Går Hemsedal Mountain Challenge for 14. gang

Vinneren av det aller første rennet har vært med på samtlige utgaver og stiller også til start i år.

Sist oppdatert 25. januar 2018 kl 12.46
Ernst Siebenbrunner (til høyre) under jubileumsutgaven av Hemsedal Mountain Challenge i 2015. Foto: Privat
Ernst Siebenbrunner (til høyre) under jubileumsutgaven av Hemsedal Mountain Challenge i 2015. Foto: Privat

– Det var jeg som brakte dette med randonee til Norge. Da jeg flyttet hit tidlig på 1980-tallet var det ingen i Norge som drev med dette. Men det var mange som var veldig nysgjerrige, sier Ernst Siebenbrunner.

62-åringen fra Østerrike har drevet med randonee siden 1974, og vært med på samtlige utgaver av Hemsedal Mountain Challenge. Han vant det første rennet i 2005, men siden har det kun blitt andreplasser som bestenotering.

– Jeg har bare vunnet en gang, den aller første gangen. Det var fort noen som var sprekere enn meg, men jeg har veldig mange andreplasser. Men det blir jo stadig hardere for meg å hevde seg desto eldre jeg blir, sier han.

Når rennet arrangeres for 14. gang 24. mars 2018, er han tilbake på startstreken så sant skulderskaden tillater.

Les også: Festivaler, renn og konkurranser 2018 

Saken fortsetter under

Hemsedal Mountain Challenge 2005 Privat 350x
Fra første utgave av Hemsedal Mountain Challenge i 2005. Foto. Privat

Fra første utgave av Hemsedal Mountain Challenge i 2005. Foto. Privat

Randobølgen
Siebenbrunner ser en sterk vekst i interessen for randonee i Norge, og de siste fem åra har det tatt helt av, mener han.

– Det har kommet en bølge av randofolk i fjellet nå, og det er stadig flere som vil på topptur med alpinski. Fjellskirenn som Mountain Challenge er bare en del av denne sporten, og det er en nisje for folk som vil ut med superlett utstyr, løpe som gærninger til toppen og renne fort ned. Men de aller fleste er mer opptatt av tur, sier han.

Østerrikeren gleder seg over at flere har fått øyene opp for hans lidenskap, men innrømmer at veksten har en bakside.

– Da jeg kom hit og begynte å gå på toppturer med randoneeutstyr i 1982, var jeg alene i fjellene. Nå møter jeg minst 150 andre randonnører på en fin dag. Før hadde jeg pudderet helt for meg selv, nå må jeg lete etter urørt snø, sier han.

Saken fortsetter under

High Camp Hemsedal 2014 Roger Bareksten 800x
Stadig flere går på topptur i Hemsedalsfjellene. Foto: Roger Bareksten

Stadig flere går på topptur i Hemsedalsfjellene. Foto: Roger Bareksten

Les også: Kraftig økning i guidede toppturer 

Norge 15 år etter Europa
Ute i Europa kom moderne randoneekonkurranser utover 1990-tallet. I Norge tok det nesten 15 år til før ildsjelene i Hemsedal etablerte det første norske fjellskirennet. Hemsedal Mountain Challenge, som de første årene het Mountain Attack, gikk av stabelen for første gang i 2005. De første utgavene gikk i nøyaktig samme trasé som dagens renn.

– Da vi arrangerte rennet første gang, gikk vi den ruta jeg hadde gått som min første tur i Hemsedal, og som jeg hadde gått mange ganger før, minnes han.

Bortvist fra anlegget
De første fire-fem åra gikk rennet i samme løype. Deretter prøvde arrangøren å flytte rennet ut i skisenteret, i håp om å skape mer blest om konkurransen.

– Ute i Europa arrangeres disse rennene ofte i alpinanleggene, gjerne med målgang på kvelden. Det er spektakulært når deltakerne renner ned med hodelykter og det er mye stemning og tilskuere. Vi trodde det ville øke interessen for rennet og randoneesporten her hjemme, men i Hemsedal fikk vi ikke være i bakkene. Vi ble bortvist til områder utenfor anlegget, og vi fikk ingen tilskuere av det. Så da flyttet vi like godt rennet tilbake til den originale traséen, sier han.

Saken fortsetter under

Vierli - Hemsedal  Fri Flyt
Hemsedal Mountain Challenge fikk ikke kjøre i alpinanlegget da de flyttet rennet fra fjellet til bakken. Foto: Fri Flyt

Hemsedal Mountain Challenge fikk ikke kjøre i alpinanlegget da de flyttet rennet fra fjellet til bakken. Foto: Fri Flyt

Utfordrer anleggene
Siebenbrunner sender også en utfordring til norske skianlegg om å legge bedre til rette for skigjester som ønsker å drive med randonee.

– Norske anlegg er generelt ikke godt tilrettelagt for folk som vil gå oppover i bakkene. Det kan være både irriterende og farlig for andre alpinister, og leit for randofolket. Nedover i Europa er det vanlig at anleggene har egne traseer for de som skal gå oppover. Her har norske anlegg en jobb å gjøre med å legge til rette for begge brukergruppene, sier han.

Tilbud for alle
Arrangøren ønsker både å gi konkurranseløperne et utfordrende skirenn samt å bidra til å rekruttere nye løpere til topptur og fjellskirenn. Derfor settes det opp både konkurranseklasser og åpne klasser med tidtaking for junior, senior, veteran, superveterean og mix-lag, samt turklasse med fører for de som vil gå uten tidtaking.

– Det gir god anledning til å spørre om alt fra felle teknikk til geografi og historie underveis fra Løkjestølane til Trøim, sier arrangør Reidar Sundvor. 

Videre skal Hemsedal Mountain Challenge også være en arena for å treffe likesinnede, diskutere utstyr og trender. Derfor legges det opp til afterski og sosialt både før og etter arrangementet.

Saken fortsetter under

Hemsedal Mountain Challenge 2010 - Foto Steinar Bleken
Hemsedal Mountain Challenge i 2010. Foto: Steinar Bleken

Hemsedal Mountain Challenge i 2010. Foto: Steinar Bleken

Slik blir Mountain Challenge 2018
Løypa starter ved Løkjestølane og går derifra opp til Nibbi og Skurvefjell, begge på 1741 meter over havet, før nedkjøringen på 1110 høydemeter til målgang ved Hemsedal Turistkontor.

Turløperne starter klokka 11 mens konkurranseklassene starter klokka 12:30.

Arrangørene av Hemsedal Mountain Challenge-rennet står også bak Tromsø Mountain Challenge. 

Publisert 25. januar 2018 kl 12.46
Sist oppdatert 25. januar 2018 kl 12.46
annonse
Relaterte artikler
jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

Høkkers Freeride
Se bilder og resultater fra Høkkers Freeride

Høkkers: – Rekordpåmelding

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen