Nå er den her endelig, den nye skisesongen. Etterhvert blir restriksjonene hevet, coronapasset grønt, og flybillettene fortsatt billige: Det er tid for å drømme om neste alpetur, og i år er drømmene av typen som lar seg realisere igjen.

For oss er drømmen om alpene drømmen om den lille, sveitsiske alpelandsbyen. De trange gatene, den tradisjonelle arkitekturen, og livene som lokalbefolkningen leder her oppe. Slå opp landsbyen på wikipedia og lese at det har bodd folk her siden før vikingtida.

Det er noe rørende over det: Hver gang vi besøker Andermatt innimellom folk i sprakende farger og goggles, blander vi oss innimellom de som bor her fast, som driver husdyrhold og kanskje har gjort det i generasjoner, som er vennlige og med glimt i øyet, nesten kry over å kunne vise frem den spektakulære dalen de kaller hjem for oss besøkende.

Sjarmerende Andermatt sentrum. Foto: Soeren Dam Thomsen for Radisson Blu Hotel Reussen
Sjarmerende Andermatt sentrum. Foto: Soeren Dam Thomsen for Radisson Blu Hotel Reussen

Et lite stykke 

Det er fjellmotiver på sjokoladen fra Sveits, og litt som den søte sjokoladen her hjemme, er et lite stykke alpelandsby en opplevelse som nærmest smelter på tunga – både når du er oppe i fjellsidene om dagen og når du skal koble av på kvelden.

Andermatt er en landsby med en unik beliggenhet og en historie som spenner tilbake til middelalderen. Her har reisende fra skillet mellom nord- og sør-Sveits såvel som øst- og vest-Sveits passert i hundrevis av år.

Siden den er plassert midt i smørøyet i Sveits og innimellom tre fjellpass; St.Gotthard-passet, Furka-passet og Oberalp-passet, har Andermatt tidligere vært en strategisk viktig plass for militæret. Det har vært noen små skitrekk her siden 30-tallet, men utviklingen skjøt for alvor fart når militæret reduserte garnisonen her på tidlig 2000-tall og den moderne alpedestinasjonen Andermatt ble født.

Lange drag i en gondol som gynger og gir deg sug i magen i Andermatt. Foto: Joel Burger & Sven Piek for Radisson Blu Hotel Reussen
Lange drag i en gondol som gynger og gir deg sug i magen i Andermatt. Foto: Joel Burger & Sven Piek for Radisson Blu Hotel Reussen

Sofistikert freeride-terreng

Litt som i Chamonix er det løs sammenfletting i Andermatt-Sedrun og de tre skisentrene Oberalp, Disentis og Gemsstock. Du får stått på ski gjennom flere Sveitsiske kantoner! Med helheten ligger et enormt landskap for dine føtter – ikke bare er det 180 km med tilrettelagt piste, du får også unike frikjøringsmuligheter i høyden.

Tar du gondolen opp til toppen av Gemsstock på nesten 3000 meters høyde åpner det seg store frikjøringssoner i flere himmelretninger. Ta ski høyre ut fra toppunktet og følg traversen fra hovedløpet over i naborenna, og du kommer til Giraffedalen. Her finner du brecruising og oversiktlig frikjøringsterreng, hvor snøen holder seg urørt i dagesvis etter siste snøfall.

Andre veien fra toppen går til ski venstre, over Guspis-breen og Felsental, som byr på noe brattere og lekent terreng. Her får du nesten 2000 sammenhengende høydemeter med fritt leide!

Dørstokkmila reduseres til noen centimeter i disse omgivelsene. Foto: Joel Burger & Sven Piek for Radisson Blu Hotel Reussen
Dørstokkmila reduseres til noen centimeter i disse omgivelsene. Foto: Joel Burger & Sven Piek for Radisson Blu Hotel Reussen

 

Moderne og samvittighetsfullt

Ta gjerne med deg en guide som kan vise deg de beste spottene. Når du kommer nedover mot tregrensa er det lurt å holde seg til etablerte frikjøringsområder og følge skilting – her er mye av området vernet av miljøhensyn og det vanker bøter for å forstyrre inngjerdet eiendom.

Når vi nevner miljø er det viktig å bemerke at utbygginger i Andermatt de siste tiårene er gjort med stort hensyn til miljøet, og med høringsinnspill fra miljø- og naturvernsorganisasjonene i Sveits. Her er det bilfritt sentrum i Andermatt-Reuss og all strømmen som brukes er fra fornybare kilder. I tillegg begrenses produksjonen av kunstnø og breene i fjellet bevares fra smelting om sommeren ved tildekking!

Andermatt har blitt en skidestinasjon med en smakfull blanding av tradisjonelt alpeliv med sindige og moderne løsninger. Du vil nyte besøket ditt her uansett om du bor i et tradisjonelt gästhaus eller på det ikoniske luksushotellet Chedi eller det flotte nye 4-stjerners Radisson Blu. 

Nye Radisson Blu Andermatt er en uforglemmelig hotellopplevelse. Foto: Soeren Dam Thomsen for Radisson Blu Hotel Reussen
Nye Radisson Blu Andermatt er en uforglemmelig hotellopplevelse. Foto: Soeren Dam Thomsen for Radisson Blu Hotel Reussen

 

Frikjøringshovedstaden

Det er ganske stram konkurranse om en skulle prøve å kåre en hovedstad for frikjøring i alpene, men en selvfølgelig tittelutfordrer må være Engelberg-Titlis. Det er en fjellandsby som er like selvfølgelig på lista som Verbier, St. Moritz og Zermatt når man skal kåre de store skistedene i Sveits.

Likeledes er Engelberg-Titls også hjem til fjellsider og områder som simpelthen kalles for De fem store. Med fjellet Titlis i sentrum har landsbyen Engelberg et anlegg rundt som gir tilgang til uforglemmelige skiopplevelser for selv den mest garvede skiboms. Det er rett og slett pensum for enhver pudderentusiast!

Dyp, tørr snø og spektakulær utsikt over Engelberg. Foto: Oskar Enander
Dyp, tørr snø og spektakulær utsikt over Engelberg. Foto: Oskar Enander

De fem kalles Sulz, Galtiberg, Wendelücke, Laub og Steinberg. Alle fem er velkjente freerideturer på nivå med Hodlekve eller Mørkholla her hjemme, bare mye lengre, faktisk opptil 2500 høydemeter! Særlig de Laub og Steinberg er mest populære og lett å finne – mye av Steinberg-ruta ligger under Titlis Rotair, den roterende boblegondolen som tar deg til toppen av anlegget på 3028 m.o.h.

 

Tradisjonsrikt og kjempespennende!

Skal du utforske de 5 store, har du nok førsteklasses frikjøring til å vare en uke! Bare husk at dette er krevende, og ofte skredutsatt, terreng. Vi anbefaler å bruke et av de dyktige guidebyråene i byen, og å alltid sjekke skredvarselet. Sveitsernes White Risk-varslingssystem oppdateres daglig og er lett tilgjengelig på mange språk.

I Steinberg under den roterende panoramagondolen mot Titlis. Foto: Oskar Enander
I Steinberg under den roterende panoramagondolen mot Titlis. Foto: Oskar Enander

Landsbyen Engelberg ligger på cirka 1000 høydemeter i dalbunnen, med fjellen Ruchstock og Lauchenstock på over 3000 meter ruvende over den tradisjonelle bebyggelsen. Fjellmassivet kalles Urialpene, og henger faktisk sammen med Andermatt. På 5 dager med randoski kan du reise mellom de to, gjerne med en guidet gruppe, og sove på sveitsiske fjellhytter a la DNT hele veien.

Uansett om du har kommet hit for egen maskin eller flydd ned via Zürich, er folkene i alpelandsbyen klare til å ta deg imot med den største gjestfrihet. Her har det vært kloster og  vertshus i snart 1000 år – selvfølgelig brygger de eget lokalt øl og ost her som du kan smake på!

Frikjøringsmiljøet har for alvor lagt sin elsk på Engelberg-Titlis og du finner både snøentusiaster som tar en hel sesong her, innimellom inntoget av pudderhunder som reiser på gode værmeldinger. Det merkes også på steder der skifolket vanker – på Ski Lodge Engelberg går moten i veldig få utleieski, men mange skredsøkere blant aprés-publikum.

Ta en dram på ski lodgen etter en lang dag i fjellet. Foto: Ski Lodge Engelberg
Ta en dram på ski lodgen etter en lang dag i fjellet. Foto: Ski Lodge Engelberg

I hjertet av Sveits har man dyrket frem kulturen for å samle elementene, naturen, maten og medmenneskene. Her vet de å sette pris på den enorme naturen om dagen for deretter å samles om kvelden i vår egen, trivelige snøhule.

Andermatt og Engelberg-Titlis

Snøsikre frikjøringsdestinasjoner i hjertet av Sveits.

Klikk her for å besøke hjemmesiden til Andermatt.

Klikk her for Engelberg!

Instagram: @engelberg.titlis og @ferienregion_andermatt