Skifotografene jobber av og for å levere de beste vinterøyeblikkene hjem til deg. Før snøen laver ned i Norge, og den fineste av alle sesonger er i gang, vil vi intervjue noen av de mest kjente skifotografene her i landet, i tillegg til å vise frem de noen av blinksuddene fra året som gikk (se bildegalleri nederst).

Annonse

Om Anki Grøthe

  • Alder: 31
  • Bosted: Hemsedal
  • Kommer fra: Asker
  • Jobbet som fotograf siden: 2011
  • Her finner du meg oftest: Står og stirrer apatstisk på hønene mine i hagen.
  • Følg meg i sosiale medier her:
10348774_10154348973355304_8256502736264099683_o

– Hvilke prosjekter holder du på med nå?

– Mitt fotografi er ofte prosjektbasert, og jeg liker å jobbe over lang tid med dem. Jeg liker å ta bilder på folk, deres liv, og hverdag. Nå har jeg startet på et prosjekt som er uten folk. Heldigvis med naturen i fokus, blant annet. Blir veldig spennende. Jeg må være litt hemlighetfull, fordi jeg er helt i startfasen, men jeg skal få veiledning av tipp-topp folk i bransjen. Planen er at det skal bli en banger om fire-fem år.

– Hvor tok du de beste skibildene i fjor?

–  Jeg er en livsstil/dokumentar og portrettfotograf, og ikke skifotograf. Derfor ble det kun skibilder under Dark Days i Sogndal og av Karl Kristian Muggerud på Folgefonna. Også tror jeg at jeg har ikke et favoritt-skibilde. Jeg klarer ikke helt å se de bildene alene, for i begge jobbene var totalen det viktige. Jeg er veldig førnøyd med begge jobbene.

– Hva var høydepunktet forrige sesong?

– Jeg vant jo Dark Days med Sondre Loftgaarden og Sigurd Løvfall! Shit, det var ganske surrealistisk. Det var definitivt et høydepunk. Å gå inn i et ganske stressende prosjekt. Ta skibilder. Bli kjent med to kjekke karer, og ha det gøy på fjellet. For så å få DEN bekreftelsen på bildene. Ble en ganske fin boble å leve i etterpå.

– Hva var forrige sesongs største bomtur?

– At jeg ikke deltok i OWP. Kalle Hägglund, Mari Söderholm og jeg arrangerer OWP i Hemsedal. Det også er en fotokonkurranse. Bare at det er både snowboard og ski, og den ender opp i en printet utstilling på Hemsedal Cafe. Jeg har deltatt i to år, men i år bestemte meg for å stå i kulissene og arrangere bare. Å delta i OWP er noe av det gøyeste jeg vet! Den uka lager så gode minner. Skulle gjerne vært rundt med mitt dreamteam og tatt bilder selv i fjor også. Jeg er ikke så heldig at jeg lever av å fly rundt i fjellet med kamera. Dessverre! Derfor er disse konkurransene sykt  gøy for meg. Da setter jeg av tiden, jeg gir alt. Jeg har hundre prosent kreativt frihet, og den personlige gevinsten er stor.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Friflyt_2016_DD_24

VANT: Anki Grøthe vant Dark Days! Blant annet med dette bidraget. Foto: Anki Grøthe

– Hva var det viktigste du lærte i fjor?

– At jeg må ta flere bilder av ski og snowboard. Jeg er mest på fjellet for å ha fri og leke med mine venner, drikke kaffe ... Ikke drasse rundt på sekk og kamera. Men når jeg har hatt noen gode bilder blir jeg ganske stoka. Denne sesongens mål er å ta flere actionbilder.

– Hvilke planer har du til vinteren som du kan avsløre?

– Planen er å finne på noe gøy med Sondre og Sigurd igjen. Jeg håper vi får det til. Ellers kribler det i mine ben etter å få kjøre igjen. Gleder meg vilt til snøen daler.

– Hvis du kunne valgt helt fritt: Hvor ville du helst tatt skibilder til vinteren?

– Det er jo uendelig, og jeg har så sykt mye uoppgjordt i mitt reiseliv. Bare her i Norge er det nok å ta av for meg. Men for eksempel Courmayeur, Italia. Vært der noen runder. Fant mange bra spots, men fikk ikke nok tid til å naile alt. Skulle gjerne tatt flere bilder der. Street, og på fjellet.

Se noen av Ankis høydepunkt fra 2016 her: