Gravde fram kameraten

Torsdag forrige uke ble Glenn Hjorthol Johnsen gravd fram etter 15 minutter under snøen etter et snøskred ved Fjellsetra skisenter i Sykkylven.

Sist oppdatert 19. mars 2013 kl 09.58
DRAMATISK: Snøskredet gikk i Tudalen, som er et populært frikjøringsomrødet ved Fjellsetra skisenter ved Sykkylven. Bildet viser hvor skredet gikk. Foto: Per Magne Drotninghaug
DRAMATISK: Snøskredet gikk i Tudalen, som er et populært frikjøringsomrødet ved Fjellsetra skisenter ved Sykkylven. Bildet viser hvor skredet gikk. Foto: Per Magne Drotninghaug

Hjorthol var på ski i frikjøringsområdet Tudalen sammen med to kamerater. De hadde allerede rukket to turer i det spennende terrenget, men da de var i gang med dagens tredje tur skjedde ulykken som kunne endt på verst tenkelige måte. Nesten all snøen i fjellsiden løsner i det Glenn setter utfor kanten.

– Jeg ser Glenn i overflata av raset når det reiser ut på første nivået, og jeg følger han med øynene så lenge jeg kan, forteller Per Magne Drotninghaug. 

Han sto igjen på toppen sammen med kompisen Ole-André Skotte. Begge to vet med en gang at dette er alvorlig. Ikke bare var skredet stort, men det gikk over to partier med bratt og steinete terreng. Gutta vet de må handle raskt for å redde livet til kameraten. 

Per Magne redegjør for hendelsesforløpet:

Førstemann tar seg inn i skredområdet og ned til første nivået, området der Glenn sist ble observert i skredet. Skredet har lagt igjen mye snø og snøblokker oppe på første nivået.

Med utgangspunkt i punktet der han sist ble observert, blir S/M tatt frem og søk igangsatt. I det øyeblikk begge to er på plass ringer en av oss AMK, mens den andre fortsetter søket nedover i fallinjen. Søket tar seg ned på kanten av første nivået, ca 60 meter fra der det startet. Her blir ene skia funnet i overflaten. Samtidig blir det ringt til personell på skitrekket for assistanse i bunnen av skredet.

Herfra blir terrenget brattere igjen, og øverst er det et parti med mye stein og is. Mens en blir igjen oppe, fortsatt  i telefon med AMK tar den andre seg utfor kanten for å komme seg lenger ned og fortsette søket.  I dette bratte partiet ligger det ikke igjen noe snø, så fokus blir og komme seg utfor neste steinparti, hundre høydemeter lenger ned, og ut i utløpsområdet. Nede i utløpsområdet fortsetter søket, som går relativt raskt nedover med S/M. En person frå skisenteret er på plass i bunnen av skredet, på veg oppover.

Samtidig som første signalene på S/M ser vi tuppen av en skistav som stikker ut av snøen. S/M bekrefter funnet og viser 1.5 meter, funn blir meldt oppover og nedover. Spade og søkestang kommer frem umiddelbart. Det blir søkt to ganger med søkestang, begge gangene gikk stangen til bunns. Avgjørelsen om å begynne å grave blir tatt straks på grunnlag av at staven mest sannsynlig er fast i en hånd.  Snøen er kompakt, men enkel og grave i. Hjelmen blir funnet 40 cm under snøen, og under et minutt etter at gravingen begynte er ansiktet fritt for snø og luftveiene er frie. Det blir fjernet mer snø rundt hodet og fremfor brystkassen. Glenn er ikke bevisst i det han blir funnet, han er blå i ansiktet, og det er ikke mulig og få kontakt, men det tar ikke lang tid før vi registrerer at han puster selv og ikke lenge etterpå kommer han til bevissthet.

Det tok 15 minutter fra raset løsnet til ansiktet var fritt for snø og han hadde mulighet til og puste selv. Han hadde da reist ca 400 meter og vel 240 høydemeter.

......................................................................................................... 

– Hva tenkte du da du gravde? 

– Ikke så veldig mye, fokuset var å få jobben gjort, finne ansiktet og få frie luftveier.

Mer mannskap og utstyr fra skisenteret var på plass kort tid etter at Hjorthol ble bevisst. 

– Glenn forteller oss etter hvert som han kommer til seg selv at han kan bevege tærne, at han ikke har smerter noe sted og at han er litt kald, forteller Drotninghaug. 

Ambulansepersonell kommer til med helikopteret og gjør sine undersøkelser. Glenn blir fraktet til Ålesund med helikopter, og utskrevet samme kveld, uten skader. Dagen etter var karene tilbake på ulykkesstedet for å hente utstyret som ble forlatt i fjellsiden. 

– Det er selvsagt spesielt å komme tilbake, men samtidig veldig godt å få sett området under andre omstendingheter, sier Per Magne.

De tre kameratene har vokst opp like ved skisenteret, og kjørt i Fjellsetra hele livet. Men aldri vært borti lignende ulykker, eller sett tilsvarende skred utløst av skiløpere i Tudalen.

– Hva lærte dere av episoden?

– At ting skjer frykteleg fort, en får også bekrefta at den kunnskapen en har fått om kameratredning, både  gjennom øving og kurs, er det som skal til når uhellet faktisk skjer. Det er viktig med rett utstyr, men det er like viktig og kunne å bruke det.

Flere dramatiske skredulykker skjedde både på Nordvestlandet, Trøndelag og Nordland og Troms i dagene som fulgte, og en person mistet livet i et snøskred i Troms lørdag.

LES OGSÅ: Skreddagen

LES OGSÅ: Frykter flere dødsfall

Publisert 19. mars 2013 kl 09.58
Sist oppdatert 19. mars 2013 kl 09.58
annonse
Relaterte artikler
jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

Høkkers Freeride
Se bilder og resultater fra Høkkers Freeride

Høkkers: – Rekordpåmelding

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen