Berthrand Fleury tar av fra en kicker i Venezuela. Foto: Christian Nerdrum

Å LÆRE Å KITE handler om å temme en lunefull nylondrage. De første møtene kan gi speeddating et nytt innhold. Det handler om å lære seg noen grunnregler. Kiten forholder seg til krefter som skal kontrolleres via et nervesenter: En 50 centimeters kontrollbar. Herfra løper linene til kiten. Her er magien samlet.

Annonse

LES OGSÅ: Hardingvidda
LES OGSÅ: Kiteforum

Læringskurven er bratt. Kraftpotesialet formidabelt. Risikoen for å skade seg er også til stede, spesielt de første gangene. Kanskje mer enn noen annen sommeraktivitet i vann, krever kite at du lærer deg kunsten fra en kyndig person. Og du vil gjerne prøve deg frem før du bruker 5-10.000 kroner av feriepengene på et nytt leketøy. For de aller fleste vil et kurs være porten til himmelen.

– Alle med normal fysikk kan prøve kiting. Det er faktisk lettere enn det ser ut til. Etter seks sesonger som instruktør har jeg ennå ikke opplevd håpløse elever, men det er klart noen tar det raskere enn andre, sier kiteinstruktør Tor-Erik Halsne Hauge i Kitesurfing.no.

Erfaring fra windsurfing og wakeboard gir deg et forsprang. Å ha litt balanse fra skikjøring eller snowboard er også en fordel. De fleste kursarrangører tilbyr helgekurs over to-tre dager, med teori, tørrtrening på stranden og avslutning på brettet. Med gode vindforhold vil du bli selvhjulpen i løpet av kurset, og klar til å starte din karriere som kiter.

– Jeg hadde windsurfet fire-fem år før jeg forsøkte kiting. Grunnen til at jeg ble frelst var i første rekke at dragen gav meg muligheten til å fly høyere og lengre enn noen annen sport jeg hadde holdt på med tidligere. Det var i det hele tatt hopping som var greia de første åra. Men utstyret har utviklet seg utrolig raskt, og med dagens drager er kitesurfing blitt en allsidig sport. Du kan gjøre alt fra tekniske wakeboard triks, hoppe høyt, ri bølger eller bare cruise fram og tilbake, sier Halsne Hauge.

Kontrollerte luftferder over blå bølger ligger et stykke lenger ut i progresjonen. På kurs er enkelte bekymret for å bli rykket til værs.

– Kan man som fersk kiter få et ukontrollert opprykk, og rett og slett bare forsvinne i det blå?

– Det finnes videoer på internett der personer ufrivillig blir løftet til himmels, men dette har gjerne skjedd i tropiske strøk der vindsystemene kan være mer uberegnelige enn i Norge. Det er også fare for å få ufrivillige løft om du går ut med for stor drage. Men det er ikke snakk om lange lufteturer. Du lærer å håndtere slike situasjoner, samt å velge riktig drage på kurs.

I NESTE BOLK får du en kjapp oversikt over trinnene i et nybegynnerkurs. Men dette er intet substitutt. Et kurs er absolutt å anbefale på grunn av kreftene som kan slippes løs på deg.

DE FEM FØRSTE TRINNENE:

TEORI: Bli kjent med utstyret, og hvordan dragen pakkes ut og rigges med kontrollbar og liner. Deretter; drageflyvingsteori. Hvordan fly slik at den har trekkraft, og ikke minst, hvordan unngå farlige situasjoner? På et kurs vil du få en grundig innføring i kraftsoner og nøytrale soner, og hvordan kiten skal tas opp i luften (launches) og ned igjen på en trygg måte. Vinden skal blåse parallelt med strandkanten (sideshore) for at det skal være trygt å kite. Aldri gå ut når det er fralandsvind.

SIKKERHET: En stor drage i sterk vind har et enormt kraftpotensiale. Det har skjedd dødsulykker, på land og i vann, og det er viktig å lære seg å velge en kitestørrelse som passer vindstyrken. Husk at dragen aldri skal launches med linene liggende i samme retning som vinden blåser. Da vil den fange maksimalt med vind, noe som kan være farlig. Linene skal ligge 90 grader på tvers av vindretningen. Hold distanse til andre kitere og badegjester.

PÅ STRANDEN: For å lære seg å kontrollere skjermen, bør man starte på land med en liten kite. Launch skjermen og la kraften slippe løs på kroppen din. La kiten skli ut og inn av «sonene» på himmelen. Du må regne med en del krasjer, derfor tilbyr enkelte kurs å starte med små foildrager, som ikke har luftpølser. De er mer hardføre, men er mindre egnet på vannet. Etter hvert øver du på å «parkere» dragen i senit over hodet.

PÅ GRUNT VANN: Bodydragging er neste trinn. Da legger du deg på magen i vannet og lar kiten trekke deg i samme retning som vinden blåser. Utfordringen er å holde øye med kiten på himmelen, styre den i pene åttetall, og la den dra deg gjennom vannet. Øv også på å styre den sakte over på den ene siden, slik at du trekkes bort fra eller inn mot land. Dette vil du få bruk for senere hvis du mister brettet ditt. Da må selv en erfaren kiter bodydragge inn mot land.

MED BRETTET: Du er i finalen. Det er tid for knoting, om du ikke har gjort det til nå. Først launcher man kiten, deretter festes leashen/sikkerhetssnoren til brettet, før du rusler ut i vannet. Legg deg i vannet, og mens du tar på deg brettet, holdes dragen i senit (med én hånd!). La moroa begynne: Legg kiten forsiktig tilbake motsatt av kjøreretningen, før den styres inn i kraftsonen i kjøreretningen. Rykket vil komme. Du er i gang.

LES OGSÅ: Som å fly
LES OGSÅ: Bruktmarked for kite