– Det er et ekstremt langt prosjekt og en lang tid. Det høres kanskje umenneskelig ut for mange, men det er gjennomførbart, sier Gjermund Nordskar til Fri Flyt.

Sammen med NTNU-kameratene Ernst Olav Botnen og Torstein Vabo løp han i helga fra vannkanten i Øvre Årdal til toppen av Norges høyeste fjell - Galdhøpiggen. Turen er i alt 7,5 mil fordelt på 4700 høydemeter. Normalt er løypa en god firedagerstur. De tre kameratene brukte 16 timer til toppen av fjellet, i tillegg til to timer ned til Spiterstulen.

Her kan du se hele ruta

– Tempomessig var det relativt rolig hele veien. Vi veksla mellom å gå og å jogge. Vi hadde ikke noe spesielt rekordmål, utenom å gjennomføre hele på en dag, uten å måtte løpe på natta. Da blir det plutselig langt mer komplisert.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TOPPEN: Her er gruppa på Galdhøpiggen. Foto: Gjermund Nordskar

Nordskar er en erfaren fjell-løper, og har blant annet innkassert en førsteplass i Xreid i Senja - et 23 timers langt løp over 122 kilometer. Likevel har han ikke gjort et lignende prosjekt som Øvre Årdal-Galdhøpiggen.

– Man trenger ikke være supertrent, men man må få i seg nok mat. På denne turen gikk det med 12000 kilokalorier. I tillegg må man kunne takle de psykiske nedturene som vil komme. Det løste vi med å prate om ting vi synes er gøy. Det er den sosiale opplevelsen sammen med den fantastiske naturen som gir motivasjon.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VARIERT: Turen gikk gjennom variert terreng. Foto: Helge Nordskar (som også sørget for at turfølget fikk i seg tilstrekkelig mat ved flere av stoppene).

Gruppa på tre opplevde forskjellig vær gjennom hele turen. Finest var opp til Leirvassbu hvor shorts og t-skjorte var nok. På toppen av Galdhøpiggen var det derimot mer vinterlig.

Turen startet klokken 06.00 på morgenen ved vannkanten og ble avsluttet klokken 00.00 på kvelden. Toppen av Galdhøpiggen ble nådd klokken 22.00.

– Det er klart at psyken spiller inn. Når vi kom til bunnen av Galdhøpiggen hadde vi allerede vært ute i 13 timer. Da er det tungt å skulle bruke fem timer der, erkjenner den erfarne løperen.