/ Topptur

Her er det skiføre nå

Tross en varm vår, er det fine forhold mange steder i landet. Her er oversikten over skiføret!

Sist oppdatert 26. april 2019 kl 12.14
ROMSDAL NÅ: Dette bildet ble tatt i Romsdal på onsdag – fortsatt fine forhold i fjellet! Foto: Halvor Hagen
ROMSDAL NÅ: Dette bildet ble tatt i Romsdal på onsdag – fortsatt fine forhold i fjellet! Foto: Halvor Hagen

Skredvarselet melder ikke over faregrad 2 – moderat – noen steder i Norge, og her er ferske rapporter fra alskens lokale helter rundt omkring i landet:

  • Finnmark:

Foto: Morten Christensen
Foto: Morten Christensen

– Etter en vinter med mye snø i lavlandet så det lenge til tidenes vår her i Finnmarksalpene. Det var inntil 10 plussgrader og regn banka på. Vi låste døra og satt på dobbel slå, men mildværet fant seg allikevel godt til rette. Uten nattefrost har mye snø forsvunnet. Men vi har lurt oss ut på ski imellom regnbygene. Og drikki øl og kost oss med hopp og stamp når det har blitt for gæli på fjellet. Det er fremdeles greit med snø i fjellet, og det ser heldigvis ut til å bli noe kaldere fremover. Et snødryss på denne tiden av året er heller ikke uvanlig på disse kanter. Sesongen er langt fra ferdig og vi gleder oss til å nyte enda noen uker med ski og lange dager. De svake lagene som ble dannet tidligere i vinter har ikke vist seg så aktive i våre strøk, og så snart mildværet slipper taket har vi et fast snødekke som tåler det meste, forteller Morten Christensen, som driver Bergsfjord Lodge i Finnmark.

  • Troms:

Foto: Torben Rognmo
Foto: Torben Rognmo

– Vi har hatt mye vær, regn og vind, men det er nå byttet ut med sol og finvær! Vi har vårsnø - nesten sommersnø - fra fjæra og opp til 600-700moh. I Lyngen og på Kvaløya. Her er snødekket relativt stabilt og jeg tenker at de svake lagene som vi tidligere har hatt som utfordring er ødelagt av mildværet. Utfordringen er «topplaget» de øverste 15-20 centimeter med våt snø på gammel og våt skare. Dette løsner relativt lett, og kan gi våte løssnøskred. Typisk for denne tiden. Utfordringen nå er snødekket over 600-700 moh, her finnes ennå de svake lagene. Vi observerte flere våte flakskred som er naturlig utløst i SØ-SV helling. De antas å ha løsnet på grunn av skavlbrudd. Jeg regner med at vi fortsatt har denne utfordringen i NV-NØ hellinger også. Men med været som er nå vil snødekket stabilisere seg fremover, så med finværet må man «time» opp- og nedturen med sola, sier Torben Rognmo som er blant de ivrigste toppturgutta i Tromsø. 

  • Sør-Troms:

Foto: Anders Stormo
Foto: Anders Stormo

– Sol og varme starter nå våren i nord og åpner opp for kveldsturer med flotte opplevelser etter jobb uten hodelykt. Onsdag denne uken var det finvær og Anders Stormo, Ragnhild B Mikkelsen og jeg hoppet på ferga fra Harstad til Grytøya etter jobb klokka 1630, og gjorde en litt uvanlig variant på et mye besøkt skifjell: Storgalten, 782 moh (Aka: Lundenesgalten). Snøen hadde for det meste mer hold enn antatt og med fin kveldssol gikk turen opp via Nordtinden (610 moh) og opp østrenna på Galten. Nedkjøring i fortsatt fint lys og snø som forhåpentligvis holder seg kjørbar inn til helgens toppturcamp som DNT Fjellsport Harstad arrangerer denne helgen, sier Christian Dramsdahl, som for tiden jobber toppturbok for Harstad-området.

  • Nordmøre:

Foto: Tore Meirik
Foto: Tore Meirik

Snøgrensa har krøpet oppover, og ligger mellom 200 og 400 moh. Over dette er det fint skiføre med vårsnø og mer vinterlige forhold på toppene. Skredfaren er ikke veldig stor, og det er mulig å finne fin og trygg kjøring mange teder, men man må regen med å gå litt uten ski før og etter skikjøringa.

Kilde: Undertegnede

  • Romsdal:

Foto: Halvor Hagen
Foto: Halvor Hagen

– Det flotte påskeværet fortsatt her på nordvestlandet med rekordvarme og skyfri himmel. Snøsmeltingen går på høygir, men det er fortsatt bra med snø i høyden. Spesielt i store formasjoner som samler mye snø, gjerne i øst og nord. Det er fortsatt skiføre fra 400-500 moh flere steder. Fine steder å nå snøen raskt fra er Vengedalen, Bøstølen, Verma og Skorgedalen. Fra Kavli, Grøvdalen og i Måndalen er det også lett å nå mye fin snø, men her må man belage seg på å bære ski et stykke. Det har vært fravær av nattefrost en stund nå og kvaliteten på snøen varierer mye med temperatur, vind og fuktighet. Timing er svært viktig for å få den beste og trygge snøen. Snart åpner Trollstigen og med det gir en god forlengelse av sesongen, forteller tindevegleder, romsdaling, varsom-observatør og guidebokforfatter Halvor Hagen. 

  • Tyin/ Nord i Jotunheimen:

– Det er ikke mye snø for årstiden, men likevel fine forhold og det er lenge til skiføret forsvinner, selv om det er varmt. Skisenteret på Tyin/ Filefjell har åpent et par uker til, så det er mye moro å finne her fortsatt, sier NVE-observatør på Tyin, Leif Øyvind Solemsli. 

  • Hemsedal:

Foto: Ole Kristian Strøm
Foto: Ole Kristian Strøm

Dalens lokale helt Ole Kristian Strøm kommer med en del fine tips for deg som er gira på Hemsedal med toppturski nå:

– Etter en vinter med relativt lite snø har fjellsidene på østsiden av riksvei 52 dessverre fått kjørt seg i sola og mye snø forsvunnet. Men Klassikeren Nibbi har fortsatt en god del snø og man kan ta på seg skia uten å gå for langt fra bilen fortsatt. Den naturlige halfpipen som går nesten til topps så den vil nok holde snø en stund til. Leinenøse er fortsatt også kjørbar, men man må nok regne med å gå litt på beina oppover stien fra parkeringen nå. Denne siden har også en del sharks så det kan være lurt å heve blikket og planlegge nedkjøringen mens man går opp for å få en god og trygg nedkjøring. På toppen av Hemsedalsfjellet ligger Slettetind som også fortsatt er kjørbar og man kan ta på seg fellene ved riksveien. 

På vest siden av rv 52 er snøforholdene betraktelig bedre hvor Storbotnskarvet og 1609/Råskardfjellet har snø hele veien ned til elva. Isen er på vei til å gå på elva så parker enten der veien krysser elva eller parker på normal parkeringen til 1609 og bruk brua som ble gjenoppbygget for et par år siden for å komme tørrskodd over. Noen meter kryssing av myr må nok påregnes før man kan ta på skiene men i dag 24.04 lå det snø så og si ned til broa. 

Bjøbergrenna har fortsatt mye snø og brua ved Geitestølen har blitt kraftig pusset opp nylig så den kan man trygt bruke til å krysse elva nå. Vær obs på dårlige parkeringsmuligheter! Videre mot Bjøberg har Hyttebotn fortsatt snø, men kryssing av elv kan bli litt kinkig. Bjøbergnuten holder god med snø på flanken vest for toppen og i direkte linja fra toppen og ned til Bjøbergdalen igjen. Vær obs på våt snø som kan sitte dårlig av solpåvirkning og om regnværet som er meldt kommer. 

Generelt er det varierende forhold og man må bruke hodet for å unngå tynt snødekke med stein. Per i 24. april var det veldig vekslende snø på fjellet. Hardt tidlig på morgenen helt ned til rv 52 oppe på fjellet. Man må også være obs da det kan bli fare for selvutløste våte skred om temperaturene holder seg varme og regnet som er meldt. 

  • Hurrungane:

Foto: Trygg Lindkjølen
Foto: Trygg Lindkjølen

– Jeg var i Hurrungane forrige søndag og mandag. Det er generelt lite snø der oppe for årstiden. Det er store synlige bruddkanter i mange av de vanligste nordsidene, blant annet hele norsida på Lauvnostind og mye av Soleiebotntind har rast ut. Nordsidene er med andre ord ikke kjørbare. Jeg fant sløsjy delight i sørvest begge dagene mine der oppe, men allerede på søndag måtte man av med skia for å gå over mindre steinpartier på veien ned, og jeg gjetter at mange av de fineste bratte sør- og sørvestsidene allerede har smelta for mye til at de kan kjøres med flyt hele veien. Det har vært mye vind, så det er ganske mye shitfuck føre i diverse himmelretninger. Generelt ville jeg kanskje prøvd å finne på noen litt kreative sør- sørvest sider der det fortsatt er sluøsj uten at det har smelta for mye, sier Trygg Lindkjølen. 

  • Voss:

– Våren har kommet for fullt med lett nattefrost og nydelig sløsj for de som vet å finne passelig nordvendte sider eller er skammelig tidlig ute. Onsdag hadde vi knallhard snø fram til lunsjtider alle plasser i skyggen, mens alt i sola ble perfekt mykt. Det er med andre ord nydelig å kjøre ski her i bygda, men du må skynde deg om du skal få nyte den herlige vårskikjøringa! Snølaget er tynnere enn vanlig, og snøgrensa har trukket seg opp der den normalt er i slutten av mai, forteller Dag Sandvik fra Voss.

  • Rosendal:

– Det er snø til å kjøre ski, men man må godt over tregrensen før en kan spenne på seg skiene. Jeg var på Geitadalstind i påsken, og den sang på siste verset som skifjell. Traff kun to andre der oppe den dagen, og de gikk på beina. Skal fortsatt være mulig å gå Melderskin og Omnatind, om en er villig til å bære skiene et godt stykke, forteller Asbjørn Hellås. 

Sjekk skredvarslet her – og se flere bilder i galleriet under!

Publisert 26. april 2019 kl 12.14
Sist oppdatert 26. april 2019 kl 12.14
annonse
Relaterte artikler
Topptur randonee
10 gode tips for bedre topptur

Ikke gå så jævlig bratt

Romedalstind på Sunnmøre
Toppturer du bør gå på våren

7 klassiske toppturer du bør gå på våren

SUNNMØRE: Hjørundfjorden rundt er en av mange, råflotte langturer i Norge. Her er Erlend Aunevik midt oppe i 10 000 høydemeter, 11 mil og seks dager på tur. Foto: Øystein Frøyland
Norges fineste langturer

Tre råflotte flerdagers toppturer

Skianleggene stenger, men:

Etter stengetid

skikjører i bratte fjell
Ekstremt stabile og gode snøforhold i Troms

Flere monumentale førstenedkjøringer

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen