Et nytt X Games i Norge har igjen støtt på utfordringer for å kunne gå på norsk jord. Mens debatten foran fjorårets debut-sesong handlet om manglende antidoping-arbeid, dreier det seg nå om søknadsrunder for offentlige midler.

Dermed er det vanskelig å si med sikkerhet hvordan X Games i Norge i 2017 vil bli. Men enkelte ting er likevel i ferd med å falle på plass.

X Games i Norge fikk bevilget 42 millioner kroner for å arrangere Big Air, super pipe og skate i Oslo i fjor. Arrangementet ble en publikumssuksess, og nå sitter man igjen med 7,5 millioner kroner i overskudd.

Disse pengene er i utgangspunktet øremerket et nytt X Games, men skaper hodebry av en grunn: Det er Oslo kommune som støttet X Games, og det er uvisst om disse pengene da vil bli brukt på et nytt arrangement som går i Øyer kommune - eller om de er å anse som Oslos midler.

–  Dette er penger som skal brukes i prosjektets år to. Vi har spurt Oslo kommune om de deler vårt syn, og har ikke fått svar. Hvis de skal kreve inn pengene må vi ordne 7,5 millioner kroner på en annen måte. Det er krevende, men mulig, sier Henning Andersen i Sahr.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GJENSTÅR: Det er fremdeles flere viktige svar som gjenstår. Her er Henning Andersen i Sahr fra en pressekonferanse i fjor. Foto: Anders Holtet

– Hinsides summer

I utgangspunktet har X Games, som er arrangert av TV 2 og ESPN, med Sahr som initativtaker, søkt Oslo kommune om nye 18 millioner kroner. I utgangspunktet var det ønskelig med et relativt likt arrangement som i fjor - men med slopestyle i Hafjell i tillegg.

En fornyet støtte har siden den gang virket relativt vanskelig. Oslo idrettskrets uttalte nylig at de er negative til å støtte X Games med offentlige midler fra kommunen.

– Summene er hinsides det frivilligheten får i Oslo. Det betyr enkelt og greit at det blir mindre penger til andre tiltak, andre arrangementer og andre anlegg, uttalte generalsekretær i Oslo idrettskrets, Magne Brekke, til NRK.

Heller ikke byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har virket positiv til en fornyet støtte.

– Når jeg hører på noen av partiene i Oslo kan man få inntrykk av at disse pengene går til «den uorganiserte idretten». Det er en sannhet med modifikasjoner. Skattepengene våre går faktisk til å støtte et arrangement som eies av verdens største idrettskanal ESPN - som igjen eies av Disney. De er vel ikke akkurat kjent for å slite med økonomien, har Johansen uttalt til samme kanal.

Samtidig hører det med til historien at X Games-sjef, Tim Reed, har vært klar på at den offentlige støtten er avgjørende for at de skal arrangere konkurransen på norsk jord.

Sahr ønsket man et svar fra kommunen i sommer, mens man istedet må vente til 14. september, når budsjettene behandles. I mellomtiden har for øvrig problemet rundt antidopingarbeid blitt løst.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HAFJELL: Slik kan X Games i Hafjell bli til vinteren. Foto: Sahr

Big Air og slopestyle i Hafjell

Dermed jobber man nå mot å flytte hele arrangementet (med et mulig unntak av skate) ut av Oslo. Det betyr at prosjektet med Big Air på Tøyen ikke blir noe av i 2017.

– Er det helt bestemt at X Games vil gå i Hafjell, med big air, superpipe og slopestyle? 

– Slopestyle og Big Air i Hafjell er bestemt, og det er kun det alternativet vi jobber med nå. X Games er et komplekst prosjekt som krever mye planlegging, og det er derfor vi ba om et politisk signal før den 20. juli slik at vi kan varsle utøvere, tegne, budsjettere, planlegge og lansere. Men vi har ikke ferdigforhandlet og signert avtalen i Hafjell enda, og vi har ikke lansert prosjektet. Før avtalen er signert blir det vanskelig å si noe mer.

– Og da blir det kun skate i Oslo isåfall?

– Det er i alle fall en god løsning, svarer Andersen.

Men dersom man med sikkerhet skal kunne gjennomføre X Games i Hafjell som ønsket, kreves ekstra støtte fra Stortinget. Allerede har Stortinget bevilget åtte millioner kroner for et fornyet X Games, og Sahr har søkt om ti nye millioner. Det er en sum som isåfall blir like høy som søknaden til Oslo kommune.

– Vi kan med sikkerhet lansere eventet når de store avtalene er signert og vi har klarsignal fra Oslo kommune på å bruke våre oppsparte midler. Men det er klart det ser veldig bra ut med støtten fra Stortinget.