– Når det tidlig på vinteren og vannet på innsjøene nedenfor ikke har fryst til is enda, minner dette landskapet meg om fjordene i Norge, forteller Lucas Swieykowski og peker på utsikten fra høydene på Piz Corvatsch.

– Det slutter aldri å imponere meg, jeg gir meg ende over, gang på gang - det er noe helt eget med denne dalen. Ikke bare utsikten, men terrenget gir meg alle utfordringene jeg kunne drømt om som skikjører, sier argentineren.

Lucas er blant de aller første som står opp i St. Moritz, lenge før solen berører fjellsidene over dalen. Han sjekker trykket i patronen på skredsekken, batteriene på sender/mottageren, pakker vindsekk, isøks og litt nødproviant. 

0_spor
Det er ikke så verst når dagligjobben din er å være først i usporet snø. Foto: Filip Zuan

Et hjemsted for den verdensvante

Den karismatiske argentineren har vært verden rundt med skiene på beina, fra Alaska til Andorra til Patagonia og ikke minst her i de sveitsiske alpene. Han har slått seg ned her i Engadin etter å ha startet med sesongarbeid som skiinstruktør og som bartender. I dag lever han av å guide snøsultne skifolk rundt i de feteste linjene fjellene har å by på - og de er det mange av.

Livsmottoet er å jakte den endeløse vinteren. I Sveits er han populær om vinteren, og i Europas sommermåneder vender han hjem til Bariloche i Argentina, hvor pudderdumpene kommer mellom mai og august.

Da vi besøker han i St. Moritz, er det rett etter et heldig snøfall. De siste to dagene har det kommer mer enn tretti centimeter med kald, sprø og tørr snø som bare venter på å bli sporet opp, men her har vi å gjøre med en frikjører av den fornuftige sorten. 

0-pekeutfjell-filipzuan
Lucas peker ut linjevalg fra utsikten på Piz Corvatsch. Foto: Filip Zuan

– Enhver god pudderdag begynner med grundige forberedelser! sier han. Over morgenkaffen har han studert vind- og værmeldinger fra ulike hold og fått med seg hva skredmeldingen på sveitsernes svar på varsom.no, kjent som White Risk.

Skredvarselsystemet i Sveits er blant verdens mest sofistiskerte. Det produseres daglig på fire forskjellige språk over det alle landets fjellregioner. Det finnes som rapporter, eller som tilpasset kart med bratthet og terrenginformasjon ned til minste detalj og i tillegg er skredvarselet tilgjengelig som app på telefonen. Det produseres av lokale observatører og er utviklet med hjelp fra det verdensledende snøforskningsmiljøet på WSL i Davos.

– Det har ikke blåst så mye over natten, observerer Lucas. - Det er bra - da kan vi være trygge på snøen der vi skal kjøre, sier Swieykowski mens han setter skiene utenfor ytterdøra. Målet er Furtschellas-renna, en bratt og trang renne som er relativt lett tilgjengelig fra skiheisen.

Fra høyt oppe på Piz Corvatsch ser dalbunnen nedenfor ut som et smykkeskrin. Foto: Filip Zuan
Fra høyt oppe på Piz Corvatsch ser dalbunnen nedenfor ut som et smykkeskrin. Foto: Filip Zuan

Langs alpenes ryggrad

Furtschellas hører til Corvatsch-massivet og utgjør et eget skitrekk blant de mange i dalen. Innimellom disse frodige dalsøkkene og landsbyer som Pontresina og Sils på rundt 1800 høydemeter, ruver fjellene opp til et spektakulært terreng, med 4000-meteren Piz Bernina som kongen blant dem. 

I skianleggene kan du komme så høyt opp som 3303 meter over havet, noe som gir en forsterket følelse av å følge ryggraden av de enorme alpene. Vel å merke vokser de seg høyere lenger vest mot Sveits' grense til Frankrike, men de høyeste toppene her er blant alpenes mest prominente og terrenget preges av isbreer og flytende dalfører - det synes at store krefter har vært i sving!

– Jeg er typen som trenger å føle på elementene: Vinden, kulden, snøen som spruter opp i ansiktet. Det er derfor magien i denne dalen har grepet meg slik. Det er så stort og mulighetene for å finne god snø og lange nedkjøringer her er nærmest endeløse, forteller Lucas.

Tilbudet du finner blant skitrekkene i dalen er nok til å vekke nysgjerrigheten hos selv den mest garvede frikjører. Denne vinteren er det også gode tilbud å få om du planlegger riktig. Book rimelig heiskort tidlig med en Snow-Deal eller spør ett av dalens over 100 overnattingssteder i Engadin etter  tilbudet Sleep + Ski for 21/22-sesongen, hvor du får heiskort til alle anleggene i dalen til fri bruk sammen med overnattingen din til kun 45 CHF pr. dag. Les mer om tilbudet nedenfor eller klikk her!

0-paragliding
Dalen er et episenter for alle typer aktive typer, også paraglidere. Foto: Filip Zuan

Høy paradisfaktor

Mange av de trivelige lokale innbyggerne i dalen kunne brukt mye tid på å fortelle deg inngående om dalens historie og lange tradisjon for vintersport i alle fasonger. Men om du virkelig vil se hvorfor de kaller dalen for Alpenes ballsal med egne øyne, må du spørre paragliding-instruktøren Peter Käch om du kan bli med opp på en flytur over dalen.

Siden Engadin er et knutepunkt for en rekke høye fjellpass har det også blitt et mekka for luftsportutøvere. Peter er blant dem, og entusiasmen for sporten har bragt ham til å slå seg ned i dalen med familien. Med over 30 års erfaring som paraglidingpilot har han stålkontroll på utstyret og vinden, noe disiplinen krever.

0-peter
Peter Käch klargjør paraglideren sin. Foto: Filip Zuan

– Det som gjør at Engadin er så åpen for omverdenen et også det som gjør det vanskelig å fly her, forklarer Peter Käch. Her møtes vinden fra ulike hold - fra passet ved Piz Bernina i sør kommer det stadige strømmer, og fra lenger øst kommer Maloja-vinden som er den største bidragsyteren til at paragliding og annen luftsport er så populært her.

Kort fortalt må du vite hva du driver med om du skal sette sammen utstyret og gjøre deg klar til takeoff når befinner deg på omtrent 2500 meters høyde. Tenk å stå på toppen av Galdhøpiggen og gjøre seg klar for å klatre enda et par hundre høydemeter rett til værs!

0-takeoff
Dersom snøforholdene ikke skulle lokke kan du bli med på en flytur. Foto: Filip Zuan.

For en tur i paraglider lar det seg lett gjøre å komme i kontakt med en dyktig pilot i Engadin. Klikk her for å lese mer og booke en tandem-flytur over dalen!

Det krever ingen kurs eller noen spesiell forkunnskap, annet enn kanskje litt ekstra vågemot. Om forholdene tillater det, vil du takke deg selv i ettertid for å melde deg på å bli med på en flytur sammen med en instruktør som Peter. Med oppdrift fra dalbunnen bæres du fort opp til en spektakulær utsikt til fjell, sjø og dal. Begrepet air time får en helt annen mening her oppe enn den har for de som har lagt skisporene der nede.

Besøk Engadin i vinter

Eventyrlige og tradisjonsrike Engadin-dalen i Sveits ønsker deg velkommen i sesongen 2021/22.

Klikk her for å besøke hjemmesiden Engadin.ch

Følg Engadin på Instagram her!

Klikk her for å booke tandemflygning med paraglider

Sleep + Ski - tilbud

Denne sesongen går over 100 hoteller og tilbydere i Engadin sammen om et tilbud. Overnattingsgjester kan nå booke Hotel Ski Pass for 45 CHF pr. dag. Også campingplasser og utleieleiligheter har dette tilbudet, gyldig fra oktober 2021 frem til mai 2022. Du må booke like mange dager med skipass som du har booket overnattinger. Les mer om tilbudet her!

Snow deal

Du kan nå booke heiskort for øvre Engadin for sesongen 2021/22. Snow deal er en rabatt med dynamisk prissetting for deg som booker tidlig. Du kan lese mer om snow deal her!