– Dette er jo veldig hyggelig. Jeg har all mulig respekt for Markus Eder, Brik Ruud og Henrik Harlaut. Det kjennes rart ut at folk hadde mer lyst til å stemme på meg, sier Nikolai Schirmer til Fri Flyt.

Denne uken ble det klart at han har vunnet Downdays kåring av European Skier of the Year. Kåringen er en slags turnering, hvor skikjørerne blir satt opp mot hverandre. Deretter blir de stemt videre av folket.

Annonse

I finalen stod det altså mellom Markus Eder og Nikolai Schirmer på herresiden, og Hedvig Wessel og Kelly Sildaru på kvinnesiden. Der ble forøvrig Wessel slått av freeskier Kelly Sildaru på målstreken, som er tilbake i manesjen etter et lengre skadeavbrekk.

I 2019 har Schirmer hatt et prosjekt om å redusere sitt eget utslipp til en gjennomsnittsperson. Det betyr ingen flyreiser til Alpene, USA eller Canada - og heller ikke heliskiing eller scooterkjøring. 

– Jeg tenker at jeg har gjort inntrykk, og at det handler mye om rammeverket for skikjøringen. Det er jo veldig mange som er bedre enn meg på ski, men folk har satt pris på kortfilmene og prosjektene jeg har gjort, sier Schirmer.

I fjor vant Markus Eder herreklassen.

– Da jeg satte opp konkurransen Endless Winter skulle jeg egentlig bare konkurrere med meg selv. Det å gjøre det bedre enn jeg gjorde det med masse utslipp. Når jeg blir sammenlignet med hele det europeiske skimiljøet er det ekstra kult. Det hadde jeg ikke sett for meg i det hele tatt. 

Siste episode av Endless Winter kan du se her: