Hva er et pop?

  • Første bud er å ikke styre kiten. Hold den under 45 grader. Gjerne lavere. Kiten skal ideelt sett stå i samme posisjon gjennom hele trikset.
  • Et pop kan settes igang på ulike måter, avhengig av hva slags triks du skal gjøre. Vi skiller mellom kutt-pop og vertikalt pop. Det vertikale poppet kan sammenliknes med en ollie på snowboard. Brukes også for å sette triks som 360 ut av en bølgekicker.
  • Her gir vi deg en introduksjon på vertikal pop til blind. De fleste wakestyletriks er likevel basert på kuttet: Press brettet ekstra godt mot vinden og lad opp spenningen fra kiten og ned i brettet. Når det begynner å blir tungt å holde igjen, skal kraften frigjøres.
  • Uttrykket unhooked kommer du heller ikke unna i denne sammenheng. Ingen wakestyle- triks gjøres samtidig som du er hektet inn i trapeskroken – derav ordet unhooked. 

Kitesporten fikk i sin tid god PR gjennom luftige sveveferder. Og det gjør den fortsatt, men dragen viste seg tidlig å ha mer ild i lungene. Pionererer som Mauricio Abreu, Lou Wainman, norske Nina Heiberg og Niccolo Porcella lå i begynnelsen av 2000-tallet flere lysår foran resten av kiteverdenen i disciplinen som ofte omtales for wakestyle, newschool eller freestyle. Under sterkt lederskap av Lou Wainman dro den Hawaiibaserte gjengen på seg wakeboardbindinger og sto på brede brett for å imøtekomme stilen som krevde en helt annen teknikk enn de høye hoppene. Uten å styre dragen opp for å generere løft, holdt de kiten under 45 graders vinkel og poppet manøvre få klarte å kopiere. Men etterhvert som årene gikk knakk stadig ere poppekoden, og i dag er det stort sett wakestyle som gjelder - i tillegg til bølgekiting, race og speed.

Annonse

Det er på tide å utvide repertoaret. Finn poppet i sommer. Fri Flyt gir deg en innføring i fem fete triks som vil gi deg anerkjennelse på stranda. 

S-Bend

STRAK FORLENGS: S-bend er en avansert versjon av frontroll, hvor du ligger mer sammenkrøket. Her er de flestes største utfordring å få bena høyere enn hodet. Mye av hemmeligheten sitter i inngangen til trikset. Å gå inn i en forlengs rotasjon er hakket mer følsomt enn baklengs.

Før du kutter inn er det mange som foretrekker å slippe seg litt medvinds for å posisjonere kiten litt dypere i vinden, og gi den mer puff. Skjærer du tilstrekkelig hardt, bør energien du bygger opp fordeles nøye. Som ved en railey skal kroppen strekkes ut bakover. I tillegg må rotasjonen initieres med et ekstra skyv. Pass på så du ikke hekter. Et lite knep kan være å løfte nesen på brettet rett før du tar av.

Tenk tidlig at bena skal høyt. Få med deg hode og øyne i rotasjonsretningen. Behold bena utstrakt gjennom hele luftferden, og en liten knekk i armene. Sekvensen av Petter Johnsen viser en switch landing. Ofte kan det være lettere, da det krever litt mindre rotasjon ved inngangen av poppet. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

WAKESTYLE: Det ekstra momentet fra wakeboardbindingene kommer godt med når Petter Johnsen legger seg inn i en s-bend to fakie. Foto: Christian Nerdrum

Backroll

BACK TO BASICS: I tillegg til railey er backroll sannsynligvis det første poptrikset de fleste stifter bekjentskap med. Gjort med rett kraft og stil er en massiv backroll med grab et heftig triks du også kan bygge videre på til for eksempel back to blind og KGB.

Hekt deg ut av trapesen og kutt opp mot vinden. De første gangene kan du godt holde kiten litt høyere og beholde trapeskroken i chickenloopen. Klem bakbenet godt ned i vannet. Når kite og brett er passe ladet, hiver du deg rundt.

Gi gjerne et ekstra lite spark rett før du tar av. Ha som mål å få bena høyt og rett blikket i rotasjonsretningen. Etterhvert kan du legge inn en grab. Tar du tak med fremste hånd kan det dessuten hjelpe til med rotasjonen. Når du går inn for landing, skal du tenke på å lande midt over begge bena og la brettet peke med vinden. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HAT OG ELSK: Det finnes et utall varianter rundt backrollen, men om det uskjelte trikset gjøres som Sigve Botnen demonstrerer holder de fleste kjeften. Foto: Christian Nerdrum 

Glide

FYSISK KREVENDE: Det finnes ulike former for glides, og variasjonen underbygges hovedsaklig av grabben. Sigve Botnen grabber her en noseglide. Noe som definitivt ikke er den letteste varianten, da den krever en god porsjon eksibilitet.

Poppet initieres av et middels kutt med innslag av vertikal pop. For å komme deg i posisjon er du nødt til å frigjøre bakre arm. Begynn helst med indy-, eller eller tailgrab. Vær varm før du prøver dette trikset første gang, for det krever en god porsjon arm- og stabiliseringsmuskulatur.

Etterhvert kan du avansere og lande trikset blind, eventuelt la det være inngangen til en off axis 360. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NESEVIS: Sigve Botnen grabber nesa, men stivere akrobater bør først prøve seg på indy- eller tailgrab. Foto: Christian Nerdrum 

Railey

POPTRIKSENES MOR: Raileyen kommer ingen unna. Dessverre er det alt for sjeldent man ser en skikkelig utstrakt railey med atomkraft, høye ben og skorpionbøyd kropp. Ofte er det eksible mennesker og jenter som kommer best unna med det dette trikset. Derfor er det heller ikke uten grunn av norske Tuva Jansen demonstrerer på bildet.

Her er det egentlig bare mot og fysikk som setter begrensningene. Fokuset bør være å kutte hardt, holde igjen så lenge du klarer før du lar deg smette ut av vannet. Det føles skummelt de første gangene, men en real railey krever dessverre full innsats.

La kiten dra deg ut, men ikke stopp momentet før bena er høyere enn hodet. Men så gjelder det å avslutte med stil. Ikke trekk opp bena, men la kroppen falle ned fra utstrakt posisjon. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BASIS INGREDIENS: Selv for profesjonelle kitere som Tuva Jansen er raileyen et viktig triks å ha med seg til photoshoots rundt i verden. Bilde: Tracy Craft 

Pop to blind

VERTIKALT POP: Småtriks kan være vel så artige å ha i repertoaret som de store. Pop to blind er kanskje det trikset som trenger minst vind av alle, og initieres av det vi her kaller vertikal pop. Gli litt med vinden for å slippe opp trykket fra kiten, men hold farta! Skyv tailen av brettet direkte ned i vannet samtidig som du satser som i en ollie. Hvis du har noe som helst trykk i kiten, kan du dra controllbaren til deg for å få igang rotasjonen.

Du bør nok også hjelpe til med dette allerede ved inngangen av poppet. Hold controllbaren lavt og på høyde med hoftene til enhver tid. Så kommer utfordringen med å lande blind. Poppet skjer i retning med ryggen mot kiten uten å passere baren i luften. Det hjelper å spotte landingen, samt fokusere på å dra brettet nesten helt medvinds.

P.S. En blind landing er helt uavhengig av hva som er switch, regular eller goofy. Både blind og wrapped er begreper som ikke lar seg oversette til snowboardspråk, fordi det handler om hvor du har styrepinnen i landingen. 

BLIND LANDING: Alle ambisiøse kitere bør jobbe med å lande blind. Sigve Botnen er dog et unntak. Her sitter det i ryggmargen. Foto: Christian Nerdrum