– Jeg opplever skimiljøet som veldig inkluderende, med god tone mellom gutter og jenter. For å si det sånn: sjargongen blant skigutta blekner fullstendig sammenligna med praten i guttas hockeygarderobe.

Ekspert

Annonse

Ingvild Farstad (31) er nyfrelst frikjøringsentusiast, men hun er godt vant med mannsdominerte miljøer – slik skimiljøet kan oppfattes som. Fem år som profesjonell ishockeyspiller, svensk seriemester i hockey, 72 a-landskamper i hockey pluss 10 ungdomslandslagskamper i fotball har hun under beltet. 

Hun har også skrevet masteroppgave om kvinnelige toppledere, og holder stadig foredrag om temaet, for både studenter og næringsliv.

ENGASJERT: – Det er helt konge på være jente i skimiljøet, sier Ingvild Farstad. Foto: Tore Meirik

– Annerledes med bare jenter på tur

– Jeg har alltid spilt med gutter, og nå er jeg mest på ski med gutter. Samtidig er det nok flere jenter i skimiljøet enn det kan virke som. Ofte har jentene sin guttegjeng de kjører sammen med, og det er kult, men det er også veldig bra når bare jenter er på ski sammen. Akkurat som da jeg spilte hockey; med gutta måtte jeg bare henge på og gjøre ting enkelt, men da jeg spilte med jenter kunne vi prøve flere nye triks og være mer kreative. Sånn er det på ski også. Det er annerledes å være bare jenter på tur. Ikke bedre eller verre, men vi utfordrer hverandre på en annen måte og tør nok å prøve mer. Kanskje blir vi litt tøffere når vi er bare jenter, sier Farstad.

Lånekassen som hovedsponsor

Verdens beste, mannlige ishockeyspillere er mangemillionærer og superstjerner. Da Ingvild Farstad var en av de beste i verden var Lånekassen i praksis hovedsponsoren hennes.

– Det var helt konge å være kvinne og toppidrettsutøver, akkurat som det er helt konge å være kvinne i skimiljøet. Det er selvsagt urettferdig at guttene tjener mye mer, men markedet bestemmer, så sånn sett er det naturlig. Media tegner nok et skjevt bilde, men det er forandring på gang. Vi ser det for eksempel i at de store fotballklubbene satser på jentelag, sier hun.

– DET HAR LETT FOR Å GÅ BRA: – Skimiljøet er fullt av kule og dedikerte jenter og gutter som ønsker å bli bedre, akkurat som toppidrettsutøvere, og det er veldig artig, sier Ingvild Farstad. Foto: Tore Meirik

– Enten går det bra, eller så går det over

– Du er selv ganske fersk i skimiljøet. Hva skal til for å rekruttere flere jenter, både i og utenfor terrengparker og skiheiser?

– Vel, jeg har et motto: Enten går det bra eller så går det over. Og det har lett for å gå bra. Folk må bare slenge seg med og prøve, uansett om de er jenter eller gutter. Jeg har alltid vært eneste jente på løkka – både med skøyter og fotball – og opplevde at guttene lekte og herjet mer enn jentene. Man må gjennom en fase med prøving og feiling, men som sagt; det har lett for å gå bra! Selv fikk jeg være med Ivrig-jentene Linn Cecilie Mæhlum, Anja Gardli og en drøss flere jenter på en veldig fin tur i Sogndal i fjor, og jeg må gi dem honnør for et veldig bra og miljøskapende opplegg. Skimiljøet er fullt av kule og dedikerte jenter og gutter som ønsker å bli bedre, akkurat som toppidrettsutøvere, og det er veldig artig.