Vår mann i verdenseliten

Steike, vi kommer til savne deg Andreas! Håtveit tok fjerdeplassen i OL, men inspirasjonen han har sørget for i ti år holder til gull. Her er det aller første intervjuet i Fri Flyt.

Sist oppdatert 13. februar 2014 kl 11.52
UNGDOMSTRIKS: Andreas Håtveit over riksveien i Sudndalen vinteren 2003. Foto: Jon Håtveit
UNGDOMSTRIKS: Andreas Håtveit over riksveien i Sudndalen vinteren 2003. Foto: Jon Håtveit

FEBRUAR 2004: Andreas Håtveit har det meste.  Egen terrengpark hjemme i Sudndalen, et arsenal av triks og en bror som er klar med videokameraet hver gang han flyr over hoppkanten.

17-åringen kan bli det neste store navnet på den norske jibbescenen. Andreas Håtveit er allerede et kjent navn for de mange som har lastet ned filmene til broren Jon fra nettsiden skifilm.no.

Denne sesongen åpnet han med å vinne railkonkurransen i Bogstadveien i november.

– Jeg kjørte 270 inn og 450 av. Det var det ingen andre som prøvde på, så dermed vant jeg. Railing er min sterkeste side akkurat nå. Jeg har ikke fått hoppet så mye hittil i vinter, sier han.

På filmen Second Attempt gjør han cork 900 over riksvegen hjemme i Sudndalen. 

– Det beste jeg har gjort er kanskje bio 1080 og fakie 900. Jeg gjør ganske mange triks, jeg bruker ikke så mye tid på hvert av dem.

– Du tar ting ganske kjapt?

– Ikke alltid, da jeg skulle lære cork 720 måtte jeg sikkert ha hundre forsøk.

– Hva er neste mål?

– Jeg har lyst til å gjøre de fakie bio-tingene til Lars Veen. Fakie 1080 er også et mål.

– Hvordan har du blitt så god?

– Jeg har ikke noen annen forklaring enn at jeg har stått mye på ski, vært mye ute og prøvd.

Andreas Håtveit er vokst opp rett ved Hallingskarvet skisenter i Sudndalen. Foreldrene driver hotell og badeland, og har en svær tramponline som kommer godt med i barmarkstreningen. Andreas begynte med skikjøring i toårsalderen. Han vekslet mellom telemark og snowboard, inntil den seks år eldre broren Jon kom hjem med et par twintipski.

– Når ble du bedre enn broren din?

– He, he. Det tror jeg ikke tok så lang tid. Egentlig hoppet jeg vel bedre allerede da jeg bare kjørte på telemarkski. Jeg tror han hadde twintip mest fordi det var kult.

Utenfor hotellet i Sudndalen har brødrene Håtveit egen terrengpark, med flomlys, rails og hopp. Her samles gjengen rundt skifilm.no. De ser alt som kommer ut av filmer, og det er her Andreas henter det meste av tips og inspirasjon. Favorittene er stilsikre kjørere som Tanner Hall, Pep Fujas og Mickael Deschenaux.

– Hvem ser du opp til av norske kjørere?

– Lars Veen kjører vel  best i landet nå! Ellers er folk veldig forskjellige, men det er mange gode. Robin Fagerli og Christoffer Melhus, for eksempel. Tidligere var det litt sånn at folk kunne bare et triks hver. Alle blir mer allsidige nå, virker det som.

Andreas Håtveit pendler til Ål for å gå på videregående skole (byggfag) og til Geilo for å kunne kjøre en skikkelig halfpipe. Han har fått sponsoravtaler med Rossignol og Smith.

– Hva er målet ditt som skikjører?

– Hm, å kvale til X Games en eller annen gang, måtte vært bra. Det er et mål.

– Hva liker du best av konkurranse eller film?

– Begge deler er gøy. Konkurranser er veldig uforutsigbart. På film kan du gjøre så mange forsøk du vil, og er sikker på å få vist det beste du kan. Konkurranser er skummelt, du blir nervøs.

Men jeg pleier å få lyst til å dra på litt ekstra.

Publisert 13. februar 2014 kl 11.52
Sist oppdatert 13. februar 2014 kl 11.52
annonse
Relaterte artikler
annonse
VERN I GAVE: Barth-Eide sa at 'avtalen' om å verne 30% av verdens natur var en gave til verdens barn. Men hva fikk de egentlig? Illustrasjon: Didrik Magnus-Andesen
Alle barn ble lovet en gave som skulle løse naturkrisen. Men hva skjedde så?

Mysteriet med den krympende julegaven

SINT: Henrik Kristoffersen reagerte med sinne og snøballkasting da klimademonstranter tok seg inn i målområdet under verdenscuprennet i Gurgl. Foto: Skjermdump/NRK
Kommentar fra Nikolai Schirmer og Ørjan K. Aall

Tar oppgjør med Henrik Kristoffersen

SKIGARDEROBEN: Egentlig har artikkelforfatteren sverget på at han har kjøpt sitt siste par ski for noen år siden. Foto: Alexander Urrang Hauge
Luksusproblemer og utstyrsdilemma

Hvor mange par skal du egentlig ha?

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen