Ikke alle de som vandrer, har gått seg vill. Dette sitatet fra forfatteren av Ringenes Herre oppsummerer mye av gleden med fjellturer.

For Tolkien-fans med hang til obsernasighet kan man gjerne få høre at boken Hobbiten egentlig har tittelen There, and back again. Det er også ordene en bør tenke på når man planlegger turen i høst. Her deler vi nøkkelen til en komfortabel og trygg fjelltur!

Det er nemlig slik at du skal hjem igjen i god behold, også om turen din er av den lange typen fra A til B, slik som vi har planlagt denne sommeren. La oss si at vi skal gå langtur forbi Langedrag, til Hardangervidda fra øst til vest. Det betyr at vi skal traversere fjellrygg, vidde og dal i et par ukers tid, og da må man være godt forberedt.

Vær klar for solskinn det ene øyeblikket og snø det neste! Foto: Patrick Dougherty
Vær klar for solskinn det ene øyeblikket og snø det neste! Foto: Patrick Dougherty

Til Dovre faller

Akkurat som grunnlovsfedrene sverget på troskap til Dovre faller, så er det en ting du kan være sikker på at de norske fjellene gir deg: Konstant vekslende vær. I fjellet kan vi forutsi været med en god, gammeldags værmelding, men man skal være klar for alt, og lokale forhold kan utgjøre store forskjeller.

Derfor er det ofte utfordrende å pakke sekken riktig for en slik tur. Siden en kilo fra eller til utgjør store forskjeller over lange distanser, er det viktig å være konservativ. Derfor er vi heldige som har DNT sine selvbetjente hytter. Da slipper vi å pakke telt og sovepose.

40-liters sekk med ca. 8-14 kg vekt er nok til å få med deg det meste. Foto: Patrick Dougherty
40-liters sekk med ca. 8-14 kg vekt er nok til å få med deg det meste. Foto: Patrick Dougherty

Derfor blir det slik: Solkrem og solbriller i den ene lomma. Lue, hansker og termos i den andre.

Innimellom alt pikkpakket som skal med, blir det åpenbart at den største belastningen på vektskålen er klærne vi skal ha med oss. Hva er det da som redder turen, både med tanke på komfort og effekt? Den gode, varme ulla, nemlig!

Pakkeliste: Klær for tur i høstfjellet

Ingen "plastic fantastic"

Det kan skrives side opp og side ned om tekniske baselayers og diverse superundertøy, men det er ulla som er kongen av baselayer. Den originale, ubestridte mesteren har alltid vært det eneste du trenger for å klare deg i fjellet - sauene vi møter i heimen på veien trenger ikke mer enn det!

Skulle du pakket for en uke i syden, hadde du tatt med rikelig med skift, men her tenker vi praktisk, og får hjelp av ulla. For det første er den veldig lett, for det andre regulerer ulla temperaturen selv, og for det tredje er den dugelig både i sol og dårlig vær. Den håndterer også fuktigheten godt, og tørker fort.

Trelagsprinsippet: Tynn ull innerst, et varmende mellomlag, og skall ytterst. Foto: Patrick Dougherty
Trelagsprinsippet: Tynn ull innerst, et varmende mellomlag, og skall ytterst. Foto: Patrick Dougherty

På grunn av dette har vi bare med to innerlag (men du kan pakke tre om du er fin på det!), så det ene kan tørke over natten (eller hengende på sekken mens du går) mens du svetter og sliter i det andre. Den store bonusen er at ulla er bakteriedrepende. Da vil den ikke begynne å lukte, selv etter mange dager på krevende tur.

Skyll gjerne ulltøyet og heng det til tørk når du kommer frem til dagens destinasjon. Din nese, og dine turkamerater, vil takke deg!

En pålitelig vannflaske er alt du trenger: Rennende, rent vann er det rikelig med på veien. Foto: Patrick Dougherty
En pålitelig vannflaske er alt du trenger: Rennende, rent vann er det rikelig med på veien. Foto: Patrick Dougherty

Mellomlaget og underlaget

Husk også på føttene dine når du tenker på det der med lukt og komfort - ikke gjør feilen med å pakke bomullssokker! I tillegg får føttene hard medfart av langtur, så vær flittig med å bruke sportsteip, tensoplast eller gnagsårplaster. For å ta unna gnissingen, anbefaler vi en innersokk og en tykkere yttersokk inni fjellstøvlene.

Skalljakka utenpå hjelper med å ta unna vinden, men kan være klam å gå i. Derfor er det ekstra lurt å velge ull til mellomlaget også. En dunjakke eller fleecejakke pleier å være populære valg til mellomlag på vinteren, men nå er god lufting viktig, og du bør tåle et mellomlag som kan bli vått. Da vil henholdvis fleece og dun komme til kort.

Få kakokopper er mer velfortjente enn etter en 6-7 timers gange. Foto: Patrick Dougherty
Få kakokopper er mer velfortjente enn etter en 6-7 timers gange. Foto: Patrick Dougherty

Ulvang sitt utvalg av gode gensere vil gjøre underverker her. Sjekk særlig ut half-zipen med høy hals, Alta, for herre og for dame. Ulla holder vinden på armlengdes avstand og puster godt. En slik genser blir en skikkelig god turkamerat som gjerne tar de "tunge løftene" når det kommer til å holde deg varm og trygg.

Pakkeliste: Utstyr til hytte til hyttetur i høstfjellet

 • En ryggsekk med ca. 40-50L kapasitet (og relativt lav egenvekt) + regntrekk

 • Lakenpose (påkrevd i DNT-hytter)

 • DNT-nøkkel (+ appene "hyttebetaling" og "DNT medlem")

 • Kart og kompass (i en vanntett kartmappe)

 • Gass/kjele (om du ønsker å raste med koking, kan sløyfes)

 • Evt. rett-i-koppen, frysetørret mat, etc

 • Sportsteip og gnagsårplaster

 • Førstehjelpsutstyr

 • Lett turhåndkle

 • Solkrem og solbriller

 • Litt toalettpapir, søppelposer + fyrstikker (husk sporløs ferdsel)

 • Liten kniv, matskje/spork, turkopp

 • Lett liggeunderlag og vindsekk + evt. refleksvest

 • Hodelykt

 • Drikkeflaske (500-1000ml)

 • Lommebok

 • Snacks og proviant (husk at du kan fylle på i DNT-hyttelagrene)

Vis mer

Gjør deg til fjellfolk

Det er få opplevelser som kan matche følelsen av å ha forsert flere dagsmarsjer med terreng, gjennom dal og over fjell og til neste dal igjen, for så å stå høyt oppe og se bakover i terrenget, i stand til å peke ut at Der, der borte kom vi fra!

I vårt langstrakte land vil du finne sauetråkk, myr og elver, endeløs ur og stein, snøfonn og senger av mose. Mangfoldet over en slik strekning er nok til å ta pusten fra deg, og jobben med å komme seg gjennom terrenget, uansett tempo, vil faktisk ta pusten fra deg! Vit at uansett hva slags landskap du skal gjennom, så er godt ulltøy og gode forberedelser en garantist for moroa.

God tur!

Snør skoene godt, bruk teip og ullsokker og start tidlig hver morgen. Foto: Patrick Dougherty
Snør skoene godt, bruk teip og ullsokker og start tidlig hver morgen. Foto: Patrick Dougherty

Gensere og ulltøy til fjellet fra Ulvang

Vi er ull. Ulvang har produsert kvalitetsprodukter i norsk ull i snart 30 år.

Les mer på vår hjemmeside Ulvang.com.

Her finner du ulltrøyer og klær designet for sommerbruk!

Les også våre tips for gode toppturer på ski!

Følg @Ulvangofficial på Instagram her.

Registrer deg til Ulvang sitt nyhetsbrev og få 15% rabatt på ditt første kjøp!