– Herman har gjort mye riktig i utviklingen av nye talenter i Bærum Skiklub, og skal ha stor kred for det, sier sportssjef Christopher Schanch for Nor Freeski, om nyansettelsen. 

Stjerner som Birk Ruud, Tormod Frostad, Ulrik Harstad Samnøy og Sandra Eie kommer alle fra Bærum Skiklub, og har hatt Herman som trener.  

– Det er først og fremst kulturen som har vært greia vår, det jeg tror er viktig i denne sporten. Avstanden mellom trener og utøver er ikke stor. Jeg har alltid prøvd å kjøre med utøverne og legge til rette for god skikjøring, og være på deres arena. Har vi en liten konkurranse der vi skal gjøre et triks, så skal den neste gjøre det samme, sier Orheim.

Han er topp motivert for den nye jobben.  

– Jeg gleder meg i å komme i gang. Det er litt annerledes å være en klubbtrener enn en landslagstrener. Nå blir det veldig fokus på noen få. Jeg er veldig motivert for å jobbe med bedre utøvere og skape god utvikling hos dem. Det har tatt mye av fritiden min i flere år og jeg gleder meg til å fortsette å være en del av utviklingen, sier han. 

«Det har tatt mye av fritiden min i flere år, og jeg gleder meg til å fortsette å være en del av utviklingen.»

Herman Valø Orheim, ny freeski-landslagstrener

Skyhøyt nivå på de norske

Nor Freeski kjører en litt annen modell i år, med tre lag. I tillegg til elitelag og juniorlandslag (utøvere under 18 år) blir det et rekruttlag. Her er utøvere som sitter inne med muligheter i europacupen, men som ikke ennå har resultater inne. Laget blir offentliggjort i løpet av de nærmeste dagene. Laguttaket blir offentliggjort i løpet av de nærmeste dagene. 

Snart begynner kvalifiseringsprosessen for OL 2022, og selvsagt X Games på Fornebu 31. august.

Her stiller Norge sterkt, med fire utøvere på herresiden og Johanne Killi. Uka før blir det landslagssamling i Saas-Fee. 

ALT OM X-GAMES

– Det er kjempehøyt nivå på de norske, og nå har vi utøvere som har lang fartstid på landslaget. Øystein Bråten var med før Sotsji-OL og kjørte der. Birk Ruud har også fått litt rutine. Sebastian (Schjerve journ.anm) hadde sitt store gjennombrudd for to sesonger siden, og fikk prøve seg mer og mer ute og overbeviste med tre worldcup-seire og sølv i slopestyle, sier Christoffer Schach.

Så langt er det ingen skader som plager landslagsledelsen.

– Sandra (Eie journ.anm.) var ute i fjor, etter at hun pådro seg en kneskade i Mammoth, men hun har jobbet bra med den, og testene på kneet er bra. Hun har vært mye på snø denne sesongen, med mål om å tenke langsiktig mot OL, forteller Schach.

LES OGSÅ: Johanne Killi: – Godt med en skipause