gpss.no for mer info.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

alt

DET SISTE TRIKSET?: Snowpark på New Zealand er trolig stengt for godt. Ingen vet helt sikkert, men i sommer er det glattkjøringsbane for bil oppe på breen. Foto: Damiano Levati

Les også: Sensommer-ski på Store Kågtind
Burgerpriser

Uten dette duger skihelten ikke – men hvor er det billigst med mat og drikke? Vi tar utgangspunkt i den internasjonale «The Big Mac Index» for å gjøre det lettvint. Enten du lovin it eller not lovin it – det gir jo en slags pekepinn, hæ? Vi tar for oss land som både tilbyr Big Mac og sommerskikjøring. Biligste land øverst.

 1. ARGENTINA  
 2. CHILE 
 3. NEW ZEALAND 
 4. AUSTRALIA
 5. USA 
 6. NORGE
 7. SVEITS

 

alt

GOD TUR: På flyplassen venter Juan og vennene hans på deg. Og de har ikke skiboks på bilen. Foto: Adam Clark