Sommerskisenteret på Folgefonna har prøvekjørt sesongen i to helger, og melder om tørr løssnø, sol og nær perfekte sommerskiforhold i Jondal. 

Nå har senteret stengt de nærmeste dagene, men fra og med torsdag 10. mai er det åpent hver dag ut sommersesongen, som normalt varer til godt ut i september. Anlegget har fine forhold for frikjøring, alpint og langrenn, og denne uka begynner mannskapet å bygge parken. 

Annonse

Det er Emil Fossheim, som har jobbet med parken på Fonna i over ti år, som er sjef for parkbyggingen også i år. 

– De begynner med å forberede trippellinja og rail-linja nå. Det kan nok hende at noe er ferdig til helga, men i slutten av mai skal alt være på plass, sier Andreas Skogseth, som er daglig leder på Folgefonna sommerskisenter. 

Se filmen fra åpningen (saken fortsetter under) 

Fonna Glacier Ski Resort has open for the season 2018. from Jan Petter Svendal on Vimeo.

Big Air, kenyanere, Svindal og Co
I juni skal Folgefonna for første gang være vertskap for Big Air konkurransen i Ekstremsportveko, og det gleder Skogseth seg ekstra til. 

– De tar med seg hele eventen hit, og så bygger vi hopp og det de trenger. Det blir spektakulært og med en syk utsikt til Hardangerfjorden, sier han. 

Utover juli og august kommer det tradisjonelt mange landslag til Jondal, både fra alpint og freestyle, så vel som langrenn og skicross. Denne sesongen kommer både det tyske og det sveitsiske verdenscuplaget, British Ski Association, flere landslag fra Øst-Europa og ikke minst de norske landslagene, så vel som en rekke collegelag fra USA og Canada.  

– Siden 2015 har det vært tradisjon at alpinlandslaget med Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud og hele gjengen kommer hit for å trene både teknisk og fart, og det er kjempekjekt å se hvordan de gjør det. Nå de kjører Super G går det virkelig unna, sier Skogseth, og legger til at også Kenyas alpinlandslag har henvendt seg til Fonna i år. 

Les også: Svindal tilbake på ski  

Dessuten blir det også i år to store ski- og snowboardcamper på breen. 

– Det er veldig bra at de campene holder ut og rekrutterer nye utøvere til både snowboard og freestyle, sier Skogseth, og minner om at senteret er åpent for alle selv om proffene trener der. 

– Vanlige folk er veldig viktig for oss. 

Saken fortsetter under

Fine forhold for brettkjørerne på åpningshelga. Foto: Folgefonna

Frikjøring på topp nå
– Det er mye bra frikjøring på og rundt Fonna nå tidlig på sesongen. Vi har også stukket en løype til toppen, og i tillegg arrangeres det guidede turer på langs og på tvers og rundt omkring på Fonna her, sier Skogseth. 

Les også: Jølstravatnet rundt på 14 timer    

Siden Skogseth tok over senteret i 2013 har Folgefonna satset på et bredere tilbud enn bare aktive og entusiaster, og bygget opp et større langrennstilbud. 

Nå kan Skogseth friste med fem kilometer løyper på toppen av breen. Der blir det preppet daglig for både klassisk og fristil, og løypene saltes slik at de holder seg faste. Det har gjort at Folgefonna de siste åra har fått flere aktive løpere og en rekke eliteutøvere fra ulike landslag. 

– Dessuten finnes det mange bra turløyper også. Vi har blant annet stukket en løype til toppen, og i tillegg arrangerer Folgefonni breførerlag en rekke guidede turer på langs og på tvers og rundt omkring på Fonna her, sier Skogseth.