– Man er ikke avhengig av å reise jorda rundt for å få god skikjøring, forteller Nikolai Schirmer.

Tromsøværingen har de siste årene vært en av Norges mest profilerte frikjørere, og har blant annet hatt særlig suksess på film. Baksiden med livet som profesjonell skikjører er et kraftig negativt klimafotavtrykk, med mye fly, snøscooter og helikopter. Det gjorde til slutt at 28-åringen fikk nok, og lanserte filmprosjektet «Endless Winter».

Annonse

Ideen var å redusere forbruket fra en profesjonell skikjører til en gjennomsnittsperson. Filmprosjektet har blitt vist på friflyt.no, og vil også vises under Film Tour i Oslo 16. oktober.

– For meg har prosjektet vært en øyeåpner. Du kan få til både god og mye skikjøring med å gjøre det på denne måten. Jeg fikk like mye kul kjøring denne sesongen som jeg gjorde sesongen før, forteller Schirmer.

Schirmer bekrefter at han i prosjektperioden, som varte fra 10. Desember i fjor til april i år, ikke har tatt fly, brukt snøscooter på filmoppdrag eller helikopter. Like før prosjektet startet var han dog en tur i Canada. Tidligere sesonger har han vanligvis vært mobil, og reist dit snøen er. Nå startet han med skikjøring i Norge, før han kjørte bil til Alpene for å være der i to måneder. Deretter dro han tilbake til Norge, og kjørte blant annet i Hemsedal. Han tok med andre ord en «sløyfe» i Europa.

– Vanligvis har jeg reist til Japan når det har vært dårlige sesonger her hjemme. Du kan jo selvsagt ikke være så mobil når du gjør et prosjekt som det her. 

– Hva har vært utfordrende for skikjøringa?

– Det aller mest effektive du kan gjøre når du filmer er å bruke snøscooter. Du vil jo hele tiden kjøre på grensa, og når du bruker flere timer på å gå opp en linje er det klart at det blir mer utfordrende. 

Schirmer sier han vil ta med tankegangen fra prosjektet videre i skikarrieren. Særlig har det gitt en bevisstgjøring for fremtiden.

–Tanken min var at det er lett å være klimavennlig. Det er jo bare å ikke gjøre noen ting. Men du må levere kul og helst kulere skikjøring enn du gjorde før.

Under Fri Flyt Film Tour i Oslo blir det derfor en avstemning med klipp fra foregående sesong, og den kraftig klimagass-reduserte sesongen. Meningen er at det skal kåres en «vinner» basert på skikjøringen som leveres.

Film Tour starter forøvrig 30. september i Stavanger.