Norge tok storeslem under fredagens Big Air-kvalifisering, og kan sende fire utøvere til lørdagens finale. I det første heatet tok gårsdagens gullmedaljevinner Øystein Bråten seg videre. Like etter fulgte Felix Usterud, Birk Ruud og Eirik Sæterøy etter. Sistnevnte kom øverst, etter en vanvittig oppvisning i Hafjell.

– Hva skjedde nå?

Annonse

– Nei, si det?! Jeg gjorde en halvveis nier, og tenkte jeg skulle satse alt jeg hadde å gjøre switch 10. Det ble 12. Helt vilt. Den beste opplevelsen jeg har hatt på ski, sier en tydelig begeistret Eirik Sæterøy til Fri Flyt.

Sæterøy leverte en oppvisning i store triks og stor stil fredag, og Big Air-finale er symptomatisk for årets kometkarriere.

– Jeg skal prøve så godt jeg kan i finalen nå. Men jeg vet ikke om jeg klarer å toppe det her, sier Sæterøy, som tok seg til finale med 88 poeng.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STRÅLTE: Birk Ruud tok seg til finale som nest best i sitt heat. Foto: Olav Standal Tangen

16 år gamle Ruud til finale

Med seg til finalen får han kometen Birk Ruud, som i likhet med Sæterøy kjører sin første X Games-finale lørdag.

– Jeg hadde en plan for hva jeg skulle gjøre. Fikk gjort en bra trippel til 41 poeng, også et triks jeg ikke hadde gjort før. Det fikk jeg ikke så god uttelling for. Så gjorde en trippel ti som fikk høy score. Så lenge jeg er i finalen er jeg gøy.

– Hva kan vi vente oss i finalen?

– Det er litt hemmelig, men det er bare å glede seg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TIL FINALE: Felix Usterud tok seg til finale. Foto: Olav Standal Tangen

– Var stressa

Felix Usterud kom på fjerdeplass, og tok seg videre som lucky looser etter en vanvittig kvalifisering.

– Jeg er veldig letta. Jeg var utrolig stressa i kjøringa, og fikk ikke helt til det jeg ville. Jeg hadde en plan om å lande alt, og det gikk ikke helt som planlagt. Da ble jeg utrolig glad da jeg landet det jeg skulle, sier 

Felix Usterud og Birk Ruud kom inn via alternate spots, mens Eirik Sæterøy kvalifiserte seg gjennom norsk kvalifisering.

– I X Games holder det ikke bare å være en god kjører med gode resultater, du må også være en spesiell type og en kul kar. Det er kult at vi kan vise frem norske utøvere som ikke nødvendigvis er så kjente, og vise at de virkelig kan prestere så bra, sier Usterud.

Sportssjef Christopher Frankum i Nor Freeski var svært fornøyd med kvalifisering.

– Mange av de vi har er sinnssykt gode, og det er så gøy å se at de kan vise det her.

Klaus Finne kjørte også kvalifisering fredag, men klarte ikke å ta seg videre.