Skisesongen i noen av verdens fineste skifjell er slett ikke over. Samtidig har sesongen for en drøss andre morsomheter bare så vidt startet. Norge har verdens beste padleelver, utallige fjellturer i toppklassen, sykkelstier som slår det meste i utlandet, og surfebølger i planetens tøffeste omgivelser. Du kjenner vel følelsen av på stikke slitne føtter i et par flip-flops etter en dag på Stryn, ta en pils i teltet etter en milevis på smalsti i solvendte stier i Hallingdal eller å kjenne at ørene får seg en vask i ei elv like ved Voss? Hvis ikke, nå er tiden inne. Det er ingen grunn til å forlate Norge om sommeren, og her forklarer vi hvorfor.

Vet du forresten hva det beste er? I denne listen over landets feteste sommersteder har vi bare tatt med en brøkdel.

Annonse

God sommer! 

Denne artikkelen er en del av Fri Flyts løsning for abonnenter. Les flere, ekslusive saker her.

Trysil

SESONG: Juni - oktober

FYLKE: Hedmark

HVORDAN KOMME SEG DIT:

Kjør bil –riksvei 25 sørfra og 26 nordfra.

GODE ALTERNATIVER:

• Nesbyen

• Sogndal

• Skeikampen

• Oppdal

• Lofoten

STISYKLING: En plass med alt

Det er ikke bare tilrettelagte stier for familier som gjør Trysil så bra.

TEKST: Kristoffer Kippernes

STIPARADIS: Singletrack som dette her er grunnen til at Trysil er en av Norges beste destinasjoner for stisykling. Foto: Kristoffer Kippernes

La det bare være sagt først som sist; Norge er et land som byr på vanvittig mye bra stisykling. Og kanskje enda viktigere; det er stor variasjon. Fra bratte fjellsider ute ved kysten, til duvende skoglandskap i innlandet. Å skulle kåre et sted som er «best» er derfor på grensen til umulig. Likevel er det noen destinasjoner som man bør besøke om man trives best på smal sti. Trysil har kanskje blitt mest kjent de siste årene for sin storstilte satsing på stiprosjektet Trysil Bike Arena. Prosjektet går ut på å lage bærekraftige og morsomme stier som skal være morsomt for alle ferdighetsnivåer, og har resultert i flere kilometer med sti med flyt. Hvis du er helt fersk, og aldri har syklet mer krevende terreng enn grusveier, vil stiene i Gullia gi deg både utfordringer og mestringsfølelse.

Er du av typen som heller vil sykle helt naturlige stier, har også Trysil mye bra å by på. I Fageråsen på samme side av dalen som alpinanlegget er det både tekniske stier og flytstier å finne, og på motsatt side av dalen har du også variert terreng. Både i Bjønnåsen og Grimsåsen finner du fine flytstier, og alt kan sykles fra sentrum. Trysil kan også gjøres som en del av en langhelg. Et stalltips er å ta Elverum på fredag, Trysil på lørdag og en harrytur til Rörbäcksnäs i Sverige på søndag. Da får du både sykling og shopping.

Harbak

STED: Ytterst på Fosen, 2-3 timer fra

Trondheim

SESONG: Hele året, men best vår, sommer

og høst.

FYLKE: Trøndelag

ADKOMST: Ferge fra Trondheim til

Fosen, og Rv 715 til Rv 723 fra Årnes til

Harbak

GODE ALTERNATIVER:

• Skiri i Romsdal

• Fugløya ved Bodø

• Østmarka, Oslo

• Dale, Stavanger

BULDRING: ...med strandbar

Ut i havgapet på Fosenhalvøya ligger en bratt klippe som byr på det du måtte ønske av bevegelser – og like ved ligger en av Norges kuleste barer.

TEKST: Dag Hagen

BRATT: En tilreisende utlending strekker seg på Jagga Jo (7A+). Foto: Dag Hagen

Klippen er rett og slett ansett som en av de to aller beste og flotteste i landet, og holder i følge mange verdensklasse. Harbak er feltet vi snakker om. Feltet består av ei helle ikke så langt fra veien, oppe på et lite platå. Her har du fantastisk utsikt mot havet, med perfekt beskyttelse for regn, som man ofte får på Vestlandet. I hula finner du buldere på de fleste nivåer, helt ned i grad lett 6, og helt opp i hard 8-er. Rundt hula ligger steiner som byr på linjer av alle vanskelighetsgrader og alle typer. Fra sva til loddrett og svært overhengende, alt på meget kompakt og finkornet stein.

Campe kan du gjøre på hylla, eller nede ved havet. Ta gjerne med fiskestang om du velger havet. Er du lei av stormkjøkken og ønsker gourmetmat har du også et valg (ja, faktisk). Den famøse Strandbaren ligger et par mil unna, og trekker kulturfiffen fra Trondheim til et fantastisk sted; En gammel ombygd tyskerbunker, med panoramavindu mot Nordsjøen, og bord for kalde øl i etasjer nedover mot en hundre meter lang sandstrand. Her kan du få dine nydelige hvitløksdampede blåskjell servert, etter endt buldreøkt.

Ikke så interessert i buldring? Det finnes også mye tauklatring på veggene rundt buldringen, men da på naturlige sikringer og noe krevende grader. Ved Strandbaren får du også campe til en billig penge.

Stryn sommerski

STED: Stryn sommerskisenter

SESONG: Mai-juli (avhenger av snø- og værforhold)

FYLKE: Sogn & Fjordane

HVORDAN KOMME SEG DIT: Bil er enklest. Følg riksvei 15 som går fra Lom til Stryn.

GODE ALTERNATIVER:

 • Bilbasert topptur på Dalsnibba (uten oppoverbakke)
 • Folgefonna sommerskisenter har fin frikjøring tidlig på sesongen
 • Galdhøpiggen sommerskisenter

FRIKJØRING: Stryn

Sommerskisenteret på Stryn er verdens beste i sitt slag når alt klaffer – selv uten toppheisen.

TEKST: Tore Meirik

DEN LEGENDARISKE BAKSIDEN: For en frikjører er ingen sommer komplett uten en tur ned baksiden på Stryn. Oscar Eriksson utnytter det spennende terrenget –og koser seg med utsikten. Foto: Emil Eriksson

Alle er enige om at sommerskisenteret på Stryn har frikjøring som ville vært blant den beste i Norge også om vinteren (!). Men det var før. Nå må du ha feller for å nå de lange, bratte og varierte turene på baksiden og på østsiden –skikjørers høyre- for heisen. Toppheisen settes ikke opp lenger (den måtte tas ned hver vinter), men eierne drømmer om å tilby heis til topps en gang i framtiden. Likevel tar vi sjansen på å kåre kjøringa på Stryn til landets feteste, heisbaserte sommerfrikjøring. Turen opp henget som i gamle dager hadde flyttbar t-krokheis er fort gjort, og belønninga er så utrolig mye større enn oppturen. Ikke bare får du opp mot 6-700 høydemeter frikjøring i spennende terreng i nesten alle himmelretninger, du får også en av Norges fineste utsikter på kjøpet (og litt trim, siden du må gå opp). Når du kommer ned til veien og sola steker er det bare å kippe av seg skistøvlene og gå barbeint opp til bilen igjen, og kjenne på asfalten som varmer opp fotsålene.

Guiden til Stryns rålekre offpisteklassikere finner du på friflyt.no.

Raundalselva

STED: Raundalen, Voss

SESONG: April-oktober

FYLKE: Hordaland

HVORDAN KOMME SEG DIT: Kjør bil eller tog til Voss, derfra er det cirka en times kjøring til Mjølfjell, hvor veien i Raundalen stopper.

GODE ALTERNATIVER:

 • Sjoa, Oppland
 • Driva, Sør-Trøndelag
 • Numedalslågen, Buskerud
 • Vefsna, Nordland

ELVEPADLING: Norges beste padleelv

Blant et utall godbiter har ingen padleelver i hele Norge like mange fosser og stryk som Raundalselva ved Voss.

TEKST: Tore Meirik

ØVERST: Det fins nydelig padling også oppstrøms for Mjølfjell, hvor en av Raundalselvas mest populære padleturer starter. Her er Tomass Marnics fra Latvia i aksjon i det første stryket. Foto: Benjamin Hjort

Over førti kilometer med elvepadling i verdensklasse, i vann som er så klart at du ser rett i bånn selv om elva er ti meter dyp. Raundalselva har alt fra super lekepadling og relativt greie stryk, til noen av de mest hårete juvene i Norge. Dag Sandvik –en av de lokale padleråtassene fra Voss- beskriver eva slik: – Raundalselva er verdens råeste elv fordi den er som Zambezi på steroider en dag, og som et grad 3-4 grunnfjellsparadis neste dag. Det betyr i klartekst at elva byr på alt fra svære stryk med enorme vannmasser, til snillere padling med glattslipte, sklie-aktig stein under det blå og hvite vannet.

Men Norges feteste padleelv kan ikke tas for gitt. De siste årene har sterke krefter kjempet for å oppheve elvas vernestatus, med kraftutbygging som mål. Dette ville ikke bare ødelagt padlemulighetene i Raundalen, men også den helt særegne naturen i elvedalen. Heldigvis for elvepadlere og naturvernere ble vernestatusen opprettholdt, slik at Raundalselva får fortsette å være Norges feteste padleelv –og en av landets vakreste elvedaler.

Jæren

STED: Jæren, Rogaland

SESONG: Hele året

HVORDAN KOMME SEG DIT: Bil, eller fly til Sola flyplass. Herfra er det kort vei med leiebil til nærmeste bølge.

GODE ALTERNATIVER:

 • Hoddevika (Stadlandet)
 • Alnes (Ålesund)
 • Unstad (Lofoten)

SURF: Variert og vakker

Selv om Norge har en del anerkjente surfesteder, er det likevel ett område som skiller seg ut. 

TEKST: Christian Nerdrum

THE NOR-WAY: Sør-Afrikanske Cam Mo lider ingen nød i Norge, selv om han har flyttet fra en av verdens mest bølgeinfiserte farvann. Foto: Christian Nerdrum

Endeløse strender bukter seg i titalls mil fra Stavanger og sørover i retning Eigersund. Siden begynnelsen av Norges surfhistorie er det Jæren som har vært hovedmagneten for norske bølgejegere. Og det er det fortsatt. Alle som har truffet godt med værmeldingen kan underskrive på at det er lov ta i bruk begreper som verdensklasse. Her finnes det noe for enhver smak, og for de som er helt ferske er det knapt noe bedre sted enn Borestranden. Her er det sandbunn så langt øyet rekker, med både gode utleie- og kursmuligheter. Sommerstid er det i hovedsak denne stranden det dreier seg rundt, men point-breakene ligger ikke langt unna.

Kvanndalstind & Torshammeren

STED: Romsdalen

SESONG: Juni-september

FYLKE: Møre og Romsdal

ADKOMST: Bil eller tog til Åndalsnes

GODE ALTERNATIVER:

 • Skagastølsryggen i Hurrungane
 • Bispen fra Trollstigen
 • Stetind i Nordland
 • Vågakallen i Lofoten
 • Molladalen, Sunnmøre

FJELL: Efter en rangel

Det er ikke for ingenting at vår engelske tindelegende Slingsby kalte Kvanndalstind for «the steepest mountain in Europe».

TEKST: Dag Hagen

TRYGG PÅ RYGG: Nils Nielsen og Trygve Sunde Kolderup nærmer seg toppen på Kvanndalstind i Romsdalen – en av Norges fineste tinderagleturer. Foto: Matti Bernitz

Den er kanskje ikke så lett å få øye på, der den ligger gjemt bak Vengetindene og Romsdalshorn. Men når du vel har kommet over ryggen mellom de to ikonene ser du fjellet; Kvanndalstind (1744 moh), og ryggen som leder inn mot den vakre toppen. Norsk tindesports far, William Cecil Slingsby, betegnet den altså som en av Europas bratteste topper – ikke uten grunn. Her må det tau og tre-fire lengder til for å komme opp, selv ad letteste vei., som er cirka grad 3+. Fra toppen er utsikten formidabel og luftig.

Foruten den flotte ryggen inn til fjellet finnes også en annen rosin i pølsa, og det er Torshammeren. På ryggen under fjellet står den og balanserer, og det er lett å tenke at det må være guddommelige krefter som holder den fast, der den har stått i tusenvis av år. En bestigning er et must, og når du har klatret de 20 meterne med 4-erklatring til topps undrer du gjerne igjen hvordan den fremdeles står. På toppen ligger nemlig en stein og vipper frem og tilbake. Dette kan jo de med god psyke nyte, til skrekk for de som står under. En fot på hver side av balansepunktet og du rokker, bokstavelig talt. Kvanndalstind og Torshammeren skuffer ikke. Guidede turer får du med de fleste guidebyråer.

Follo, Akershus

SESONG: Hele året

HVORDAN KOMME SEG DIT: Bil eller evt buss, rute 500E hvis du reiser med lite utstyr.

GODE ALTERNATIVER:

 • Rolfstangen
 • Svartskog
 • Moss
 • Larkollen
 • Åsgårdstrand
 • Ringshaug (Tønsberg)

SEIL: Oslonær og vindsikker

Kun en drøy halvtime utenfor hovedstaden ligger en av sommerens aller beste steder for windsurfing og kite. Årsaken er termisk.

TEKST: Christian Nerdrum

STRANDA TIL TORKIL: Miriam Rasmussen herjer på Torkilstranda ved Drøbak. Foto: Pål Fostervold

Alle som driver med vindsport i Norge er fullt klar over at «vindsikker» er et ord som bør stå i anførselstegn, men Drøbaksundet på varme sommerdager er så nærme vi kommer. Spesielt Torkildstranda er en plass som ikke bare sluser inn brettseilere og kitere i hopetall, men også vinden. På grunn av termisk effekt, som spesielt Østlandet er rammet av, suges nedkjølte luftmasser som ligger over fjorden inn for å erstatte stigende luft over varmt land. Det kalles solgangsbris. I Drøbaksundet kan denne vinden blåse opp mot liten kuling, og mens det blir ubehagelig for småbåtfolket, fryder de vindrevne seg på smul sjø i utfordrende bølger og strømforhold. Derfor er det heller ingen plass for nybegynnere, enten du driver med kite eller windsurfing. Torkildstranda er dessuten ganske trang for liner og kites. Båttrafikken skal vel også nevnes. Alternativet er å ankomme fjorden fra Hurum-siden og seile/kite fra Storsand. Her er det stor gressplen og litt mindre båttraffikk.

Fonna Glacier Ski Resort

STED: Fonna Glacier Ski Resort

SESONG: Mai-august (avhenger av snø- og værforhold)

FYLKE: Hordaland HVORDAN KOMME SEG DIT: Bil er enklest. Kjør E134 og RV 13 mot Odda, så videre på FV551 mot Jondal.

GODE ALTERNATIVER:

 • Dryslope i hagen din
 • Stryn sommerskisenter
 • Galdhøpiggen sommerskisenter

PARK: Øverst på parktronen

Terrengparken på Folgefonna er bedre enn de fleste vinterparker i Norge.

TEKST: Henning Reinton

IKKE AKKURAT DRYSLOPE: Terrengparken på Fonna er minst like bra som de beste vinterparkene. PC Fosse sjekker speilbildet av sin rodeo 5 for å kontrollere stilen. Foto: Martin Innerdal Dalen

Fonna Glacier Ski Resort –som sommerskisenteret på Folgefonna så fint heter- har lang tradisjon for å lage Sommer-Norges feteste terrengpark. Mye av grunnen er parkbygger Emil Fossheim som kommer tilbake hvert eneste år for å bygge parken på snøsikre Fonna. Særlig trippellinja og et stort knippe fete rails viktige grunner til at parken har så velfortjent godt rykte, og at Norges beste parkkjørere tilbringer mer eller mindre hele sommeren i skisenteret ved Jondal. Ingen andre av Norges sommerskisentre har parktilbud som er i nærheten av Folgefonnas, noe som kanskje er litt synd siden sommeren er perfekt for shredding i parken. Myk sommersnø, lange og varme dager og kjøring i t-skjorte er stikkord for sommerlig parkshred.

Når du i tillegg kan bade og herje i smellvakre Hardangerfjorden etter lange dager i en terrengpark som er minst like bra –om ikke bedre- enn de fleste vinterparker i Norge, da er det ingenting som slår Folgefonna for en dedikert parkkjører. Det er mange og gode grunner til at Field Productions –og en drøss andre filmselskap- kommer tilbake til Fonna år etter år for å lage ski -og snowboardfilm.