UTSTYRET

KITEN: Det finnes to typer kites, oppblåsbar og foil. For de som ønsker å drive med toppturer, er foil det mest anvennelige. De leveres i størrelser fra 3 - 14 kvadrat. I valg av størrelse må man ofte gå på kompromisser, fordi stort sett alle ønsker at det skal blåse minst mulig på tur. Da er det hyggeligere i fjellet og snøen er både tryggere og bedre - men det vil ta lengre tid å komme seg opp, og bagasjen på veien ned vil veie mer med en stor kite enn en liten. Derfor vil gjerne det optimale være den gylne middelvei. Med foilkiter mellom 6 og 10 kvadrat bør man klare å komme seg opp i 4 - 10 sekundmeter. Alt avhengig av snøtype, bratthet, erfaring og vekt på utøver.

TRAPES: For å avlaste kreftene fra kiten, er det nødvendig med en trapes. Denne kan man enten feste til sekken eller fortsatt ha på seg på veien ned.

STAVER: Dersom du ikke står på snowboard, så festes teleskopstavene i sekken på vei opp.

BINDINGER OG FELLER: Anmarsjen til toppen kan ha gått raskt med kiten, men om vinden løyer blir det drøyt å komme seg tilbake uten ski med feller og bindinger med gåfunksjon. Det er også en risiko for at vinden forsvinner på vei opp. Da er det surt å ikke komme seg helt opp. Feller bør derfor med i sekken.

SIKKERHETSUTSTYR: Reglene for ferdsel i fjellet forandres ikke om du har kite. Sender/mottaker, spade og søkestang skal med i sekken i tillegg til mat, drikke, kart, kompass og eventuelt førstehjelpsutstyr.

Les mer om kite på Fri Flyt

Annonse

Med visse unntak av polekspedisjoner og lange kryssningsferder har oppmerksomheten rundt snøkiting dreid seg om å pløye snødekte vann og vidder på ulike vis. Kursholderne melder fortsatt om god pågang, og per i dag er det anslagsvis 10.000 mennesker som har lært seg å kunsten å temme en drage under organiserte omstendigheter. Derfor føler vi det er på tide å stille spørsmålet: Hvorfor er fokuset så smalt, og potensialet til kiten ikke bedre utnyttet? Under gode forhold kan man i løpet av en økt dekke 10-15 mil, og en fjellside på 40-50 grader kan greit forseres med rett teknikk. Er det ikke da litt merkelig at ikke fler bytter fellene med en drage og kiter til topps? Ja, – og nei.

LES OGSÅ: Slik blir du en kiter

LES OGSÅ: Kiteforum

Langt fra alle fjelltopper er egnet til å bli besteget med kite. Mange anmarsjer starter gjennom skog og fortsetter i ulent terreng med ujevn eller ingen vind. Alt dette er elementer du helst ønsker å holde deg unna for å gjøre oppturen så komfortabel og sikker som mulig. Likevel er det mange fjell i Norge som med en ekstra liten innsats, vil egne seg godt. Særlig enkelt er det dersom utgangspunktet allerede starter over tregrensen, da trær forenes nemlig dårlig med kite-linene. Så gjenstår det bare å finne en passende trasée, rulle ut utstyret og håpe på at vinden spiller på lag – at den ikke er for sterk, for svak, ujevn og at det blåser i en retning som kan få deg opp fjellet. Er det mye å kreve? Kanskje.

Men du må tenke annerledes når du skal satse på kiten som heis. Løsningen er å helgardere. Det er ikke gitt at det blåser som det skal, selv om meteorologene melder om perfekte forhold. Ta det som en bonus om vinden vil frakte deg til toppen av fjellet, eller i det minste gjøre anmarsen mer effektiv. Ha derfor med alt nødvendig gåutstyr, slik at ekspedisjonen ikke ender opp i en bomtur. Målet må være at du skal til toppen, enten på feller, truger eller med dragekraft. Tenk på dette neste gang du skal gå en topptur, og det blåser et sted mellom 5 og 10 sekundmeter. Kanskje kunne oppturen vært unnagjort på en brøkdel av tiden - og kanskje kunne du rukket fire turer i stedet for én.

LES OGSÅ: 15 lette toppturer

Dessuten kan det være større sjanser for suksess om du velger andre fjell enn typiske toppturfjell. Så lenge du er i landskap med rimelig åpent lende, kan det være gode odds for å få mange lettjente høydemeter. Her blåser det ofte, og de fleste toppene har en snill inngang som lett lar seg bestige med kiten. Ofte er det lett å glemme fjellets farer når man dundrer oppover i høyden, men reglene er de samme som om man skulle gå. Sender/mottaker, spade og søkestang er et absolutt minimum for de som ønsker å drive med denne formen for topptur. Vinden kan raskt skifte og øke i styrke, og man bør derfor legge ned kiten i tide. De som oppsøker plasser med mye vind, må også regne med å forholde seg til vindpakket snø, skavler og større skredfare. Men om vinden har vært fremtredende i en bestemt retning, er det likevel gode muligheter for å finne myk, urørt snø i skjermede renner og heng.

LES OGSÅ: Bruktmarked for kite