– Det er i seg selv guffent å se at noe krysser der du faktisk har vært, sier Nortind-guiden som er basert i Bodø. Han leder guidingen på High Camp Nord, som har base i på Saltstraumen Hotel. 

Alle campdeltakerne var i trygg avstand til skredet, som i en bratt helning på Kistrandfjellet. Men episoden var likevel en vekker for Kjus.

Annonse

– Det er lett å tenke «hva hvis den ene gruppa  hadde vært lavere eller den ene gruppa hadde hengt», eller slike ting. Nå var begge gruppene helt trygge der de var. Den ene gruppa var veldig nært skredet da de gikk ut. De fikk en sånn aha-opplevelse. En følelse av at «wow, dette var mektige greier». Det var et stort skred, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

914A7882
914A7616

ØVERST: En rekke skred ble fjernutløst både fredag og lørdag. Foto: Torbjørn Melby  

NEDERST: Torgeir Kjus på bussen som frakter High Camp-deltakere rundt i området. Foto: Torbjørn Melby

De nærmere 50 deltakerne på High Camp Nord har vært på tur i Valnesfjord-området fredag og lørdag. Torgeir Kjus har sett fram til å invitere entusiaster fra hele Norge til sitt område, som han tidligere blant annet har presenterert i boka Toppturer rundt Bodø

– Hvordan vil du oppsummere festivalen så langt?

– High Camp så langt har vært en utfordrende helg på grunn av vær og skredforhold. Men det har også gitt veldig mye læring. Jeg har et inntrykk av at alle deltakerne har fått erfare, se og lære mye om skred. Ofte så blir skred formidlet gjennom teori og man holder på med ting i terrenget, men det skjer veldig lite. På denne campen har det skjeddveldig mye. Både på befaringsdagen, første turdag og i dag har det vært fjernutløst mange skred. Vi har kanskje fjernutløst ti skred av en viss størrelse.

– Hva er det slags forhold vi har?

– Vi har et værsystem som har gitt veldig mye vind. Det har vært nesten oppe i storm i fjellet. Det har vært nedbør. Snøtilveksten er kanskje på 10-15 centimeter i fjellet.  Og så har det flyttet på seg. Vi har vindtransportert snø. Og så har det i tillegg rukket å etablere seg et vedvarende svakt lag i tilknytning til et skarelag. Så vi håndterer på en måte to skredproblemer. Det er dette fjernutløste laget vi fjernutløser. Det er mye drønn i snøen og i flere tilfeller har det resultert i at skred er utløst i bratt terreng.

 – Hvordan har dere løst det?

– Den første dagen valgte vi å være i et område hvor det er lite skredterreng. Hvor det meste av det du er i er under 30 grader og hvor det er lite bratt terreng over deg. Det betyr at vi har hatt et stort lekeområde. I dag, lørdag, har vi vært i et litt mer utfordrende terreng, og der har vi valgt tre startsteder. To av dem har terreng som er relativt lett håndterbart, men det tredje var mer utfordrende og i dag kanskje litt for utfordrende fordi vi hadde lite margin og handlingsrom. Da fjernutløste vi skred som gikk over vårt skispor opp. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

_MG_3974

LYSGLIMT: Været har vekslet, og det har vært perioder med god sikt både fredag og lørdag. Her fra oppstigning mot Kistrandfjellet lørdag. Foto: Kristoffer Kippernes. 

– Skredfare 3, vind og dårlig sikt er en tøff kombinasjon for den første utgaven av High Camp Nord. Hvor spesielle er disse forholdene?

–  Det er ganske spesielt, vi har et lavtrykk som dekker mye av landet. Ofte er det bra vær i nord når det er dårlig i sør. Nå tror jeg det har vært dårlig stort sett over hele linja. Så har det tatt veldig lang tid før lavtrykket passerte. Vi har slitt med det. Det som har vært varslet som bra vær lørdag og bra vær søndag, det har ikke blitt sånn. Det blir ikke spesielt bra på søndag også. Så vi drar inn i et lite skredutsatt terreng og satser på stor skikjøring. Dårlig vær gir ofte bra skikjøring. Du må ha mye snø for å leke. Jeg tror det blir bra i morgen.  

High Camp Nord har vært mer enn skredfare. Se bildeserien nederst for puddersvinger, utendørs boblebad, turglede og mye nordnorsk vær.