Ytterst på den iberiske halvøy, aller lengst sør, finner du Tarifa. Du kan se over til Marokko og Afrika herfra på en god dag, og du er faktisk nærmere Afrika enn Gibraltar er, her på Spanias sørligste punkt. En gang på 80-tallet oppdaget windsurf-folket denne kystlinja og dens legendariske, stabile vindforhold. Det ble grunnlaget for det Tarifa er i dag – hele Europas kitesurf-mekka.

Vindbølger: Det er hovedsaklig flatt her ute, men vinden gjør sitt for å gi vannet tekstur. Foto: Andalucia.org

En av de store fordelene med å besøke Tarifa er at det er en fullvoksen by med alt du trenger, og med et stort aktivt miljø til. Her er det massevis av kiting- og windsurf-butikker i gatene, det er skoler med kurs og instruktører som opererer året rundt, det er rimelig overnatting overalt med laid back hostell-stemning, og det er et aldeles respektabelt uteliv. Det må også nevnes at det er mulighet for å gjøre så mye mer enn å kite om forholdene skulle utebli.

Alle nivåer: Tarifa tiltrekker seg kite- og surfebomser på toppnivå - og nybegynnere. Foto: Andalucia.org

To typer vind

Det er bare synd at forholdene nesten aldri uteblir! Tarifa er så kjent for stabil og stimulerende vindforhold, at vinden har fått navn. Du får den som hovedregel fra øst og fra vest. Førstnevnte, østavinden, kalles Levante, og deler altså navn med et fotballag fra Valencia og det spanske ordet for reising eller oppstandelse. Og levante løfter deg gjerne! Den er lunefull og sterk, og kan blåse fra 20 opp til 50 m/s. Det er denne vinden du får oftest, fra tidlig formiddag og ofte i timesvis av gangen.

Levantens motpart kalles Poniente, og er generelt litt snillere – den er definitivt mer populær blant folket i Tarifa. Den kommer fra vest/nordvest og er generelt mer stabil og letthåndterlig. Poniente blåser gjerne mellom 10 og 25 m/s og noe kaldere enn storebror Levante.

Solgangsbris: Dagene er lengre på høsten enn i Norge, og det frister å holde på til solnedgang. Foto: Andalucia.org

Overlevelsestips på Tarifa-tur

Du kommer deg lettest til Tarifa ved å fly til Malaga lufthavn (AGP), vi anbefaler å skaffe en leiebil for mobilitetens skyld. Når du først er i området kan du komme deg fort rundt fra strand til strand på jakt etter de beste forholdene.

Pakk lett: Du får noen gode tips for å overleve fra oss. Foto: Andalucia.org

Det er hovedsaklig vindbølger de fleste stedene, og mange strender er strengt regulert – hør med lokale om hvor og når det er tillatt å kite. Velg reisetidspunkt med omhu – det er ofte mange folk på strendene og i bølgene i fellesferien, så vi kan anbefale å reise på høsten eller tidlig vår.

 

Kiting i Tarifa

Helt ytterst på kontinentet finner du Europas kite- og windsurf-hovedstad.

  • Sesongen varer fra tidlig april til sen oktober
  • Det finnes masser av kiteskoler og kurs om du vil dra ned for å lære - men vinden er noe røffere enn nybegynner-nivå
  • Vi anbefaler å fly til Malaga og leie bil for å være mobil
  • Utstyr kan leies på stedet!
  • Les mer om Tarifa på Andalucia.org