Med en kopi av ski som strekker seg tilbake 2700 år - kjørte Dag Inge Bakke den tradisjonsrike løypa til Galdhøpiggrennet i helgen. Presseansvarlig Rune Korsvoll lot seg imponere:

– Det viser jo hva Galdhøpiggrennet er; et renn for alle! Det er også ekstra gøy fordi vi er et tradisjonsrikt renn, ikke like gamle som disse skiene selvfølgelig, men det gir jo rett og slett arrangementet en ekstra piff!

Hovedpersonen selv jobber som naturveileder for Norsk Fjellmuseum og forteller at han stod på en kopi av Lendbreskia. Dette er ski som ble funnet mellom 2011-2014 på Lendbreen, og de er trolig Norge nest eldste funn av ski. Dag Inge Bakke forteller om en spennende nedkjøring:

 – Det gikk forsåvidt fint, men med nesten 20 cm brede ski, sliter man fort med traverseringen. Det ble endel knall og fall - og det var klart enklere å gå opp enn ned. Men de er gode nedover hvis man kjører i skikkelig løssnø - da blir de rene «surfeski» på grunn av bredden!

Bakken har kjørt Galdhøpiggrennet mange ganger før - og trivdes ekstra godt med årets originale vri på utstyret.

– Jeg burde jo kanskje ha øvd meg litt! Men det var artig å skape litt liv, og en god anledning til å få testa ut skiene skikkelig. Men det tok jo sin tid nedover løypa, så jeg deltok jo ikke helt på samme måte som tidligere år.

Telemark-kjørerne raskest

Under årets Galhøpiggrenn ble det en tøff kamp mellom alpinistene og telemarkkjørerne. Til slutt var det Andreas Solstad Alme på telemarkski som var raskest ned den tradisjonsrike løypa – tre sekunder foran Sondra Kristenstuen i alpin-klassen. Raskeste dame ble Mathilde Ihlebrekke - hun også på telemarkski.

Presseansvarlig for rennet, Rune Korsvoll forteller at årets forhold var litt utfordrende for kjørerne.

– Det var tungt og vanskelig å kjøre. De som vant i år var nesten ett minutt senere enn løyperekorden. Det var litt vind i bunn av Spiterstulen, men det var ikke noe problem å kjøre nedover fra toppen.

VINNER: Andreas Solstad Alme på telemarkski vant tre seksunder foran Sondra Kristenstuen i alpin-klassen. Foto: Galhøpiggrennet

Snowboardkjørerne hadde for første gang mulighet til å være med på Galdhøpiggrennet i år.

– De på snowboard kom seg ned! De tok seg god tid, men var veldig fornøyd, sier Korsvoll.

Eldstemann vant UppÅne

I UppÅne´klassen, der både start og mål er i bunnen av løypa, var det Dag Sulheim som slo alle de yngre konkurrentene. Dette var konkurransens store overraskelse, sier Korsvoll.

– Han var den eldste som var med i UppÅne-klassen! Det er stilig med gamle gubber som slettes ikke ligger på latsiden!

I Norgescup randoné - måtte man opp og ned denne løypa to ganger. Her var det Glenn Tore Løland som vant i herreklassen med god margin. Han vant med nesten fem minutter ned til andremann; Martin Andresen. I kvinneklassen var det Ingrid Stengard som vant.

NC-RANDO: Vinneren, Glenn Tore Løland, smiler bredt i midten her! Foto: Galhøpiggrennet

Se hele restultatlisten til Galdhøpiggrenner her.