Det nærmer seg tid for å lage ønskeliste til jul! Den tiden sammenfaller tilfeldigvis med at tid for å preppe ski og gå over om alt av toppturutstyr du har er i orden. 

Tysk/østerrikske Dynafit troner øverst på lista av utstyrsprodusenter for topptur. Det lille tyske selskapet hadde laget alpinutstyr i flere tiår før de tok fatt på å produsere nisjeproduktet low tech-bindinger på 80-tallet.

Idéen, designet og gjennomføringen deres endte med å bli den foretrukne løsninger for alpinister som ville bestige fjell på egen hånd fremfor å ta heisen, og resten er som kjent historie - at dine skistøvler har maljer på tuppen av tåa, er toppturkongen Dynafit sin fortjeneste.

dynafit-turbilde1
Fjellet ser bedre ut når det er fritt for heis, preppemaskiner og topp-restaurant.

I dag er Dynafit spesialister på utstyr til din neste topptur, fra topp til tå - uansett om du vil gå koselig helgetur, kjøre bratte renner, eller konkurrere i Romsdal rando.

For den hensikten lager de også bekledning spesielt laget for å holde deg varm og komfortabel på turen. La oss begynne med bekledningen.

 

Husk trelagsprisnippet

Innerst: Når du skal kle deg for en lang dag ute, må du ta utgangspunkt i tre-lags-prinsippet: Ull innerst, et isolerende mellomlag som fleece, og en god, vann- og -vindtett jakke ytterst. 

For det som kalles base layer på fagspråket, er det ulle eller lignende som gjelder. Husk at du ikke får skifta ullbuksa så lett med skistøvler på, så vurder å skaffe deg longs med glidelås-funksjon! Husk også gode sokker som funker i skisko og unngå overlappende lag inni skoen for økt komfort. 

Men så er det jo slik at du skal streve i timesvis i oppoverbakke. Selv om alle sier at du skal hvile deg til topps, så er det vanskelig å unngå å svette. Temperaturregulering blir viktig! Derfor passer det dårlig å bruke heldress eller en heftig skalljakke.

free-infnium
Free Infinium er den ultimate hybrid mellom entype softshell og skalljakke.

Ytterjakke: Dette har Dynafit tenkt på i utformingen av sin nye touringserie Dynafit Free. Ytterjakka Free Infinium har blitt testvinner for sine løsninger. Den er laget med materiale som gir den ypperlige pusteegenskaper.

Med passform, krage og hette som verner ansiktet fra elementene, praktiske lommer og luftekanaler, samt et stretchy stoff i resten av overdelen er du sikret max komfort på oppturen. Nyheten Dynafit Free Infinium finnes både til dame og herre.

Skibukse: En god ytterbukse til topptur skal ha samme egenskaper som jakka - god passform, temperatur-regulering og nyttige løsninger. De samme innovative grepene Dynafit har gjort på ytterjakker finnes i skibuksene. Vi kan anbefale Dynafit Free Infinium i bukseform for dame og herre. Disse puster meget godt og har tilpassede løsninger som et regulerbart snøskjørt og en lomme for skredsøkeren i buksa, om du foretrekker å oppbevare den der.

Mellomlaget nedentil: Utenom ull/longs innerst, er det noen som foretrekker et mellomlag for isolasjonens del på beina også. En joggebukse i polyester kan være nyttig på ekstra kalde dager, og er ofte aktuelt når du sitter mye stille f.eks. i heisen. Om du foretrekker å være varm rundt hoftene, har jo Dynafit et finurlig skjørt i dun!

  

Mellomlaget

Gode turvaner er viktig. Om du ikke er veldig erfaren på tur kan det også være vanskelig å håndtere detaljene i det man kaller tekniske pauser på topptur. Da det er pause og tid for å ta av seg sekken, er mellomlaget stjerna. 

For lange turer hvor du både må regulere temperaturen og medregne en lang pause, bør du ha med både dunjakke og fleece. På finværsdager og korte turer funker de like godt som ytterlag! Husk at en dunjakke i sekken uansett er lurt om det oppstår en nødsituasjon.

dunjakke-utenpaa
Det er faktisk innafor å ha dunisen uttafor.

Dunjakke: Sjekk ut dunjakkene i den nye Dynafit Free-serien og superpraktiske Dynafit Radical. Jakkene er utviklet med topptur i tankene og gir best komfort på toppturen.

Dynafit sine dunjakker er ment for bruk i kaldt vær og har en ypperlig varme-til-vekt-ratio. Dunen er også behandlet for å tåle fuktighet og særlig Radical har et ekstra isolerende Dynashell-lag utenpå. Ikke minst er passformen slik at de varmer effektivt og ikke klumper seg under ytterjakka.

Fleece: Arbeidshesten som brukes til alt. Dunjakka er til pauser og når det er kaldt, mens en fleece er til alt innimellom. Sjekk ut ullfleecen Tour Wool Thermal hoody til dame og herre. Her har Dynafit laget en blanding av merinoull og fleece, som gjør at mellomlaget ditt får vesentlig bedre pusteegenskaper enn ren fleece. Du bør også få med deg Dynafit Free Alpha, som er en Polartec-isolert variant.

 

På hode og hender

Hodeplagg: Du skal naturligvis ha med hjelm! Det finnes de som går med hjelm på vei opp, men den er som regel festet på eller inni sekken frem til nedturen. En god lue obligatorisk, eller en stilig og praktisk trailercaps er riktig bekledning. 

Skjerf: Det har blitt litt gammeldags med skjerf. Men halsen, og gjerne bakhodet opp til ørene under hjelmen må bekles. Ta med en sporty hals eller to!

free-setup
Sett sammen en utstyrspakke som funker for alle forhold og alle typer turer.

Hansker og votter: Et nyttig triks angående hansker, er å ha med seg to par på turen opp. Da kan du skifte om fukt gjør hendene kalde, eller du kan bruke tynnere hansker inni et par votter for ekstra varme. Dynafit har en genial hanske med innebygget overtrekksvott som dekker de fleste behov!

Goggles: Skibriller må med for nedkjøringen, og kan godt være nyttige på turen opp også. Det kan derimot være lurt å pakke et par solbriller for oppturen: Goggles takler ikke svette og varme særlig bra.

Staver: Det er bare freestyle-kidsa i parken som kan ta en skidag uten staver. For toppturfolket er det vanlig å bruke teleskopstaver, som Vario-serien til Dynafit.

 

I sekken

Selve sekken: Skisekken din bør være av typen som er laget for topptur, siden du har behov for spesielle funksjoner: En egen lomme for søkestang og spade som er lett tilgjengelig er viktig. Likeledes er gode festeanordninger for ski og annet utstyr godt å ha!

Skredutstyr: Uavhengig av hvordan skredvarselet og terrenget er på turen din, så skal du ha sender/mottaker, stang og spade med deg på tur. Husk at dette utstyret ikke gjør deg udødelig, det er der for å gi deg en sjanse i en redningssituasjon.

Småting: Noen småting du bør ha med: Gaffateip, gjerne rullet rundt skistaven. Et par skistropper for å lette jobben når skiene skal bæres, som kan brukes til veldig mye mer. En liten mikrofiberklut til å tørke fukt av goggles og evt. mobiltelefon. 

Spesialutstyr: Noen skisko eller bindinger kan kreve et multiverktøy om noe går galt underveis. For de bratte turene må du pakke med skarejern, isøks, og evt klatreutstyr om nødvendig.

Førstehjelpsutstyr: Ulykken kan faktisk være ute - planlegg for det. Du bør ha med et enkelt førstehjelpssett (med mulighet for å spjelke bruddskader), jerven-duk og en vindsekk eller nødtelt om du har plass.

hyttekos-dynafit
Ta vare på verktøyet ditt før og etter tur - husk å tørke sko og feller når du er tilbake fra tur!

På beina

Ski: Det blir ikke skitur uten! Hvilke ski du velger kan det skrives mye om, men regelen er at hvor tykk skien er på midten (i millimeter) avgjør litt hva slags type skikjører du er. Det er mange som fnyser av ski, støvler og bindinger som skal spare vekt, men på lange turer har det virkelig mye å si. Dynafit sine ski spenner over hele spekteret fra racingski til tjukke freerideski

Feller: Feller er obligatorisk på topptur, og her finnes to skoler: Ferdig tilpasset ski til din modell, eller feller fra tredjepart. Dynafit er blant de første som begynte med tilpassede feller, ogSpeedskins har blitt standard i racingmiljøet, med en enkelt patent du kan ta av skiene uten å tråkke ut av bindingen.

Bindinger: Som vi fortalte om ovenfor, er det Dynafit som er opphavet til techbindingene slik vi kjenner de i dag. Da patentet ble 25 år gammelt, ble tech også tilgjengelig for andre produsenter, som alle har latt seg inspirere av kjente Dynafit-bindinger som Vertical, TLT og Radical. Her ser du utvalget av dynafit-bindinger.

Skistøvler: Da techbindingen ble utviklet, var den store fordelen at festet ikke trengte noe mer avstivning ved f.eks. en stropp rundt hælen, eller lignende. Det var støvelen som holdt deg stabil på skia! Derfor har Dynafit, som opprinnelig startet med nettopp skisko, blitt en kløpper på skofronten, og dytter stadig grensene for effektivitet og vekt på tur. Legendariske modeller som TLT og Hoji utgjør stallen til toppturkongen, hvor nye Radical er siste tilvekst på stammen.