Hva må til for å sette Bodø og Saltenregionen på kartet!?
Lofoten tapetserer 71 grader nord på TVNorge og reisemagasiner, oslofolket vet ikke at det eksisterer skikjøring i Salten og reisenæringen klarer ikke å strekke til på lik linje som i Lofoten. Skal man få bærekraftig turisme i Salten-regionen, så må man ta i et tak sammen! Det har lenge vært snakk om satsing innad blant aktørene i Bodø, men hvem tør egentlig å ta steget?

Vi er to små guideselskap, Fjellgutane Førarlag og Albmi Adventures. Vi har et stort ønske om å gjøre den nydelige naturen i Beiarn litt enklere tilgjengelig for folk flest. Vi vil vise hvilke muligheter som ligger rett utenfor stuedøren vår, og samtidig vise landets skiinteresserte at det finnes fjell og snø flere steder i Nordland og ikke bare i Lofoten.
I utgangspunktet skulle vi som konkurrerende gründere vært arge konkurrenter, men vi har sett fordelen av  å sambeideunktet skulle de to selskapene vært arge konkurrenter, med de har sett fordelen av re den nydelige naturen i Beiarn let samarbeid oss i mellom. - Større kapasitet, flere ressurser og et godt vennskap har vært resultatet så langt. Vi har  tro på at det ligger mye mer i gjerde, og at dette bare er begynnelsen! Nå oppfordrer vi de andre i regionen til å hoppe på toget før det  når ekspressfart!
André og Outi, fra Albmi Adventures, har de siste sesongene jobbet hard for å gjøre Beiarn som skidestinasjon mer kjent og har utrykker glede over at flere nå kan dele denne interessen. Vår felles satsing er optimistisk og ambisiøs, men absolutt ikke urealistisk. Vi tror at mange flere vil komme til Beiarn om de forstår hvor enkelt det kan være, og ikke minst hvor bra skikjøringen er!

Sammen leier vi Staupåmoen Seter, en nydelig seter i Beiarn. Hele denne vintersesongen kommer vi til å ha base der. Herfra skal vi holde toppturkurs, guide turer og lære skifolk om skredsikkerhet. Det siste mener vi selv er det viktigste av alt. Nemlig bedre forståelse for snøskred og risiko. Håpet er at også befolkningen her i området skal forstå dette. Snøskred ved Nattmålstuva i fjor viser at det kan gå skred i Bodøregionen også, selv om mange av toppene her er ”snille".

Det er mange som vegrer seg for å begynne med toppturgåing og ferdsel i fjell på vinteren, en del av årsaken til dette tror jeg at kan være lav kunnskap og frykt for vinterfjellet og de farer som finnes der. Som guide med erfaring fra både inn og utland, merker jeg at her hjemme er det tendenser til at man ikke oppsøker de som kan være mer erfaren og innehar mer kunnskap enn seg selv. Som nordmann skal man jo helst klare seg selv og det kan være litt tabu å være usikker, vi er jo verdensmestere. De erfaringer som jeg har gjort i utlandet er at det er helt vanlig å oppsøke andre med mer kunnskap og erfaring enn det en selv har. Sporten er også i enorm vekst i alpene, og det samme er skredforskningen.

Topptur har blitt en ny folkeaktivitet i Norge, og det reflekteres helt klart i salget av toppturutstyr. Problemet er vel at antall ski ikke reflekteres i antall skredsøkere som blir solgt. Det er derfor viktig å forstå at man aldri blir ferdig utlært i dette, og det gjelder å tilegne seg så mange erfaringer man kan for å gjøre trygge valg. Så å komme på en skredkveld gir kanskje folk en vekker, eller gjør i alle fall folk klokere. Vi vil få med oss både de som har litt erfaring og de som er nybegynnere! La oss komme oss opp av sofaen og ut, -på tur, til Beiarn. Vårt ønsker er at fjellfolk fra Bodø/Salten, Nordland og resten av landet skal få bli med til Beiarn og se hvilke muligheter som finnes der. Vi ønsker å gi noe av den riktige kunnskapen til folk, om de vil. Det skal også understrekes at du kan stille opp med fjellski og bare bli med på tur også. Vi kan gi tips og veiledning, slik at man ved en senere anledning er bedre rustet til å dra på tur selv. Dette skal ikke være så høytidelig, men mer som en lærerik tur med venner.

Folk flest kjenner til Lofoten, men nesten ingen vet at det finnes fantastisk skikjøring bare en liten kjøretur fra Bodø. Tilgjengeligheten er her, og med en Seter og guider tilgjengelig døgnet rundt er det ”ski in-ski out”. Vi er to små selskaper, og vi satser kanskje hardt!? Men det må til. Noen må ha baller til å ta steget!

Denne vinteren er det planlagt skredkurs (teori) annenhver uke gjennom hele vinteren, i tillegg er det planlagt toppturkurs minst en gang i måneden.
André har kjøpt inn sterke hodelykter fra enda et nord-norsk selskap, Moonlight Mountain Gear. På den måten skal vi sikre skiturer hele sesongen, selv om solen fortsatt ikke skinner i nord. Selv om det er lite lys, er det til gjengjeld er stor sannsynlighet for skikjøring i dansende Nordlys! Dette er noe ”søringene” kommer til å elske!
Og som om det ikke er nok.  8.april arrangerer vi en ”minifestival” og skikonkurranse i samarbeid med lokalt Røde Kors og de lokale grunneierne som har startet Arena Beiarn. Arena Beiarn er gjengen bak den omtalte ”toppturlodgen” som er planlagt å bygge i Beiarn.

ALLE er velkommen, målet er at 100 personer dukker opp.

Det er ikke et krav å ha topptur-utstyr, man kan delta på alle kurs og aktiviteter med fjellski. Men vi må så klart understreke at nedkjøringene blir mye morsommere med toppturski.

Naturen i Beiarn:
Skjelåtinden 1 640 moh, Høgtind 1 405 moh, Ramsgjeltind 1 237 moh, Tellingen 1 248 moh, er de mest kjente toppene i Beiarn.
Fjellene i Beiarn ligger i direkte tilknytning til flere isbreer, deav Skjelåtindbreen og Svartisen. Dette er en av grunnene til at Beiarfjellene er så snøsikre om vinteren.
Bjørkeskogen er tynn fordi det ligger ganske kystnært, og tregrensen er lav. Dette gjør at man har mange muligheter.
På vindfulle dager finner man nydelig skogskjøring i tynn bjørkeskog, og på fine dager kan man velge mellom øst eller vestsiden av Beiardalen og dermed vært sikret gode snøforhold. Mange har sagt at Beiardalen minner om Storlidalen, utenfor Oppdal. Felles for begge dalene stabilt med snø, lett tilgjengelige fjell og skikjøring på alle kanter.

Stapåmoen Seter:
I øvre Beiardalen. Soveplass til 8 stk, 12 med madrasser, mulighet for flere. Mulighet for leie av sengeklær. Ikke mobildekning i hus.
Skiene spennes på rett utenfor døren, og man er klar for topptur.

Hvordan komme seg til Beiarn:

Bodø er ikke å utilgjengelig som man skal ha det til. Fra de største byene går det direktefly, og på Bodø flyplass kan vi arrangere transport til Beiarn.

Fra Oslo: Direktefly fra Gardermoen til Bodø (1t 30min), etterfulgt av ca 2 timer med bil til Beiarn. Totalt under 5 timer fra Gardermoen til du er innlosjert i Beiarn.

Fra Bergen: Direktefly til Bodø (1t 50min), etterfulgt av ca 2timer med bil til Beiarn. Totalt under 5 timer fra Flesland til du er innlosjert i Beiarn.

Fra Trondheim: Direktefly til Bodø (1time), etterfulgt av ca 2timer med bil til Beiarn. Totalt under 4 timer fra Værnes til du er innlosjert i Beiarn.

På under 5 timer kan du reise fra flyplassen og være innlosjert i Beiardalen, klar for skikjøring samme kveld eller tidlig dagen etterpå. Fjellgutane Førarlag og Albmi Adventures hjelper til med transport eller booker leiebil på forespørsel. Mindre grupper kan de transportere selv. Kveldsmat eller middag står selvfølgelig klart på bordet ved ankomst!

Leiebil kan du få billig hos RentAWreck. For rundt 1500kr får man leid 9-seter.
Hertz og Avis har også bilutleie i Bodø, om du ønsker og ta den helt ut og leie SUV med tak boks.

Erfaringsmessig har vi sett at skifolket liker å ordne litt med leiebil og slikt selv, men vi hjelper gjerne til om noen ønsker en pakkedeal, eller ”chartertur”. Vi er veldig opptatt av at slike turer skal være personlige, og ønsker å hjelpe til i alle ledd om det er ønskelig.

Fjellgutane Førarlag og Albmi Adventures program denne vinteren.