Vinterfjellet er fantastisk og flere og flere går på topptur. Men vinterfjellet er også farlig. Mange av fjorårets fatale skredulykker er en trist påminnelse om det. Faktisk blir nesten 9 av 10 dødelige snøskred utløst av de som omkommer i skredet eller noen de er på tur med

– For å sette fokus på skredfare arrangerer vi skredkvelder fra Longyearbyen i nord til Kristiansand i sør, sier Roger Bareksten i DNT.

På skredkveldene møter du andre skientusiaster og kan lære av noen av de som tilbringer mest tid ute i i vinterfjellet.

Skredkvelden er en perfekt mulighet til å få vite mer om snø og snøskred, hvordan du kan bruke skredvarselet og gjøre trygge valg i vinterfjellet.

BLI TRYGG I FJELLET: Invester en kveld før skisesongen til å bli klokere på skred og trygge veivalg. Foto: CARE
BLI TRYGG I FJELLET: Invester en kveld før skisesongen til å bli klokere på skred og trygge veivalg. Foto: CARE

Skredkveldene arrangeres av DNT Fjellsport, Varsom-Søskredvarslingen og CARE i samarbeid med lokallag over hele landet. Fri Flyt er også med på laget. På hver skredkveld trekker vi ut en vinner av snøskredboka Skikompis av Christer Lundberg Nes.

Skredkveldene arrangeres over hele landet i uke 48 (28. november til 4. desember). Følgende steder er klare og listen oppdateres:

22.11 Voss

28.11 Kristiansand

28.11 Lillehammer

28.11 Korgen

28.11 Sogndal

29.11 Fredrikstad

29.11 Tromsø

29.11 Bergen

29.11 Hamar

29.11 Ålesund

30.11 Oslo

30.11 Førde

30.11 Storslett

30.11 Molde

30.11 Vestnes

30.11 Sortland

30.11 Svolvær

30.11 Mo i Rana

30.11 Stavanger

30.11 Kongsberg

30.11 Åseral

30.11 Longyearbyen

30.11 Årdal

01.12 Bodø

01.12 Trondheim

Arrangørene tror skredkvelder over hele landet rett i forkant av en ny vinter kan være et viktig tiltak for sikkerheten på tur. 

– Det blir arrangert åpne seminarer på kveldstid i 25 ulike byer og bygder over hele landet. Temaet på skredkveldene varierer kanskje litt, men vil handle om hvordan vi kan ta trygge valg i vinterfjellet, sier Heidi Bache Stranden fra Snøskredvarslingen i Norge.

CARE er et tverrfaglig forskningsmiljø som forsker på hvordan vi kan ta best mulig beslutninger i skredterreng.

 – Skal du inn i skredterreng må du ha kontroll på både terrenget, snødekket og gruppen din sier tindevegleder og PhD-student i CARE, Stig Løland. 

Det er lettere sagt enn gjort.

– Det vanskelige med skredterreng er at du sjelden får noen tilbakemelding på om beslutningene du tar er gode eller dårlige. Det at det ikke går noe snøskred betyr kanskje bare at du var heldig, sier forsker i CARE, Audun Hetland. 

– Det gjør det vanskelig å lære skredfaget og kanskje også lett å la være å tenke på snøskred når man er ute på tur. Derfor er det viktig at vi snakker om snøskred både før, under og etter turen, legger han til.

MEDARRANGØRER: Skredkveldene arrangeres av DNT Fjellsport, Varsom-Søskredvarslingen og CARE i samarbeid med lokallag over hele landet. Foto: CARE
MEDARRANGØRER: Skredkveldene arrangeres av DNT Fjellsport, Varsom-Søskredvarslingen og CARE i samarbeid med lokallag over hele landet. Foto: CARE

Vertskap for de fleste skredkveldene er ulike lokallag i Den norske turistforening (DNT).

– Om du vil lære mer om hvordan du kan ferdes trygt i skredterreng anbefaler vi både skredskolen til Varsom og podkasten skredpodden fra CARE og NVE som du finner i din egen podkastapp. NVE lanserer også et digitalt skredkurs, men vi anbefaler helt klart at folk i det minste tar et fysisk skredkurs, sier Roger Bareksten. 

Det er mange som tilbyr slike kurs over hele landet, både DNT regi og andre arrangører.  

– Fri Flyt vet at vi inspirerer mange til tur i vinterfjellet, og det å informere om snøskred har vært en naturlig del av arbeidet vårt i snart 25 år. Vi er glade for å kunne være med på å arrangere skredkvelder landet rundt, samtidig som vi lanserer en ny utgave av boka Skikompis av Christer Lundberg Nes, sier redaktør i Fri Flyt, Erlend Sande.