/ Skate

«For skateboard var X Games i Oslo en gave»

BREV: Les Petter Hatlems brev til Byrådet i Oslo i anledningen X Games-diskusjonen.

Sist oppdatert 31. august 2016 kl 10.03
Foto: Martin Vadet
Foto: Martin Vadet

Med referanse til Oslo Idrettskrets brev til Byrådet datert 26/8-2016 ønsker Oslo Skateboardforening (OSF) med dette å belyse saken fra vårt perspektiv som representant for skatere i Oslo.

OSF jobber for å legge forholdene til rette for aktivitet på rullebrett i Oslo. Foreningen var bl.a. pådriver i prosessen som høsten 2014 ledet til enstemmig vedtak i Oslo bystyre for plan for skateboarding. Selv med stor innsats fra et samlet skatemiljø i 15-20 år var det først når vi fikk skate på programmet i X Games 2016 at vi omsider fikk en ordentlig skatehall i Oslo.

OSF var ansvarlig for å bygge X Games skateparken og er nå ansvarlig driver av Skur 13, verdens beste eksempel på fantastisk etterbruk.

På en typisk ettermiddag i skuret er det et yrende liv med 40-80 barn/unge og allerede nå har vi registrert mer enn 2.000 besøkende en enkelt måned. Og da har vi knapt nok kommet i gang.

For skateboarding i Oslo var X Games en gave. Ikke bare ga det oss en etterlengtet skatehall, den ga hele miljøet og rekrutteringen et solid løft. I tillegg fikk norske skatesnekkere muligheten til å jobbe med og lære av de beste, skatefilmere/fotografer/produsenter fikk vist seg frem for verden og hundrevis av frivillige stilte opp på forskjellige områder før/under/etter konkurransen. Og sist, men ikke minst aktiverte vi hele skatemiljøet gjennom 3 norske kvaliker og det at 2 nordmenn fikk delta i selveste X Games finalen med verdens beste skatere.

Hvor bra dette ble bekreftes også ved at den lokale kvalifiseringen med 10 norske skatere – som aldri tidligere har vært eksponert på riksdekkende TV – ble utsolgt i Skur 13 og en kjempesuksess på TV2.

Om en ser bort fra at vi allerede har fått skatehallen i Skur 13 så vil alle disse positive effektene, og flere med dem, gjøre seg gjeldende og forsterkes ved et nytt X Games i Oslo i 2017.

Hvordan kan da Oslo Idrettskrets si at de ikke vil støtte X Games fordi de mener det er viktigere at Oslo kommune prioriterer tiltak som gir mer varig idrettsaktivitet i Oslo?

Muligens ligger svaret i deres definisjon av idrettsaktivitet, eller det kan være basert på manglende innsikt. Skating som egenorganisert idrett er nemlig ikke en del av NIF eller Oslo Idrettskrets, ei heller har noen spurt oss om dette i sakens anledning.

Leser på VG nett i kveld at Oslo Idrettskrets er opptatt av at kommunens midler støtter fellesskapet i størst mulig grad, og at slik støtte skal skape mer aktivitet og frivillighet i kommunen i stedet for direkte støtte til kommersielle foretak.

Det er nok ikke så mange som har fått med seg dette, så derfor sier jeg det i klartekst. X Games Oslo har gjennom sitt arrangement faktisk bidratt til at OSF – og flere skateforeninger/klubber med oss – har fått betydelig bedre forutsetninger for å rekruttere aktive, frivillige og sponsorer - samt utvikle egne aktiviteter og arrangement til glede for fellesskapet.

Det er ikke bare i den organiserte idretten det eksisterer et lokalt foreningsliv. Dette er også et bærende prinsipp i store deler av egenorganisert idrett. Bare i 2016 er det så langt logget flere tusen timer blant våre frivillige.

Om en skal tro det som står i avisen så vil Slopestyle og Big Air for freeski/snowboard bli arrangert på Hafjell i 2017. For å bygge videre på det fantastiske utgangspunktet skateboarding fikk til å aktivere byens barn og unge så vil vi på det sterkeste anbefale Oslo kommune å støtte skateboarding i X Games Oslo i 2017. Det vil gi en masse og varig idrettsaktivitet i Oslo, garantert. 

Med vennlig hilsen,

Petter Hatlem, leder i Oslo Skateboardforening

Publisert 31. august 2016 kl 10.03
Sist oppdatert 31. august 2016 kl 10.03
annonse
Relaterte artikler
Tonje Pedersen gjør kickflip
Slik lærer du kickflip - Fri Flyts skateskole

Kickflip: – Et triks jeg gjør veldig mye

Lær deg boardslide med Fri Flyts skateskole

Boardslide: – Krever mye øving

Lær deg å skate miniramp med Fri Flyts skateskole

Miniramp: – Det viktigste er å stole på seg selv

OLLIE: I starten kan det være lurt å lære seg bevegelsene man må gjøre med føttene på flatmark. Foto: Fredrik Ouren Jostad
Fri Flyts skateskole - slik gjør du ollie

Skaternes ollie: – En tålmodighetsprøve

Lær deg frontside 180 med Tonje Pedersen

Slik gjør du frontside 180 på skateboard

Lær deg skateboardtriks med Tonje Pedersen

Slik gjør du shuvit på skateboard

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen