Whitewater har holdt det gående i mer eller mindre 40 år, med spesiell kompetanse på vannsport. I slutten av september var det derimot slutt for selskapet, som gikk konkurs.

Butikken, som de siste årene har holdt til på adressen Grensen 3 i Oslo sentrum, har en lang og tradisjonsrik historie for actionsport – særlig innen windsurf og snowboard. Tidligere har butikken vært i Maridalsveien og i Vika.

Annonse

En rekke profilerte utøvere og personer innen miljøene har også jobbet i butikken. Flere har gått til større jobber i sportsbransjen. Blant de er Martin Lien, som nå er markedssjef i Norrøna. 

– Det var fryktelig trist å høre. Jeg jobbet der deltid i mange år, fra da de var i Vika. De har vært en del av windsurf- og snowboard i mange år, så dette var veldig trist å høre, sier Lien til Fri Flyt.

Han jobbet i butikken fra 1995 til 2000, blant annet mens han gikk på videregående. Han tror det fremedels er plass til nisjebutikker, selv om det er utfordrende tider.

Tror spesialistene kommer tilbake

Dagens Næringsliv skriver tirsdag at marginene for sportsbransjen generelt er i en såkalt «dødsspiral», hvor det går stadig dårligere. Til tross for omsetningsvekst har marginene blitt stadig mer skvist. Samlet sett hadde bransjen en negativ driftsmargin.

 – Jeg har en teori om at jeg tror spesialistenes rolle vil komme tilbake. Mens de som er verken fugl eller fisk, vil få det ekstra vanskelig, sier Lien.

Domenet solgt til annen aktør

Det er advokat Anne Christine Wettre i Ræder som er utnevnt som bobestyrer for konkursboet. Hun sier det ikke jobbes med å finne en ny eier.

– Virksomheten i selskapet er ikke overdratt av konkursboet, og det jobbes følgelig ikke med å finne noen ny eier. 

– Kan du si noe om verdiene som ligger i selskapet? 

– Verdien som lå i selskapet på konkursåpningstidspunktet bestod først og fremst av varelager og noe driftstilbehør, i tillegg til enkelte utestående fordringer. 

– Har det kommet inn noen bud på selskapet p.t.? 

Boet har solgt varelager, driftstilbehør og domenet whitewater.no etter en budgivningsprosess.

Hun sier videre at domenet er kjøpt av en annen aktør i bransjen.

– En institusjon

En annen som har jobbet i den tradisjonsrike butikken er Fri Flyts Christian Nerdrum.

– Whitewater har vært en institusjon for actionsportutøvere, siden de startet i Maridalsveien, hvor det mer eller mindre ble handlet ut gjennom et vindu. Så gikk det tydeligvis såpass bra at man kunne flytte til kule lokaler på Vika. Den butikken har tiltrukket seg utrolig mange profiler innenfor miljøet vårt, som i en periode gjorde at Whitewater ble et viktig samlingspunkt i miljøet. 

I 2018 omsatte selskapet for 11,5 millioner kroner, men fikk et negativt resultat på 1,2 millioner kroner. Selskapet hadde sist et positivt resultat i 2015, med 150.000 kroner. Omsetningen har forøvrig holdt seg stabil rundt 11-12 millioner kroner. Siden 2017 har selskapet drevet med negativ egenskapital. Konkursboet ble opprettet 21. september.

Det avholdes forøvrig konkurssalg i lokalene nå. 

Daglig leder og eneste eier i Whitewater, Espen Robert Synnestvedt, har foreløpig ikke besvart Fri Flyts hevendelser. Heller ikke bobestyrer, advokat Anne Christine Wettre, har besvart Fri Flyts henvendelser tirsdag formiddag.