Noen går liksom i hi om vinteren, som bjørner. Og så har du de som gleder seg. Vi som lever for den gode snøen og minusgradene. Vi som får energi av å bruke energi har en lang og kald sesong foran oss.

Det blir en sesong med mye lesing av skredvarslinger, studier av bratthetskart og lesing av toppturguidebøker. Skianleggene er med rette bekymret, og skikjørerne likeså. Om det ikke er sikkert at sesongkortet holder hele sesongen, er vi i det minste sikre på at fjellene består.

  

Innsiden ut

Underveis i en sesong som denne skal vi også bli kjent med utstyret vårt på nytt. Noen skal fikle med bakhuset på bindingene for første gang, mens andre skal oppdage at de trenger bedre bekledning. Du går igjennom mye på en topptur. Nettopp dette behovet for å takle skiftende temperatur, både innenfor og utenfor ytterjakka, har inspirert Devold til å utvikle Tuvegga.

devold-tuvegga2
Tuvegga finnes med og uten hette til dame og herre. Foto: Devold

Tuvegga, oppkalt etter det populære freeridefjellet over Stranda skisenter, er et baselayer spesielt for deg som går på topptur eller lange turer. Det er slitesterkt, varmt og forholdsvis lett. Det som gjør Tuvegga unikt er at ulla er strikket på en helt spesiell måte. Det varmer best på den ene siden, men om du vrenger det, føles tøyet svalere og puster bedre.

 

Teknisk pause

Teknisk baselayer er en veldig komplisert måte å skrive ordet undertøy på, men slik har nå enda språket blitt. Betegnelsen kan forklares med at språket bare gjenspeiler virkeligheten - dette er faktisk et teknisk avansert klesplagg. Prøv bare å ta og kjenne på stoffet – da vil du skjønne at Tuvegga er en utfordrer til tronen hvor ditt favoritt-ullplagg nå sitter.

Tuvegga er laget i høykvalitets merinoull, hvor selve tekstilet er utviklet og strikket av Devold. Her har de nemlig gjort noe nytt med hvordan ullfibrene har blitt vevet sammen. På innsiden er merinoulla ribbestrikket, som gjør at fibrene sitter tett til kroppen. På utsiden er den kanalstrikket, som gjør at det slippes inn luft mellom kroppen og tekstilet.

insulation mapping
Presis isolasjonsmapping gjør at Tuvegga fungerer som det skal.

Du kan kjenne kanalstrikken med fingrene, og ser den jo i de fargede stripene. Du kjenner den også med klærne på, som vesentlig varmere og bedre isolert. Tanken bak er å lage et plagg som du kan justere når du er ute. For oppturen går du med den ribbestrikkede delen mot huden – det transporterer svetten til mellomlaget og puster best.

Når du når toppen, eller må ta en teknisk pause for å justere litt, er det så enkelt som å bare vrenge trøya. Med kanalstrikken innerst isolerer og varmer plagget bedre, og demper følelsen av fuktig tekstil mot huden. Tar du med deg Tuvegga på tur, kan du ofte droppe å drasse på en dunjakke!

 

Ull er gull på tur

For å spare vekt og gjøre Tuvegga effektiv, er de delene av tøyet hvor man svetter mest, laget i et tynnere merinolag som nesten føles som netting, eller mesh. Det gjelder ryggen, under armene, i lysken og lignende – se illustrasjonen over. Sømmene i tøyet er flate og behagelige å gå med, og du har digge pulsvarmere med tommelhull til.

Resultatet har blitt et ullundertøy som ligger på neste nivå, og som har vunnet designpris på bransjemessen ISPO. Devold Tuvegga Sport Air er en randonee-spesialist, men med enormt bruksområde for øvrig. Tar du det med som innerste laget på en ukes gåtur i fjellet fra hytte til hytte, har du alt du trenger.

devold-tuvegga3
Tuvegga er utviklet for bruk på krevende oppoverturer. Foto: Devold

Det skyldes også de fantastiske egenskapene merinoulla har. Når du har gått i en hel dag og skal hvile, lufter du bare plagget ut og oppdager hvor hurtig det tørker. Vi må også legge til at du slipper sur lukt, selv over mange dager på tur uten vask – det er den gode ulla som er naturlig bakteriedrepende!

 

Vendbart ulltøy

Muligheten til å snu innertøyet gjør det mye lettere å håndtere fuktighet, som for mange er det store esset i ermet for ull sammenlignet med andre superundertøy. Merinoull er såkalt Hydrofil og kan oppta inntil en tredjedel av vekta si i fuktighet uten at det kjennes vått!

Det er flere og flere av oss som legger sin elsk på gode ullplagg, om det er til isklatring eller skikjøring om vinteren, eller terrengsykling og tinderangling på sommeren.

devold-tuvegga4
Devold har levert komplett ulltøy i generasjoner. Foto: Devold

 

Spesialister med erfaring

Med røtter som går over 160 år tilbake i tid, er ullproduksjonen fra Sunnmøringene i Devold blitt en del av norsk kulturarv. Tidene har endret seg fra den gang alle skulle ha tjukke Islendere for alle formål. Med den har Devold utviklet en bærekraftig, høyteknologisk produksjon av førsteklasses ulltøy til mange formål.

I en alder hvor utstyret vårt er stadig med spesialisert og stadig mer effektivt er det særlig rom for nyvinninger og innovasjon. Sjekk ut Devold Tuvegga – bare å kjenne ullstoffet i hendene bør være nok til å overbevise deg om at dette er ditt nye favorittplagg.

Devold Tuvegga baselayer

Devold.com

Devold Tuvegga Sport Air er et teknisk baselayer som består av underdel og overdel. Overdelen finnes med og uten hette!

Tuvegga kommer i forskjellige farger, i herre og damemodeller.

99% merinoull og god elastisitet, med en tight og moteriktig passform.

Sjekk ut @devoldofnorway på Insta og på Facebook!