For bratt og krevende elvepadling kreves flytevest med plass til utstyr, system for taueline og forsterkninger på de rette plassene. Samtidig er bevegelsesfrihet og komfort – i prioritert rekkefølge – viktig for å prestere maksimalt i vanskelige stryk. Kunsten er å kombinere kravene til store og plasskrevende detaljer med god bevegelsesfrihet. 

Vi har testet fire av de mest populære flytevestene for bratt elvepadling. Alle tilfredsstiller elvesports-kravene til US Coast Guard (USA) eller ISO (Europa) med god margin. Alle har sikkerhetsbelte med spenne på siden, oppdrift/ flyteevne som overgår kravene, og alle har minst ei stor lomme. 

Annonse

Merk at noen vester har lommer med plass til små kasteliner. Kasteline er obligatorisk for alle elvepadlere, men merk at kastelinene som får plass i lomme på vesten er så små at de ikke erstatter ei stor og lang line i kajakken.

Når du skal kjøpe flytevest er det for øvrig lurt å velge en vest med litt skrikende farger. Ikke bare ser det bedre ut på bilder, men da blir det mye lettere å få tak i deg for de som skal redde livet ditt. Alle vestene i testen fins i forskjellige fargekombinasjoner.

Testvinneren er vesten som klarer å kombinere mange og smarte sikkerhetsfunksjoner med god bevegelsesfrihet, komfort og brukervennlighet. Vinner-vesten er flytevesten alle i testlaget ville kjøpt. Vestene ble testet i kalde elver i Oppdal i vår av Tore Meirik, Bjørn Fossheim og Tommy Rønningen. Testlaget har totalt nesten 70 års erfaring med elvesport.

PS! Flytevester mangler –­ i motsetning til redningsvester som har krage – evnen til å holde hode til en bevisstløs person over vann. 

MINIMALISTISK: Palm FXR imponerer med lav pris og veldig god bevegelsesfrihet. Foto: Martin Innerdal Dalen
MINIMALISTISK: Palm FXR imponerer med lav pris og veldig god bevegelsesfrihet. Foto: Martin Innerdal Dalen

OPPDRIFT/ FLYTEEVNE: Oppdriften angis i kilo, og regnes ut fra hva en menneskekropp veier i vann. Cirka 70 prosent av kroppen er vann, og veier altså ingenting. Av de resterende 30 prosentene er omtrent halvparten fett, som er lettere enn vann. Dette betyr at en normalt trent person på 90 kilo veier rundt 4,5 kilo i vannet – godt innenfor alle vestenes oppdrift med andre ord. 

SIKKERHETSBELTE: Tauelinen festes i sikkerhetsbeltet, og brukes oftest til å taue båt eller annet utstyr når padlekompisen har svømt. Men sikkerhetsbeltet brukes også for å sikre personer som skal svømme i stryk for å hente utstyr eller folk. Derfor er det helt avgjørende at sikkerhetsbeltet er solid, og at det hurtig kan løses ut i tilfelle det du tauer setter seg fast. Utløseren bør være enklest mulig å nå i med begge hender. Alle vestene i testen har denne funksjonen. Merk at selve tauelina ikke er inkludert når du kjøper vesten.

FORSTERKNINGER: At vesten er solid er selvsagt viktig med tanke på slitasje og beskyttelse mot slag, men først og fremst må skulderstroppene være solide, og fordele belastning over så store deler av vesten som mulig. Dette fordi hvis man setter seg fast i elva, enten som svømmer eller sittende i kajakken, kan den eneste måten å reddes på være å trekke personen motstrøms etter skulderstroppene. Dette setter store krav til bruddstyrke i vesten og stroppene.

PASSFORM/ BEVEGELSESFRIHET: Front- og bakpanelene – altså de delene av vesten som inneholder materialet som gir flyteevnen – på alle vestene er to- eller tredelt og relativt lavt skåret på alle vestene i testen. Dette for å gi plass til å bevege armene. Bakdelen er at vestene bygger ganske mye ut fra kroppen – særlig hvis lommene fylles. To av vestene kan åpnes på siden slik at du kan ta dem på som ei jakke, men de fleste vil nok foretrekke å trekke vesten over hodet som en genser.

LOMMER: En liten kasteline, kniv og/ eller pin kit (taljer, karabinere og slynger for å få løs folk eller utstyr som har satt seg fast i elva) er det viktigste sikkerhetsutstyret man bør ha plass til i eller på vesten. I tillegg kan det være greit å ha plass til nøkler, mobiltelefon, sjokolade etc. Men ingen av vestene har plass til alt dette – i hvert fall ikke uten at de blir veldig klumpete og får rar passform. Alle har knivfeste.

TODELT FRONTPANEL: To av vestene i testen har frontparti som består av to deler. Dette gjør at strammingen av skuldrene kan gjøres foran på magen. Dette er en mer kostbar konstruksjon, men den bidrar til å holde vesten lavt og gi mer bevegelsesfrihet.