Jeg har ikke barn selv, men jeg har sett dem. Jeg har sett barn på ski i alpinbakkene. Noen henger i elastiske neontau foran foreldrene sine, andre henger rundt i støvlene med altfor store hjelmer, og briller langt nedpå overleppa. Kanskje de ikke har svingteknikken helt på G, men jeg ser at de koser seg. Det er lite som er så fett som et barn som koser seg, tenker jeg. Alternativet kan være at de ligger i ei vogn inne i ei pommesfrittes-bu og griner. Det ser ikke noe særlig ut, og virker egentlig bare preventivt på meg.

Men veit du hvorfor de koser seg så fælt? Veit du hvorfor de glemmer at de har bæsja på seg eller er veldig sultne? Det er fordi de får gjøre akkurat de de selv synes er morsomt. Så enkelt. De har nemlig stått på et bånd opp den ganske flate barnebakken. De har gått på båndet sjøl. De har kommet seg opp. Og kjørt ned. Sjøl. Mens de gliser bredt. De har ikke måttet henge etter skålheisen sidelengs mens snørr og gråt preger den strabasiøse ferden mot toppen.

Men det er jo i et skisenter, tenker du. Har du sjekka ut hva det koster for et dagskort nå om dagen, spør du kanskje. Ja og ja. Jeg veit. Men hva om barna kan få bånd i hagen? Eller i parken eller på det nærmeste jordet? Kanskje kommunen kan sette opp et transportbånd på lekeplassen, som allikevel er så kupert at selv twintip-pappa (45) må ploge innimellom. Kjære kommunen, dere har jo allerede betalt i dyre dommer for sånne «dette-og-slå-seg-matter» som er så myke at du må ta rennafart og militærstupe ned i bakken for å ta skade av det. Kjære kommunen, kan dere ikke kjøpe et transportbånd, da? Lag en skileikarena, da vel? Kommuner sponser ikke skianlegg. Ok. Men de burde jo kunne lage skianlegg på sine egen områder? Det er bra for kids, og gir gratis rekruttering. Og når dere først er i gang: Sett opp en rail-linje også! Da snakker vi Åpen Bakke, da.

Et bånd trenger ikke være langt. Og det trenger i alle fall ikke å være bratt der du legger ned båndet. Det trenger knapt være noen der til å passe på. Båndet går. Barna består. Alle små barn får jo ake? Eller gå på langrenn og skøyter. De kan bygge snøhule eller bare base. La dem også få stå på ski. Selv om ikke bygda eller byen de bor i har et alpinanlegg. Et bånd får barn til å bli ivrige på ski. Slik at de selv står mer og selv søker de andre heisene når de blir større. For det er jo klart at det ikke bare er barn på bånd som er glade, men også alle andre barn som får være i et skianlegg. Men for at de skal bli alpin-barn kan et bånd i nærområde være helt avgjørende.

Kjære kommune-Norge, glem de derre mattene som dere legger under 20 centimeter lave lekestativ. Bygg bånd. Politikere, når stod dere sist på et bånd? (Storo-senteret telles ikke) Eieren av et skisenter: Kan vi ble enige om at bånd er bra?

Denne lederern står på trykk i Fri Flyts marsutgave 2015.