Skredkonferansen: – Voss kommer til å merke at det er snøsultne skredfolk på besøk

I helga samles over 250 snøskredinteresserte på Voss for årets utgave av Skredkonferansen. Der står temaet kultur i fokus.

Sist oppdatert 30. oktober 2019 kl 10.17
SKREDKONFERANSEN: I år samles 250 skredinteresserte på Voss for årets utgave av Skredkonferansen. Foto: Martin Innerdal Dalen
SKREDKONFERANSEN: I år samles 250 skredinteresserte på Voss for årets utgave av Skredkonferansen. Foto: Martin Innerdal Dalen

Snøskredkonferansen arrangeres annethvert år, og er et viktig samlingspunkt for diskusjon, foredrag og kunnskapsdeling. I år arrangeres konferansen på Voss, og starter allerede torsdag denne uken. Der samles altså over 250 deltakere på Fleischer’s hotell.

– Det er et godt antall, og Voss kommer til å merke at det er snøsultne skredfolk på besøk i høstlige, relativt snøfrie omgivelser, sier prosjektleder i Fri Flyt, Adam Tumidajewicz.

Dødsulykker vil prege konferansen

Tidligere denne uken publiserte NVE en rapport som konkluderte med at forrige sesong var den verste skredsesongen på lenge. Det kommer naturligvis til å prege konferansen – spesielt fordi flere av dødsfallene i fjor var i forbindelse med bruk av snøscooter.

– Slike hendelser løfter spørsmål om ansvar og skyld hos de som blir igjen, og vi prøver derfor å dedikere tid til dette på årets konferanse. På fredag har vi en egen to-timers bolk som handler om snøskuterkultur og hva vi kan gjøre for å bedre kunnskap og skredkompetanse hos skuterførere. Det må også nevnes at Tamokdalen har et spesielt fokus i årets program. Vi har hentet inn politipersonale og redningsmannskap som deltok under aksjonen i Tamokdalen og kommer til å ha en grundig gjennomgang med tid for refleksjon og erfaringsdeling.

FULLT: Skredkonferansen samler annethvert år en rekke skredinteresserte skientusiaster. Her fra da konferansen ble arrangert i Tromsø.
FULLT: Skredkonferansen samler annethvert år en rekke skredinteresserte skientusiaster. Her fra da konferansen ble arrangert i Tromsø.

– Endte opp med temaet kultur

– Hvilket tema er gjennomgående i konferansen, og hvilke høydepunkt finnes i programmet?

– Det er mye spennende! Jeg har vært med på å koordinere opp programkomitéens arbeid, som har bestått av representanter fra NVE, NGI, DNT, Røde Kors, Nortind og Norskred i tillegg til meg, og vi endte opp med temaet «kultur». Dette tror jeg har innbydd til mange spennende forslag til temaer, sier Tumidajewicz, og fortsetter:

– Det er naturlig å trekke frem Manuel Genswein, som er beryktet internasjonalt for sitt arbeid, skal snakke om å jobbe som «avantgarden» i skredredning og hva fremtiden bringer.  Erlend Sande (ansvarlig redaktør i Fri Flyt, red.anm.) skal lede en samtale mellom André Horgen og Rune Engeset. Tidligere nevnte bolk om snøskutere og om Tamok er også høydepunkter. Det kommer også en egen bolk for de som er teknisk anlagt fredag, mens vi på lørdag satser på «allmenn turkultur» og ser på ting som menneskelig faktor.

Temaet kultur beskriver han på denne måten:

– Å ha en god skredkultur er å gjøre gode vurderinger på vei opp fjellet, men også lenge før turen, ved planleggingen av den, ved sjekk av vær- og skredmelding eller ved pakking av utstyr. Det handler også om å inkludere nye topptur-folk i tankegangen om hva skredfare er og hvordan vi håndterer den. Til slutt er en god kultur også noe som kan spre seg utenfor «bare» skuter-, ski- og turfolk. Det må også være bevissthet om skred hos folk som jobber med infrastruktur eller drifter en kommune

Selve programmet kan du se i sin helhet her.

Skredkonferansen

  • Hvor: Voss

  • Når: 1.-3. november 2019

  • Hva: Bransjekonferanse som arrangeres annethvert år av NGI, DNT, Røde Kors og FriFlyt. Sist arrangert på Åndalsnes i 2017

  • Hvem: Alt fra skredvarslere, skredforskere og akademikere, nødetater og offentlige instanser, fjellførere og sertifiserte guider til vanlige skientusiaster og toppturister

  • Hvorfor: Skape en profesjonell og sosial arena der deltakere fra ulike miljøer kan treffes og utveksle forskning, erfaringer og meninger

  • Hjemmeside 

Publisert 30. oktober 2019 kl 10.17
Sist oppdatert 30. oktober 2019 kl 10.17
annonse
Relaterte artikler
annonse
snøskred
Fraråder ferdsel i skredterreng

Uforutsigbare skredforhold i Jotunheimen og Sogn

snøskred
– Nære på at det gikk skikkelig galt

Stort snøskred ved Rauddalstindane i Jotunheimen

IKKE PÅSKEKYLLING:  Deler av Sør-Norge sliter (fortsatt) med et rimlag, som enda ikke har stabilisert seg. Foto: Varsom
En høytid med skummelt rimlag

Daglige oppdateringer fra Varsom i påsken

bilde av rim
Etterlengtet påfyll av snø gir økt faregrad mot helgen

Rim skaper nye skredproblemer

to grupper på skitur i fjellet
Guidemøter, ny app, mer informasjon og flere observasjoner

Nye tiltak mot skredulykker i Troms

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen