Lite slår følelsen av å se opp fossen du nettopp padlet, eller se opp mot himmelen fra strykene i et dypt og utilgjengelig juv. Men det kan fort bli en lei opplevelse hvis du ikke har den nødvendige bagasjen.

Norge er verdens beste padleland - disse bildene gir noe av forklaringa!

Annonse

– Jeg vil anbefale alle som ønsker å begynne med elvepadling å ta et kurs. Da slipper du å bruke masse tid på å prøve og feile. Hvis det er langt til nærmeste kurstilbud, så er det lurt å ta kontakt med en klubb, også om det er en havpadleklubb. Da treffer du andre, og kommer inn i et miljø. Man må selvsagt aldri padle alene, så padlekompiser er viktig å finne, Anett Sjursheim.

Elvepadlekurs i Norge

Anett driver Sjoa kajakksenter, og har vært elvekajakkinstruktør siden 1997. Få personer har bidratt så mye til rekruttering og glede blant elvepadlere i Norge som henne.

– Vi fokuserer særlig på padleteknikk, som å gå inn og ut av bakevjer, og sikkerhet på våre kurs. Å komme seg inn og ut av båten er sentralt, dette har skremt mange som har prøvd se fram på egen hånd. Eskimorulla sparer vi til senere i kurset, eventuelt på et videregående kurs.

Kurs2,-Anett

PEDAGOG: Anett Sjursheim (med svart hjelm) i aksjon på ett av hennes mange elvepadlekurs. Foto: Privat

– Hvor flinke blir deltagerne på nybegynnerkursene?

– Vi padler en tur på grad 2 etter lunsj på dag to, og det er fin progresjon. Det viktigste er likevel at deltagerne er motiverte og ønsker å bli bedre. Det er skikkelig gøy å se at våre kursdeltagere kommer tilbake til Sjoa etter kurset, da sammen med sin lokale padleklubb. Klubbene er veldig gode å ha, sier hun.

Padleklubber i Norge

 • NTNUI-Padlegruppa
 • Trondhjems Kajakk-klubb
 • Evje Elvepadleklubb
 • Nidelva Padleklubb
 • BSI-Padlegruppen
 • Voss Kajakklubb
 • Begna Padleklubb
 • Heidal IL/ Padlegruppa
 • Kongsberg Padleklubb
 • OSI/Elvepadlegruppa
 • Oslo Elvesportklubb
 • Ottaelva Kajakk Klubb
 • Trysil Elvepadleklubb


For komplett liste over alle padleklubber i Norge, se Norges Padleforbund sine nettsider.

Martin Vollen fra Heidal er en av Norges aller beste elvepadlere. Han startet som 11-åring, og kom godt i gang sammen med kompisene i Heidal. Hvis noen skulle lure; super-padleelva Sjoa renner gjennom Heidal.

– Kameratene mine drev med padling, og derfor begynte jeg. De, og foreldrene deres som kjørte oss rundt, passet på meg. Muttern og fattern visste ingenting, de var litt bekymret for farene ved elvepadling. Jeg padlet normalturen i Sjoa (Harlaug bru - Faukstad, journ. anm.) i tre år uten å kunne rulla, det var mye svømming på den tida. Fikk rett og slett ikke til rulla. Men en sommer drev vi mye med elvebrett, og da lærte veldig mye, særlig om å lese elva.

Martin-(8)

EKSPERT: Martin Vollen er en av Norges beste elvepadlere. Her setter han utfor fossen i Jordalselva på Voss -med stilen i behold. Foto: Tore Meirik

– Hva er ditt tips til folk som vil bli like god som deg?

– Ofre alt annet og holde på. Det eneste andre jeg har drevet med er svømming, og det er selvsagt nokså nyttig for en elvepadler. Jeg har knapt nok drevet med annet de siste årene, og de jobbene jeg har hatt, og har, er for å finansiere padling. Jeg startet på et nokså flatt parti i Sjoa, og etter noen år var det normalturen på Sjoa for alle penga, forteller Martin. 

– Vi bruker ikke Sjoa på nybegynnerkursene, men heller seksjoner i Ottaelva og Gudbrandsdalslågen. Årsaken er at disse elvene er dypere, og omtrent like enkle som de lavest graderte delene av Sjoa. Med dypere vann er sjansen mindre for at padlerne setter fast føttene på elvebunnen når de svømmer. De kan i verste fall være veldig farlig, sier Sjursheim.

– Hvordan er nybegynnerkursene lagt opp?

– Vi kjører en kjapp teoridel, før vi beveger oss ut på flatt vann. Hele tiden er sikkerhet i fokus, samtidig som vi øver på å komme oss fort inn og ut av kajakken. Traverser og bakevjeteknikk er det første vi går gjennom. Vi har maksimalt tre elever per instruktør, forteller Sjursheim.

Les vår test av flytevester for elvepadling!

Hun legger til at elevkajakkursene i Sjoa har økt jevnt og trutt siden de startet opp i 1997.

– Litt over halvparten av deltagerne er menn, og de fleste er voksne, fra 30-åra og oppover. Mange havpadlere kommer innom for å lære teknikk. Det ser ut til at de yngste padlerne fanges opp av klubbene i større grad, og det er veldig bra! Det er viktig å komme i et miljø, finne noen å padle sammen med, og gjøre det på en sikker måte. Elvepadling utrolig moro, sier Anett.

PS! Under Strynefestivalen i juni kan du prøve elvekajakk helt gratis!

Kurs

SOSIALT: Elvepadling er sosialt, moro og spennende, og det blir garantert morsommere og enklere å komme i gang med en dyktig instruktør. Foto: Sjoa Kajakksenter

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel: