Soveposen er sentral i så mange ulike friluftsaktiviteter. Dager din starter og slutter omfavnet av dun og fargerikt stoff, uansett om du skal på lang kjøretur og sove inni bilen din, eller om du skal klatre Trollveggen! Her vil Rab hjelpe deg å velge en sovepose som passer ditt bruk.

Dun er vitenskap

Soveposene som Rab Carrington begynte å sy for hånd i Sheffield har definert bedriften helt siden 1981. Det er ikke bare hvilkesomhelst soveposer heller, dette er utstyr som har vært med på ekspedisjoner, førstebestigninger og over antarktis.

La oss si det med et engelsk ordspill – they’ve got it down to a science. Det går faktisk vitenskap i å lage gode soveposer, en vitenskap som stadig foredles i Rab sitt eget design- og forskningsmiljø, eller i Rab-lab’en, om du vil.

Det er få ting i sekken din du trenger mer enn soveposen! Foto: Felipe Tapia
Det er få ting i sekken din du trenger mer enn soveposen! Foto: Felipe Tapia

Supermaterialet

Du sover kanskje i dun hver natt uten å ofre en tanke til materialet? Dun er fjærene som holder fugler varme. Dunfibrene har millioner av bittesmå lommer som fanger luftbobler. Når luften varmes opp av kroppen, blir varmen værende. Et supert naturmateriale!

Det er mye avansert teknologi som forsøker å etterligne dun, men ingen kan matche det når det kommer til holdbarhet, varme og vekt. Men dunfjær puster ikke så godt, og mister effekten når det blir vått - det er derfor ingen bruker dunjakke til sjøs, der går det kun i ulltøy!

Som duneksperter har Rab anstrengt seg for å finne kun det beste dunet, produsert med bærekraftige og dyrevennlige metoder. For å dekke alle behov har Rab også utviklet nye soveposer med syntetisk fyllstoff.

Putter du varme inn, så er tanken at den skal bli der inne - dun er litt som en termos! Foto: Rab
Putter du varme inn, så er tanken at den skal bli der inne - dun er litt som en termos! Foto: Rab

Ordbok fra Rab-lab’en

Bafler - Utgjør "skjelettet" til posen og fylles med en nøyaktig mengde dun. Ulik type søm gir ulik effekt. Poser sydd med box wall er varmere enn poser stich through-bafler. Størrelsen på baflen er nøye planlagt for å holde posen tett og effektiv gjennom hard bruk.

EN-skalaen - ISO-standard 23537 måler temperaturtålegrenser i soveposer. Den deles inn i comfort, limit og extreme. Komfortgrensa angir temperaturen en sovepose vil funke fint ved, mens limit er på grensa for OK søvn og den verdien som vanligvis oppgis.

Baflene sørger for lik fordeling av dun i posen, og rundt kroppen din.
Baflene sørger for lik fordeling av dun i posen, og rundt kroppen din.

Fill weight - Ganske enkelt hvor mye dun eller fyllstoff som er i en pose. Viktig med tanke på vekt og varmeevne.

Fillpower - Må ikke forveksles med fill weight. Forkortes FP. Angir luftvolumet i en håndfull dun. Høyere betyr dun med høyere kvalitet. Ande- og gåsedun er oftest mellom 500 og 1000FP. En dundyne av eksklusiv, håndplukket ærfugl-dun til 50.000 kr kan ha FP over 1200!

Hydrofobisk - At noe er vannavstøtende. Dun behandlet med Nikwax har denne evnen. NHD+-teknologi er en enda sterkere behandling med Nikwax som er opptil ti ganger mer hydrofobisk.

Rab sleep limit - Rab-limiten er produsentens egen versjon av temperaturskalaen i EN-systemet. Fordi Rab utvikler og tester posene annerledes enn EN-standarden tester for, er Rab-limiten et fint supplement til EN-skalaen ved valg av sovepose.

Rab Andes Infinium med TILT-innerfor.
Rab Andes Infinium med TILT-innerfor.

RDS - Står for Responsible Down Standard. En idéell organisasjon jobber for dyrevelferd og etisk produksjon av dun. En RDS-sertifisering krever en grundig gjennomgang av hele verdikjeden til en produsent. Rab handler kun RDS-sertifisert dun i sine produkter.

TILT - Står for Thermo Ionic Lining Technology, en unik egenskap fra Rab-laben. Spesielt innerstoff i soveposen som reflekterer varme og gir forbløffende god varme-til-vekt ratio. Minner om teknologien fra som glinsende nødtepper, eller Space blankets.

Førti års utvikling gir oss mange geniale detaljer og solide løsninger. Foto: Rab
Førti års utvikling gir oss mange geniale detaljer og solide løsninger. Foto: Rab

Finn din turpartner

Når du skal velge din neste sovepose, bør du tenke på temperaturer du skal ut i, vekt og volum, samt passform. Husk at en altfor stor pose er meget ueffektiv.

Rabs utvalg er laget med ulike eventyrprofiler i tankene: Tung og varm, eller lett og mobil, og alt innimellom. De ulike seriene har flere modeller med ulik FP og temperaturfaktor så du finner din perfekte match.

Andes og Expedition

Soveposer for for deg som skal høyt til fjells, gjerne midtvinters. Disse er med til Patagonia, opp Ama Dablam, eller i pulken på en tur over Hardangervidda i telt. Andes er oppgradert i år med ny TILT-foring og er mer bærbare, med Gore-Tex-infinium ytterlag og Rab-limit ned mot -30 grader celsius.

Variasjonen i soveposer er stor - du finner garantert noe som passer deg!
Variasjonen i soveposer er stor - du finner garantert noe som passer deg!

Tekniske Mythic

Mythic-serien er for de som vil få det ultimate i varme-til-vekt. Dunposer for klatrere, alpinister og eventyrere som søker det ypperste - Mythic Ultra gir deg komfort rundt frysepunktet til under en halv kilos pakkvekt!

Sluggeren Neutrino

Den etablerte gullstandarden for Rabs dunsoveposer, med ekstra vannavstøtende materialer. Neutrino Pro er litt mindre og lettere. Denne serien er arbeidshesten for både alpinister og skogsvandrere.

Rab Ascent er komfortabel og bunnsolid.
Rab Ascent er komfortabel og bunnsolid.

Ascent for alle

Om du skal ha din første dunpose som virkelig overbeviser deg om materialets overlegenhet, så er Ascent svaret. Tilgjengelig med ulike passformer, sommer som vinter, og relativt lav vekt, gir Ascent deg Rab-følelsen til en god pris.

Alpine

Der Ascent er litt mer godslig og komfortabel, går Alpine mot større eventyr og røffere klima. Mer værbestandige tekstiler og smalere passform, med like god dunfylling. En lett kamerat som passer godt imellom sykkelramma på bikepackingtur eller på lang fjelltur om sommeren.

Solar

For å bringe sine mange spesielle patenter i form og materiale ut til flere, har Rab fornyet sine syntetiske soveposer med en stor oppgradering av Solar-serien. Her får du TILT-isolasjon, perfekt passform og komfort med syntetiske og resirkulerte materialer. Solar Eco er en nyvinning laget i 100% resirkulerte materialer for deg som vil ha en rimelig og miljømessig forsvarlig sovepose med klassisk rab-kvalitet.

Dørstokkmila blir ikke et problem om du aldri går tilbake over den etter å først komme ut. Foto: Felipe Talapia
Dørstokkmila blir ikke et problem om du aldri går tilbake over den etter å først komme ut. Foto: Felipe Talapia

Se flere soloppganger

Formålet bak å lage sterke, pålitelige soveposer er å lage utstyr du ikke bare forelsker deg i - men som du får lyst til å gifte deg med! Rab strekker seg langt for å tilby reservedeler, reperasjoner og til og spesialisert vask av dine dunposer. For Rab er fabrikken i Derbyshire også et verksted som holder liv i utstyret så du aldri hindres fra å se flere soloppganger, hvor enn du måtte velge å hvile hodet.

Nye soveposer fra Rab

Mange tiår med utvikling har resultert i årets lineup med de letteste, mest pålitelige soveposene du kan finne på markedet. Dette er innovasjon rett fra laboratoriet.

Sjekk ut rab lab'en her!

Følg @rab.equipment på Instagram og sjekk ut Rab på Facebook.

Les mer om sortimentet på Rab sine hjemmesider.