Anleggsråne /’a´nlegsrå:´nə/ v. Å kjøre ski i et anlegg du kjenner så godt at du kjører alt annet enn det som er markert på løypekartet. Skeikampens alpinsenter består av 11 heiser.

Alle har et hjemmeanlegg. Anlegget man kjørte i hver helg i som liten, med de samme folka, uansett vær og forhold. 95% av skikjøringa i mitt liv var på Skeikampen frem til jeg ble 23 år og flytta til Oslo. Hadde det dumpa på Bjorli, så gadd vi ikke ta oss bryet med å kjøre tre timer dit. Det var på Skei vi hadde sesongkort, og det var der vi kjørte.

Det kom 30 centimeter med snø midt i forrige uke, og det var meldt strålende sol hele helga. Det var ingen tvil om at jeg måtte ta turen hjem til Gausdal for å få med meg (for min del) de første bra skidagene på Skeikampen denne sesongen. Jeg fikk med meg en dansk kollega, Anders fra våre søstermagasin Terrengsykkel og Landevei, og reiste tidlig fredag. 

Vi møtte flere av mine kompiser, som jeg har kjørt ski med så lenge jeg kan huske, og anleggsråna fra det åpna til det stengte. Se guiden til anleggsråning på Skeikampen lenger ned!

Skeikampen er ganske så værutsatt, og mye av terrenget ligger over tregrensa. På grunn av nettopp dette blir nysnøen ofte transportert hit og dit, før den legger seg. Så selv om det har kommet nysnø, så må du ikke fortvile om det ikke er pudder under stolheisen. Da ligger snøen mest sannsynlig inne ved vinkelheisen, eller under berga’n (se kart lenger ned) og vice versa. Skianlegget byr på litt over 300 høydemeter, noe som gjør at du får mange runs i løpet av en dag, i tillegg til at du får hvilt låra i heisen ofte.
Skeikampen har gitt meg uttalige bra skidager. Akkurat slik som det gjorde nå i helga. Og det er ikke bare fordi det er mitt hjemmeanlegg. Du finner masse lekent terreng, et langt klippebånd med klipper fra 1 – 10 meter, masse høkk to flat, flere lekne skavler, trang og bratt renne, samt et svært juv. 

GUIDE TIL ANLEGGSRÅNING PÅ SKEIKAMPEN:

Berga’n / Sia

Skeikampens Berga’n eller Sia

Foto: Brynjar Åmot

Langt klippebånd som byr på klipper i ulike størrelser. Ligger ski høyre for 8-seteren. Her finner man også noen smale renner for å komme seg forbi klippene, hvis man ikke syntes det er så stas å hoppe klipper. Lengst ski venstre på klippebåndet finner man mindre klipper, som er fine til å øve inn triks på. Nedenfor Berga’n er ofte den plassen på Skei med best snø.

Local Amund Leine vet hvordan man høkker i Berga’n! Nr 1 og 3 er fra Berga’n – nr 2 er fra høkk-to-flat-klippa.

Høkk-to-flat-klippa

Høkk-to-flat_foto_Petter_Larsen

Foto: Petter Larsen.

Medium stor klippe med flat landing. Ligger nedenfor Berga’n.

Artikkelforfatteren med POV fra klippa med flatest landing på Skei. Nr 2 er fra langt ski venstre i Berga’n og nr 3 er fra Berga’n ovenfor høkk-to-flat klippa 

Skaret
Smal, sørvendt renne. Krever bra med snø for å være kjørbar. Vær obs på overhengende skavel! Inngangen til renna ligger rett til ski venstre for toppstasjonen på 8-seteren. Cirka 60 høydemeter fra topp til bunn. Fortsatt like bratt som da jeg var 14 år.

POV fra nedkjøring i Skaret.

Skavlen på framsia

Ligger rett under 8-seteren og rett over starten på parken. Blir større og større jo lenger ski venstre man tar den. Dét området, i denne guiden, som er tidligst mulig å kjøre på sesongen.

Bekkedal
Området som ikke har noe navn utover det det er, bekkedal. Bekkedal hvor det ofte legger seg mye snø. Lekent terreng som ender opp nedenfor toppen av Eivindheisen og Petterheisen. 

Juvet

hovedbilde-Juvet_Foto_Brynjar

JUVET: Amund Leine setter en tøff sving på vei ned i Juvet. Foto: Brynjar Åmot

Et stort juv mellom Vinkelheisen og Galtenheisen. Fint å droppe ut i bollen på toppen. Obligatorisk naturlig hit tvers over nesten halvveis ned. I forkant av snowboard-konkurransen Sjeiken av Skeikampen i 2005, gikk det rykter om at Terje Håkonsen skulle bygge et gap over Juvet. Det ble med ryktene.

Skavlen på baksia

Flere hundre meter med skavel ski høyre for Galtenheisen. Størrelse kommer an på vind og snø den siste tiden. Kan droppes langt ski høyre, samle fart på flata under, for så å bruke enden av skavlen som en quarterpipe. Kan også samle fart nedover oppe på skavlen, for så å droppe mot enden av skavlen. Uttalige måter å angripe den på. Fint sted å bygge step-up, hvis man gidder.

Vikingland (RIP) ofte forkortet til Viking

Legendarisk afterski som tappet sin siste halvliter i april 2015. Bygget sto opprinnelig nedenfor Lysgårdsbakken på Lillehammer i forbindelse med OL 1994. Ble flyttet opp til Skeikampen etter OL. Kjent for afterski med god stemning, hyttefolk mot bygdefolk-mentalitet og masseslagsmål. Jeg har også noen personlige minner fra Viking, spesielt fra vinteren jeg var 19 år. Heldigvis havnet jeg aldri i Dagbladet. Viking huset uttalige dårlige trubadurer (Tico var en slager) og bra fester. Ryktene går nå om at en lokal pokal har sendt brev direkte til Olav Thon for å prøve å få åpnet afterskien igjen. Vi krysser fingrene for at det skjer en gang i fremtiden. 

Fri Flyt har samlet siste nyheter om topptur. Les alt her