I forbindelse med voldsomt snøvær og sterk vind i helgen og starten av denne uken har skredfaren i Lofoten vært helt oppe i faregrad fire – stor. Onsdag er den nede på tre – moderat, og forventes å synke ytterligere mot helgen, i takt med at været roer seg.

– Selv om faregraden går ned og faren for skred synker, så er nok konsekvensen av skred i ferd med å øke. Dette fordi hvis det først slipper, så kan man forvente svært kraftige og store snøskred. Derfor vil jeg oppfordre folk til å være konservative, sier Hobby, som jobber som guide for både Lofoten Ski Lodge og Northern Alpine Guides.

Han forteller for øvrig om enorme snømengder, opp mot to meter i de vestlige delene av Lofoten, og litt mindre – men fortsatt veldig mye – lenger øst.

– I løpet av mine ti år i Lofoten har jeg aldri opplevd så store nysnømengder på så kort tid. Snøfallet i kombinasjon med vinden har gjort at alt terrenget i fjellet er godt fylt igjen, og vi er allerede sikra en lang skisesong i Lofoten, sier tindevegleder Hobby.

Samtidig påpeker han at vinden har herja med snøen høyt til fjells, hvor skredfaren er størst og føret dårligst.

– Nede i Henningsvær er skiføret vanvittig bra, og det er bra omtrent halvveis opp på fjellene, særlig i skogen og i skjermede formasjoner. Høyere opp er det ikke like fin snø. På de riktige stedene kan det bli fantastisk skikjøring framover, sier han.

Skredvarslingstjenesten varsom.no melder om faregrad tre onsdag, men den skal synke til to – moderat - på torsdag. Skredproblemet er fokksnø i nord, nordvest og nordøstlige hellinger fra 200 meter over havet og opp.

Har du bilder fra snøkaoset i Lofoten? Send til nett@friflyt.no og kanskje dukker bildet ditt opp på friflyt.no!